IT

Klager Sverige inn til Europadomstolen

Leif Hamnes
12. feb. 2009 - 13:03
Vis mer

Den norske avdelingen av Den internasjonale juristkommisjonen (ICJ) klager inn Sverige til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) for overvåking av norske borgere.

Bakgrunnen er den omstridte FRA-loven.

Les også:

Loven er ment å gi etterretningsorganet Försvarets Radioanstalt (FRA) anledning til å spane fritt i det svenske telenettet, når trafikken krysser landegrensene.

– Nordmenn er praktisk talt rettsløse. Den svenske lovgivningen gir ikke rettsvern for nordmenn, eller andre ikke-svensker, når det gjelder å ivareta integriteten til elektronisk kommunikasjon, sier advokat og utvalgsleder i ICJ Norge, Jon Wessel-Aas, til TU.no.

Jurister til kamp

ICJ Norge, hvor høyesterettsdommer Ketil Lund er styreleder, er en ideell forening bestående av norske advokater, dommere og universitetsjurister.

– Vi ser at FRA-loven gir en meget vid fullmakt til svensk etterretning, som i prinsippet kan overvåke all kommunikasjon over grensa. Det som er definert som overvåkingens formål, går dessuten langt videre enn det vi er vant til å se på som "rikets sikkerhet" og "militære trusler mot riket". Denne definisjonen gir anledning til i prinsippet å overvåke alt, sier Wessel-Aas.

"Alt" gjennom Sverige

Det vesentligste av Norges elektroniske kommunikasjon med omverdenen rutes via Sverige, noe som gjør saken ekstra pikant for norske myndigheter.

Les også:

Det er også innrømmet at informasjonen som hentes ut, kan bli brukt som valuta i byttehandler med andre lands etterretningstjenester.

Mens et omfattende folkelig engasjement tvang regjeringen til å gjøre justeringer på loven i Sverige, har ikke dette gitt positive ringvirkningen for Norge, mener ICJ og Jon Wessel-Aas.

– Moderasjonene i lovteksten som fulgte etter den svenske debatten, gjelder først og fremst svenske borgere, sier han.

Tvang Reinfeldt i tale

Saken ble slått opp på svensk TV i går, hvor også statsminister Fredrik Reinfeldt ble stilt til veggs med de norske anklagene. Til SVT Rapport uttalte Reinfeldt at regjeringen ikke vil ta stilling til klagen før det kommer tilbakemelding fra Europadomstolen.

– Signalspaning har foregått siden mellomkrigstiden. Vi har forsterket lovreguleringen og integritetsbeskyttelsen rundt dette, sa Reinfeldt.

Les også: Spår nytt folkeopprør om overvåking

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.