Det er kinesiske universiteter som topper den nye Times Higher Education-listen.
Rangeringen gjelder de beste universitetene i voksende økonomier og Briks-landene (Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika). Totalt 22 land er med i vurderingen (se faktaboks).
På første- og andreplass finner vi Peking University og Tsingua University i Kina.
Begge universitetene får 99,9 av 100 mulige poeng for deres innovasjonsevne og godt samarbeid med industrien. Kvaliteten på undervisning scorer også godt hos de kinesiske universitetene.
Begge universitetene ligger i Beijing og har mellom 34.000-37.000 studenter.
På tredjeplass ligger University of Cape Town i Sør-Afrika. Universitet scorer høyt både på internasjonalisering, samarbeid med industrien og forskning, men får bare 26,3 poeng av 100 for undervisning.
Les også: Her er verdens beste universiteter
24 kinesiske universiteter
Hele 24 kinesiske universiteter er på topp 100, mens 21 taiwanske universiteter hevder seg.
National Taiwan University er på fjerdeplass, og får stort sett mellom 47-49 poeng både når det gjelder undervisning, industrisamarbeid og forskning, men dårligere ikke i kategorien internasjonalisering som handler om mangfold på campus og forskersamarbeid på tvers av landegrenser.
Lomonosov Moscow State University på tiendeplass er et av to russiske universiteter på lista. Universitet får mange poeng for innovasjon og godt samarbeid med næringslivet og industrien.
Saint Petersburg State University er neste russiske på lista, på en 67. plass.
Les også: Han tok to bachelorgrader og en kandidatgrad på tre år
Et av Indias eldste
Det universitet i Brasil som havner høyest på rangeringen er University of San Paulo. Den ligger på ellevte plass.
Syv indiske universiteter er med på listen. Den som får flest poeng er Panjab University i Chandigarh, et av Indias eldste universiteter med 190 ulike enheter over hele regionen.
Universitetet utmerker seg på grunn av deres internasjonal forskningssamarbeid. Det blir målt blant annet ut i fra antall ganger universitetenes forskere har blitt sitert.
Les også: Kommunene betaler best til nyutdannede ingeniører
Gir penger til mer samarbeid
Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) legger gir støtte til samarbeid mellom institusjoner for høyere utdanning i Norge og blant annet Briks-landene.
– Hovedbegrunnelsen for at Norge ønsker samarbeid innenfor høyere utdanning med disse landene, er at de er voksende nasjoner som ikke bare vil bli enda viktigere økonomiske aktører, men også viktige kunnskapsnasjoner i årene framover. Når det gjelder Russland spiller selvsagt også den geografiske nærheten en rolle, sier Vidar Pedersen, avdelingsdirektør ved SIU.
Det er Kunnskapsdepartementet og Utenriksdepartementet som er oppdragsgiver for SIU-programmene rettet mot Briks-landene, Eurasia og nordområdene.
– En viktig målsetting med programmene er at de skal bidra til langsiktig og bærekraftig institusjonelt samarbeid innen høyere utdanning. Det ene av programmene våre, UTFORSK, er spesielt rettet mot koblingen mellom forskning og utdanning. Det er kvaliteten på selve prosjektet som evalueres, og rankinger er ikke en del av vurderingsgrunnlaget, sier Pedersen til Teknisk ukeblad.
Les også: Utdanner seg i Norge, tar jobb et annet sted
Flest fra Polen og Russland
Innvandrere som ønsker å jobbe i Norge må få godkjent sin utdanning hos Nokut.
Ifølge statistikken fra Nokut har de mottatt flest søknader fra personer med utdanningsbakgrunn fra de store innvandringslandene. Både i2012 og 2011 lå Polen, Litauen og Russland på topp.
Også Filippinene, Storbritannia, USA ligger høyt på listen over hvor de individuelle søknadene om vitnemålsgodkjenning kommer fra.
Les også: Optimarin er en av Europas hurtigst voksende teknologibedrifter