Kjernekraftverket Fukushima I ble lørdag rystet av en eksplosjon som fikk en av reaktorbygningene til å kollapse. Fire mennesker ble skadd, og det begynte å ryke fra det ødelagte anlegget.
Bakgrunn: Eksplosjon ved kjernekraftverk: <br/> – Vegger og tak er ødelagt
Titusenerer evakuert
Men selv om tak og vegger raste sammen, ble ikke selve reaktoren skadd, ifølge selskapet TEPCO som driver kraftverket. Den befinner seg inni en stålbeholder som fortsatt skal være intakt.
Likevel har det sluppet ut små mengder radioaktivt materiale, og flere titusen mennesker i området rundt blir evakuert.
At beholderen rundt reaktoren er intakt, betyr likevel ikke at situasjonen ved anlegget er under kontroll, sier atomfysiker Nils Bøhmer.
Les mer om hva Bøhmer mener her:
– Alvorligste atomsituasjon siden Tsjernobyl
– Gjør vårt beste
Det radioaktive stoffet cesium er påvist utenfor det japanske kjernekraftverket, som fikk skader i det voldsomme jordskjelvet som rammet landet fredag. Det kommer motstridende meldinger om hvor mye radioaktiviteten på stedet har økt.
– Ved å sette i verk strenge tiltak vil vi gjøre vårt beste for å sikre at ikke en eneste person får helseproblemer, lovte den japanske statsministeren Naoto Kan lørdag.
Litt senere meldte imidlertid japansk TV at minst tre innbyggere i området er blitt utsatt for radioaktiv stråling.
Også et annet atomkraftverk i Fukushima fikk skader i jordskjelvet, men her er ikke ødeleggelsene like store.
Les også: Fire kjernekraftverk stengt i Japan
Oversvømt av tsunami
Systemet som kjøler ned reaktorene ved Fukushima I, brøt sammen i jordskjelvet.
Nødkjølesystemet får strøm fra dieselgeneratorer, men de ble skadd av vannet fra en tsunami som skyllet innover området hvor anlegget ligger. Det opplyser Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), med henvisning til opplysninger fra japanske myndigheter.
I et nytt forsøk på å hindre ukontrollert temperaturøkning, ble det lørdag helt sjøvann inn i beholderen rundt reaktoren, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Les også:
Evakueres
Samtidig pågikk det evakuering av folk som bor opptil 2 mil fra kraftverket, og brannvesenet sendte en spesialtrent styrke for å bistå i arbeidet med å få kontroll over situasjonen.
Innbyggerne i området som foreløpig ikke er evakuert, oppfordres til å holde seg innendørs, skru av air condition-anlegg og ikke drikke vann fra springen.
I Tokyo, 24 mil lenger sør, kom det lørdag meldinger om folk som forsøkte å komme seg ut av byen av frykt for radioaktivt nedfall.
Les også: Evakuerer befolkning ved kjernekraftverk
Liten fare for Norge
I Norge holdt Kriseutvalget for atomberedskap, som ledes av Statens strålevern, møte om situasjonen etter eksplosjonen ved kjernekraftanlegget i Japan.
Statsminister Jens Stoltenberg sier han ikke synes det er riktig å sammenligne situasjonen ved atomkraftverket med Tsjernobyl-ulykken.
– Dette vil være å skape unødig frykt, og det er ingen tjent med i denne ytterst vanskelige fasen, sa Stoltenberg til NTB lørdag.
Miljøminister Erik Solheim gjorde det klart at han fulgte nøye med på situasjonen, men understreket at faren er svært liten for at Norge vil bli berørt av eventuelle utslipp i Japan.
Atomutvalget: Frykter at Japan ikke forteller alt