KARRIERE

Karakterer betyr mindre og mindre

NYTT: Mange faktorer skaper en god arbeidstaker, mener Marit Stykket.
NYTT: Mange faktorer skaper en god arbeidstaker, mener Marit Stykket. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
26. feb. 2010 - 07:32
Vis mer

Arbeidsgivere legger lite vekt på karakterer når de ansetter nyutdannede ingeniører. Det viser NITOs behovsundersøkelse for 2010.

Kun to prosent av de spurte arbeidsgiverne sier i 2010 at de vektlegger karakterer ved ansettelse.

Færre studenter stryker

Mange "eksamener"

Til sammenligning var andelen i 2009 sju prosent, altså mer enn tre ganger så mange som i år. Tallet for 2008 var riktignok bare tre prosent, men i 2007 var det seks prosent som sa at de legger vekt på karakterer.

– Jeg mener dette reflekterer at ingeniørutdanningene generelt gir et godt kunnskapsgrunnlag for arbeidet som skal utføres i den enkelte virksomhet. Når man har den rette fagsammensetningen og grunnleggende kompetansen i bunn, forutsettes det at de nyutdannende er godt rustet til å møte arbeidslivet selv uten topp karakterer. Jeg synes dette er positivt fordi jeg tror at enhver ingeniør i norsk arbeidsliv må forvente å være i en læreprosess gjennom hele karrieren, sier NITO-president Marit Stykket.

Hun legger til:

– Det blir mange "eksamener" i et yrkesliv etter hvert. Evnen til å lykkes i arbeidslivet er avhengig av mye mer enn topp karakterer, sier Stykket.

Selv om kandidatene kommer rett fra skolebenken, betyr altså karakterene lite. Det avgjørende for arbeidsgiverne er fagkombinasjoner og personlige egenskaper. 66 prosent av arbeidsgiverne legger vekt på personlige egenskaper. Andelen som sier at egenskapene avgjør, har økt fra 57 og 64 prosent de siste to årene.

Her somler studentene mest

Et signal

– Dette synes jeg først og fremst er et viktig signal til studentene om at de også må legge vekt på å utvikle sine sosiale ferdigheter. Når de møter arbeidslivet vil de fleste jobbe i team med andre kollegaer og være avhengig av gode relasjoner til både kunder og leverandører. Derfor er det naturlig at arbeidsgivere legger vekt på personlige egenskaper, sier hun, og legger til:

– Min anbefaling til studentene er å engasjere seg på ulike områder og læringsarenaer i studietiden. Eksempelvis vil det å engasjere seg innen studentpolitikk gi nyttig læring og erfaring, sier Stykket, som understreker at dette ikke fritar studentene fra å jobbe hardt med studiene.

Mange legger ikke overraskende også vekt på kompetanse. Mer interessant er det at fagkombinasjoner ser ut til å bli viktigere. I 2010 sier 30 prosent av arbeidsgiverne at det er avgjørende. I fjor var andelen på kun 15 prosent. Året før det var tallet 22 prosent.

– Den nye gradsstrukturen har gjort at studentene som uteksamineres blir likere hverandre. Valgfag og hva studentene skriver oppgaver om kan være utslagsgivende for at studenten får drømmejobben eller ikke. Hvis man ønsker å jobbe med nye energikilder, kan man ikke skrive oppgave om oljefyring, sier Erik Devold, rådgiver i NITO-studentene.

Ingeniørstudenter stryker ofte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.