KRAFT

Kan kutte strømmen før brannen oppstår

Branndetektor: Brannvarsling er et eksempel på tjenester som kan inkluderes i smarte strømmålere, mener leder for forretningsutvikling i målerleverandøren Aidon, Rolf Pedersen. Foto: Eirik Helland Urke
Branndetektor: Brannvarsling er et eksempel på tjenester som kan inkluderes i smarte strømmålere, mener leder for forretningsutvikling i målerleverandøren Aidon, Rolf Pedersen. Foto: Eirik Helland Urke
Øyvind LieØyvind LieJournalist
16. mars 2014 - 13:40

Innen 2019 skal alle husstandene i Norge ha installert smart strømmåler.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forventer at utrullingen av de 2,8 millioner målerne vil koste ti milliarder kroner.

Når målerne likevel rulles ut, mener salgssjef­ Øystein Román i EFP Nordic det vil være samfunnsøkonomisk uklokt å ikke inkludere brannvarslere i sikringsskap i samme slengen.

Les også: – AMS kan bli en overvåkingsboks

Kobler ut strømmen

Selskapet leverer nemlig en detektor som avdekker kloridgass som frigis fra utstyr og kabler allerede ved 70°C, allerede før brannen oppstår. Når snifferen oppdager gassen, vil strømmen automatisk kobles ut på deler av eller hele anlegget, slik at brann avverges.

Hvis en slik enhet skal installeres, koster det anslagsvis 3000–4000 kroner, inkludert arbeid og materiell, ifølge Román.

Hvis man gjør det samtidig med installeringen av de smarte målerne blir det derimot langt billigere. Det er fordi man kun trenger å installere selve snifferenheten, og ikke ekstra elektronisk utstyr som skal behandle informasjonen den sender fra seg. Dette gjør nemlig den smarte strømmåleren.

I tillegg sparer man det aller meste av monteringskostnadene, siden det tar svært lite ekstra tid å montere måleren.

– Jeg har vondt for å tro at dette vil gi ekstrakostnader på mer enn en tusenlapp når man gjør det sammen med AMS-utrullingen, sier Román til Teknisk Ukeblad.

Branndetektor, brannsniffer, levert av EFP Nordic AS.Ved et branntilløp vil den spesialutviklede detektoren avdekke gasser som frigis fra utstyr og kabler allerede ved 70o C.Ved deteksjon av gasser vil sentralen fjerne kilden til brann-tilløpet ved å koble ut strømmen på deler av, eller hele anlegget. Brannen er dermed avverget. Foto: Eirik Helland Urke
Branndetektor, brannsniffer, levert av EFP Nordic AS.Ved et branntilløp vil den spesialutviklede detektoren avdekke gasser som frigis fra utstyr og kabler allerede ved 70o C.Ved deteksjon av gasser vil sentralen fjerne kilden til brann-tilløpet ved å koble ut strømmen på deler av, eller hele anlegget. Brannen er dermed avverget. Foto: Eirik Helland Urke

Les også: Lyse går for AMS-måler med spenningsovervåking og smarthusmuligheter

Vil endre reguleringen

Leder for forretningsutvikling i målerleverandøren Aidon, Rolf Pedersen, sier dagens energi­målere og systemplattformer er svært godt egnet­ til å ta inn denne type sensorer og bundle det sammen med en alarmsentral eller lignende.

Han mener imidlertid at strømnettselskapene ikke er så interessert i disse mulighetene som de burde være.

– Som regulerte monopoler har mange av nettselskapene vanskelig for å se på denne type tjenester som noe verdifullt. De har inntektsrammer å forholde seg til, og det gjør at investeringer som er samfunnsøkonomisk lønnsomme ikke nødvendigvis blir lønnsomme for det enkelte selskapet. Vi må få på plass mekanismer i reguleringen av nettselskapene som gjør det interessant for dem å ta del i denne type tjenester, sier han.

Produktsjef for eiendom bedrift i If Norge, Haakon Svendsen, ønsker skadeforebyggende tiltak som Efps sniffer velkommen.

– Vi gir ikke automatisk rabatt på grunn av at den, men det er ett av flere tiltak som vi gir rabatter for. Totalbildet er det viktige, sier Svendsen til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Nye AMS-målere bør overvåke jordfeil og strømkvalitet

– God idé

Lyse inngikk nylig en avtale med Aidion om kjøp av smarte strømmålere. Konserndirektør Eirik Gundegjerde, som har ansvar for Lyses utrulling av AMS på vegne av nettselskapet, sier selskapet har tenkt på muligheten for en brannvarsler i sikringsskapet.

– Det er en god idé, sier han, men understreker at Lyse ennå ikke har konkludert.

– Synes du reguleringen av nettselskapene bør gjøre det mer attraktivt for dem å bruke de smarte strømmålerne til inkludere andre tjenester enn strømleveranse?

–Det er klart, ut fra et samfunnsmessig perspektiv. Ut fra et samfunnsmessig perspektiv er det interessant å se på ting som for eksempel kan hjelpe oss å møte eldrebølgen og hindre branner, sier han.

– Stor kostnad

Sjefingeniør Jostein Ween Grav i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap opplyser at hvert år er om lag 20 av de rundt 2000 årlige brannene i Norge fra sikringsskap. Det utgjør én prosent.

– Det er veldig lite. Generelt kan vi si at vi er veldig positive til alle tiltak som kan bidra til å redusere antall branner. Men når det rulles ut 2,5 millioner målere, kan man tenke seg hvilke kostnader dette blir, sier Grav.

Seksjonssjef Heidi Kvalvåg i NVE oppfordrer nettselskapene til å være åpne for kommersielle aktører, siden det kan få kostnadene ned for nettselskapene og bidra til samfunnsmessig nytte.

– Hvis de kan dele på installasjonskostnaden med kommersielle aktører, er det ikke noe i vår regulering som forbyr det, dersom nettselskapene behandler de kommersielle aktørene på like og ikke-diskriminerende vilkår. Men tusen kroner er en betydelig merinvestering når det skal rulles ut opp mot 2,8 millioner målere. Det blir en milliardinvestering, sier hun.

Les også:

Nesten ingen vet hva en smart strømmåler er

Snart kan du kaste husnøkkelen

Det svenske AMS-havariet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.