OLJE OG GASS

Klare til oljekamp

FORBEREDT: Bellona-skipper Sigurd Enge (t.v.) klargjør bannere dagen før dagen.
FORBEREDT: Bellona-skipper Sigurd Enge (t.v.) klargjør bannere dagen før dagen. Bilde: Leif Hamnes
Leif Hamnes
8. juni 2010 - 08:48

Dagens åpne høringskonferanse i Svolvær handler formelt sett om faglige diskusjoner rundt forvaltningsplanen for Barentshavet – Lofoten.

Følg konferansen på web-TV her.

Men med statsrådene Erik Solheim, Terje Riis-Johansen og Lisbeth Berg-Hansen på gjestelista, er det tvilsomt om diskusjonene i Svolvær avgrenser seg til de 315 sidene med grunnlagsmateriale fra Faglig forum, Overvåkingsgruppen og Risikogruppen fra april.

Les også: Oljeutbygging gir få lokale arbeidsplasser

– Oljekatastrofen gir økt skepsis mot boring i Lofoten

Informasjonskamp

Både Oljeindustriens landsforening (OLF) og Bellona er selvsagt også på plass, med det til felles at Svolvær-konferansen gir en ny mulighet til å overbevise politikere og ikke minst lokalbefolkningen i Lofoten om oljeutvinningens respektive fordeler og ulemper.

Både Oljeindustriens landsforening (OLF) og Bellona er selvsagt også på plass, med det til felles at Svolvær-konferansen gir en ny mulighet til å overbevise politikere og ikke minst lokalbefolkningen i Lofoten om oljeutvinningens respektive fordeler og ulemper. PÅ PLASS 1: Frederic Hauge og miljøskipet M/S Kallinika har ankret opp i Svolvær havn.

Og begge løfter på hver sin måte aktivt fram katastrofen i Mexicogolfen.

– De mange nye erfaringene vi får på daglig basis fra Mexicogolfen må tas på det dypeste alvor, og ikke minst ses i sammenheng med hendelsene fra Gullfaks og Snorre på vår egen sokkel. Her er det grunn til å se over hele metodikken for risikovurdering på nytt, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Les også: – Nærmere katastrofe enn Statoil hevder

Oljeboring blir farligere

Hauge mener høringsfristen i saken – 1. juli – er et problem i seg selv.

– Vi trenger egentlig 3-4 måneder til. Dette er tungt, komplisert og teknisk stoff som krever full oppmerksomhet. For å yte saken rettferdighet, må vi i så fall slippe blikket fra situasjonen rundt Deepwater Horizon. Det vil være galskap om vi ikke tar oss tid til å fange opp de unike erfaringene fra Mexicogolfen i prosessen videre, sier Hauge til Teknisk Ukeblad.

Bringer Veritas-rapport

OLF bringer på sin side med seg et foreløpig materiale fra en Veritas-rapport organisasjonen har bestilt, som sammenligner forhold i Mexicogolfen og Lofoten.

OLF bringer på sin side med seg et foreløpig materiale fra en Veritas-rapport organisasjonen har bestilt, som sammenligner forhold i Mexicogolfen og Lofoten. PÅ PLASS 2: Informasjonssjef Sigbjørn Aanes er en av mange representanter for OLF i Svolvær.

Det snakkes om dypt vann mot grunt vann og ulike trykk- og temperaturforhold.

– Det er farlig å konkludere med at dette er sammenlignbart. Vi, som alle andre, ønsker å lære av det som er skjedd, og jeg skjønner at folk er opptatt av om det kunne skjedd her. Veritas har undersøkt alvorlige hendelser siste 20 år – og 96 prosent av dem var i Mexicogolfen. Samtidig kan man aldri si at det er null risiko, men i løpet av 40 års aktivitet på norsk sokkel har det aldri vært ulykker der oljen har nådd land, sier informasjonssjef Sigbjørn Aanes i OLF.

Kompromissforsøk

Det omstridte Kompromissvedtaket til Troms Ap i helgen er et annet moment som ventes å bli diskutert i løpet av samlingen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

I det AUF-initierte vedtaket, som deler visse likhetstrekk med scenarioet Teknisk Ukeblad tegnet opp noen uker i forveien , vernes Lofoten (og, vesentlig nok, også resten av Nordland 6) - mens Nordland 7 og Troms 2 åpnes for konsekvensutredning.

– Det er oppsiktsvekkende at det var nettopp AUF som sto bak forslaget. Likevel mener vi først og fremst det er viktig å få konsekvensutredet alle områdene. Barepå den måten vil vi klarhet hvilke krav man må stille for å få en forsvarlig aktivitet i disse områdene, sier Aanes.

Bellona og Frederic Hauge ser kompromissforslaget i et annet lys.

– Vel, Troms Ap legger tydeligvis ikke vekt på Stortingets utgangspunkt om at det skal være like god oljevernberedskap i nord som i sør. Med de korte avstandene til kysten vi her snakker om, er dette uforenlig med å åpne Vesterålen, sier Hauge.

Følg konferansen på web-TV her fra klokka 9.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.