Tirsdag undertegnet Bellona-leder Frederic Hauge og utenriksminister Jonas Gahr Støre en samarbeidsavtale med jordanske myndigheter, representert ved ministeren for megaprosjekter, Imad Fakhoury.
– Dette er et spektakulært og potensielt viktig prosjekt, slo Støre fast etter undertegningen.
Les også: 100 GW fra Sahara
Entusiastisk konge
Kong Abdullah av Jordan er også entusiastisk med på laget, etter å ha blitt orientert av Bellona under sitt besøk i Norge sist sommer. Det samme er Gro Harlem Brundtland og flere andre internasjonale miljøstørrelser.
Prosjektet har fått internasjonal omtale av blant andre National Geographic, som rett nok stiller et lite spørsmål ved om det kan lykkes: Vil høyteknologisk energi-oase blomstre i ørkenen, undrer det prestisjetunge tidsskriftet, men hos Frederic Hauge hersker ingen tvil.
Les også: Bellona gjør Sahara grønn
Sol og saltvann
– Dette er en mer helhetlig tilnærming for å løse de store miljømessige utfordringene verden står overfor, sier Hauge til NTB.
Bellonas storslåtte plan er å produsere ferskvann og biomasse ved hjelp av saltvann og solenergi.
Biomassen kan brukes til å produsere både mat og energi, og rundt anlegget vil fuktigheten få ørkenen til å blomstre, håper Bellona.
– Vi bruker ganske enkelt det vi har rikelig av her, sol og saltvann, til å produsere det vi har for lite av, sier Hauge.
Teknologien er ikke ny, men har aldri tidligere vært samkjørt slik Bellona nå akter å gjøre. Den endelige prislappen er anslått til rundt 150 millioner kroner, men prosjektet kan utvides nær sagt i det uendelige, mener Hauge.
Les også: Bellona vil ha alger i Sahara
Bonde i ørkenen
– Etter 25 år i Bellona gidder jeg ikke holde på med småting lenger. Nå er det på tide å få til noe skikkelig stort, nå skal vi lage fred og vann, smiler Hauge som spøkefullt omtaler seg selv som framtidig bonde i ørkenen.
Med 3,6 millioner kroner fra UD og 200 mål jord i en industripark i Aqaba på grensen til Israel, Saudi-Arabia og Egypt, starter The Sahara Forest Project nå opp arbeidet med forstudier og et prøveanlegg som etter planen skal stå klart neste år.
Jordanske myndigheter sørger for en saltvannsrørledning fra Rødehavet, og dersom alt går som forutsatt skal det høyteknologiske anlegget komme i full drift i 2015.
Anlegget vil også skape sårt tiltrengte arbeidsplasser og norske diplomater håper i tillegg på politiske ringvirkninger i et urolig område der det lenge har vært strid om knappe vannressurser.
Les også: Bellonas 101 løsninger
– Stort potensial
– Dette er et prosjekt med stort potensial miljømessig, politisk og omdømmemessig. I tillegg kan det få betydning også i et større regionalt perspektiv, slår Norges ambassadør i Jordan, Peter Ølberg fast.
Han fikk søknaden fra Bellona på sitt bord for knappe to måneder siden og rådet norske myndigheter til straks å slutte helhjertet opp om prosjektet. Knappe to måneder senere var samarbeidsavtalen klar til undertegning.
– Etter ambassadens mening vil det være gunstig for Norge å bli assosiert med dette, konkluderte Ølberg i sin tilråding.
– Ekspansjonsmulighetene ligger blant annet i Egypt og langs Jordan-dalen og grensen til Israel, helt opp til Dødehavet, mener ambassadøren.
Les også: Bellona i National Geographic