KARRIERE

– Kjøp/salg dominerer universitetene

BOK: Knut Kjelstadli er dundrende uenig med dagens utdanningspolitikk.
BOK: Knut Kjelstadli er dundrende uenig med dagens utdanningspolitikk. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
14. okt. 2010 - 11:44

BLINDERN: Kjeldstadli, som er professor i samtidshistorie ved Universitetet i Oslo, kommer i boka "Akademisk kapitalisme" med ramsalt kritikk av kommersialiseringen av norsk utdanning.

Tommeskruer

Boka ble lansert på det meget underholdende debattmøtet "Frokost med Bernt", ledet av statsvitenskapsprofessor Bernt Hagtvet, på Blindern torsdag morgen.

– Effektivisering og kommersialisering av utdanning er en universell trend i de fleste land som ligner på Norge, og i tillegg i Asia. I Norge kulminerte dette med Kvalitetsreformen, som ga oss en reformulering av begrepet kvalitet og finansielle tommeskruer mot den akademiske friheten. Det er grenser for hvor mye man kan effektivisere utdanning. Denne kommersialiseringen går på bekostning av universitetets kjerneoppgaver, sa professoren til et smekkfullt auditorium.

Han skisserer hvordan den akademiske kapitalismen gir en rekke markante utslag. I tillegg til økt rasjonalisering peker han på at vitenskapelig ansatte i større grad må søke om å få lov til å forske. Stillingen gir ikke automatisk forskningsrett.

Gir for gode karakterer

Går til sak

Han reagerer også på at universitetene i Norge for enhver pris skal konkurrere mot hverandre – om studenter og om bevilgninger.

– Tidligere var det mer snakk om hyggelig, kollegialt samarbeid der man kunne ringe kolleger for tips til litteratur og kursplaner. Nå kan jeg oppleve at kolleger ved andre institusjoner ikke vil gi fra seg slikt. Nå dominerer en kjøp/salg-tenkning der universitetene bruker millioner på annonsering og markedsføring. Tilstandene i USA beskriver godt hvordan dette kan bli. Der går studenter til rettssak mot universitetene hvis de mener de ikke har fått god nok undervisning, sier han.

Han mener de stramme bevilgningene og den innsatsstyrte finansieringen får konsekvenser også for ansettelsespolitikken.

– Vi får et akademisk proletariat der folk blir gående som løsarbeidere, sier han.

Marianne Aasen (Ap), leder av Kirke-, undervisnings- og forskningskomiteen på Stortinget.
Marianne Aasen (Ap), leder av Kirke-, undervisnings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Bedring

SV-politikeren kom også med et par politisk ladede meldinger.

– Et universitet er det eneste stedet der kommunismen skulle råde, altså at alle har fri tilgang til kunnskap, sier Kjeldstadli.

Marianne Aasen (Ap), leder av Kirke-, undervisnings- og forskningskomiteen på Stortinget, forsvarte Kvalitetsreformen og dagens utdanningspolitikk.

– Jeg mener Kvalitetsreformen var en forbedring. Jeg studerte selv på Blindern for vel 20 år siden, og mye er forbedret siden den gang. Det fantes for eksempel ikke uformelle møteplasser som "Frokost med Bernt", sier Aasen.

Lærer mindre etter Kvalitetsreformen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.