IT

Kina mistenkes for omfattende datainnbrudd

OMFATTENDE: Datainnbruddet har ikke bare rammet stater og organisasjoner, men også flere våpenselskaper og høyteknologiske selskaper.
OMFATTENDE: Datainnbruddet har ikke bare rammet stater og organisasjoner, men også flere våpenselskaper og høyteknologiske selskaper. Bilde: Dag Yngve Dahle
3. aug. 2011 - 08:25

Ifølge sikkerhetsselskapet McAfee, som oppdaget datainnbruddene, antas en «statsaktør» å stå bak. Selskapet ønsker ikke å gå ut med hvilken stat det er snakk om, men en sikkerhetsekspert med kjennskap til saken, mener det trolig er Kina som står bak, skriver nyhetsbyrået Reuters.

2011: Mer målrettede angrep

Blant ofrene for datainnbruddene er USA, Taiwan, India, Sør-Korea, Vietnam, Canada, den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN, Den internasjonale olympiske komité (IOC) og Verdens antidopingorganisasjon.

I tillegg er en rekke private selskaper rammet, deriblant flere våpenselskaper og høyteknologiske selskaper.

Innbrudd i FN

Det skal også ha blitt gjennomført datainnbrudd i FN-systemet, blant annet ved FNs sekretariat i Genève i 2008. Innbruddet ble ikke oppdaget før nærmere to år senere, ifølge McAfee.

– Selv vi ble overrasket over det store mangfoldet i offerorganisasjoner, og vi ble forbløffet over gjerningsmennenes dristighet, uttaler Dmitri Alperovitch, visepresident i McAfees avdeling for trusselforskning.

Her starter datainnbruddet

Ifølge ham er det fortsatt et åpent spørsmål hva som er skjedd med opplysningene som er hentet ut av datasystemene.

– Men hvis selv en brøkdel av det utnyttes for å utvikle bedre konkurrerende produkter eller slå konkurrenter i avgjørende forhandlinger, vil tapet kunne utgjøre en massiv økonomisk risiko, fastslår Alperovitch.

Hackernes nye domene?

Oppdaget i mars

McAfee ble klar over sakens rekkevidde i mars i år da dets eksperter oppdaget angrepslogger mens de gjennomgikk innholdet i en server som ble undersøkt i forbindelse med mistanke om datainnbrudd hos våpenselskaper.

Datainnbruddene fikk kodenavnet «Operation Shady RAT». De første kjente innbruddene skal ifølge McAfee ha blitt gjennomført i midten av 2006.

Noen datainnbrudd varte bare i en måned, andre har pågått i flere år.

– Selskaper og statsorganer voldtas og plyndres hver eneste dag. Deres økonomiske forsprang og nasjonale hemmeligheter blir stjålet av skruppelløse konkurrenter, sier Alperovitch.

Ifølge ham er alle de 72 kjente ofrene blitt varslet om saken, og etterforskning er nå igangsatt i en rekke land.

Hackere stjal informasjonen til 214.000

Kina under mistanke

Jim Lewis, en nettekspert ved Senter for strategiske og internasjonale studier, er blitt orientert om saken av McAfee. Han mener det er svært sannsynlig at Kina står bak datainnbruddene og begrunner dette med at flere av ofrene har vært i besittelse av opplysninger som er spesielt interessante for Kina.

– Alt peker mot Kina. Det kunne vært russerne, men det er mer som peker mot Kina enn Russland, sier han.

Lewis tror ikke USA eller Storbritannia kan stå bak, selv om de har evnen til å gjennomføre slike angrep.

McAfee har ikke villet kommentere påstandene om at Kina trolig står bak datainnbruddene.

Microsoft-svindlere har inntatt Norge

Nytt hackerangrep mot Sony

Krever tvungen opplæring i datasikkerhet

It-sjefer går av etter hackerangrep

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.