INDUSTRI

Kjøpte Recs nedlagte fabrikk til spottpris

Kuttet stab hjemme, sender silisiumblokker til kutting i Asia og tjener nå penger.

KJØPT OPP: Da Rec Wafer Norway gikk konkurs, ble fabrikkene på Herøya, i Glomfjord og Narvik stengt. Norwegian Crystals har nå kjøpt den ene av disse fabrikkene i Glomfjord, og mener selv de snart tjener penger.
KJØPT OPP: Da Rec Wafer Norway gikk konkurs, ble fabrikkene på Herøya, i Glomfjord og Narvik stengt. Norwegian Crystals har nå kjøpt den ene av disse fabrikkene i Glomfjord, og mener selv de snart tjener penger.
3. feb. 2014 - 06:45

De siste årene har vært preget av et blodbad i solcelleindustrien. Scenariet var nærmest utenkelig for noen år tilbake, da alle trodde industrien skulle ta av.

Problemet var at altfor mange tenkte det samme på samme tid. Fabrikkene spratt opp som paddehatter over hele verden og produserte flere wafere enn det solcelleprodusentene trengte.

Her hjemme, den 6. november i 2007, var Norges største waferprodusent verdt hele 150 milliarder kroner. Renewable Energy Corporation (Rec) opplevde likevel at aksjekursen sank fra 220 kroner til tre kroner i løpet av fire og et halvt år - noe som betegnes som et av de største fallene på Oslo Børs.

Det dramatiske fallet førte til at selskapet stengte fabrikkene sine på Herøya, i Glomfjord og i Narvik.

Les også: Slik skal han gjøre solceller mer effektive

Billigsalg

I januar i fjor så imidlertid Norwegian Crystals noe andre ikke så, og sikret seg i rettighetene til den ene av de nedlagte fabrikkene i Glomfjord. Seks måneder etter kom de med et tilbud som ble for godt for kriserammede Rec Wafer Norway, underselskapet som Rec slo konkurs i det verste blodbadet.  

Budet var lavt, og selv om Norwegian Crystals ikke vil fortelle Teknisk Ukeblad hva kjøpesummen var, avslører finansdirektør Erik Bjørstad at den bare kostet «noen prosent» av det Rec opprinnelig betalte.

Les også: Norge er en miniputt på grønn teknologi

Fordeler i Norge

Ikke bare skaffet de seg en hypermoderne fabrikk, en annen «fordel» var at flere hundre tidligere ansatte fra fabrikkene i Glomfjord fremdeles var i området etter nedleggelsene. Dermed kunne selskapet plukke de aller beste til å være med videre.

Legger man til at kraftprisene i Norge er lave, som kommer godt med i en meget kraftintensiv industri, og at det er gratis kjølevann tilgjengelig – er fabrikken er relativt billig å drifte sammenlignet med andre steder.

Les også: Antall norske solenergiselskaper har doblet seg siden 2005

Tjener penger

Fabrikken hadde tidligere rundt 200 ansatte som jobbet i hele verdikjeden fra smelting av silisium, til forming av silisiumblokker og til slutt kutting av blokkene.

Det er mulig Rec angrer litt på beslutningen sin om slå Rec Wafer Norway konkurs. Én ting er at de solgte fabrikken billig, en annen er at prisen på solceller tatt seg opp og stabilisert seg.

Norwegian Crystals har riktignok tatt en beslutning som allerede har vist seg å være gull verdt. De har nemlig kuttet det siste leddet, og pakker nå silisiumblokkene i gigantiske kasser og sender dem til Asia.

Les også: Rødt lys kan doble effekten i solceller

Bunnlinjen teller

Her blir blokkene kuttet til syltynne wafere.

Nå kan man riktignok sette et stort spørsmålstegn ved miljøvennligheten av å sende 20 tonn med silisiumblokker til Asia på jevnlig basis, til land som for det meste baserer seg på kull i sin kraftproduksjon.

Men for Norwegian Crystals er det bunnlinjen det handler om. Med bare 50 ansatte på fabrikken tjener de nå penger, og snart skal produksjonen økes.

– Fraktkosten ved å sende dette bort er neglisjerbar. Hvis du regner på det er det slik at verdien for én kilo blokk er 50 dollar. En kontainer som tar 20 tonn koster mellom 20 og 30 000 kroner å sende. Så det er god økonomi i dette, sier finansdirektør Bjørstad.

Les også: Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet

Øker neste år

Til nå har selskapet hatt døgnkontinuerlig produksjon på den tidligere nedlagte fabrikken, godt hjulpet av en stor kunde og flere småkunder.

– Vi kjører ikke på for fullt, men går nå på halv kapasitet. Vi skal øke til full kapasitet i andre kvartal i år. Norge er et bra sted å lage blokker, det er sannsynligvis et av de beste stedene i verden å gjøre det. Vi mener det er et viktig satsingsområde for solindustrien i Norge, og vi har stor tro på dette framover, sier Bjørstad.

Les også:

Slik kan solkraft lønne seg i nord

Venter gjennombrudd for neste generasjon solenergi

Her er Norges største solfangeranlegg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.