Fredag ble planene for gassfeltet Aasta Hansteen som alene krever investeringer på over 30 milliarder kroner, vedtatt av regjeringen.
I tillegg ble planene for gassrørledningen Polarled og gasseksportprosjektet Kristin vedtatt. Det skal investeres over 24 milliarder kroner i disse to prosjektene.
– Nord-Norge får del i oljeeventyret, også uten oljeboring i Lofoten, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete, som slapp nyheten om Hansteen-utbyggingen i sin landsmøtetale og til stor applaus.
Les også: Skifergass bremser forskning på "isgass"
– Store ringvirkninger
Feltet ligger nord i Norskehavet, 300 kilometer vest for Bodø. Driftsenheten legges til Harstad, helikopterbasen til Brønnøysund og forsyningsbasen i Sandnessjøen.
Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener de tre prosjektene vil få stor betydning for området.
– Jeg har forventninger til at prosjektene vil gi store ringvirkninger for næringslivet i Nord-Norge, både i utbyggingsfasen og driftsfasen, sier Moe.
Han påpeker at utbyggingene også legger til rette for økt leting og flere utbygginger i området.
Les også: Dette blir tidenes største Statoil-utbygging
Ferdig i 2017
Aasta Hansteen-feltet ble funnet i 1997 og inneholder betydelige mengder gass. Polarled skal frakte gassen fra Hansteen-feltet og fremtidige feltutbygginger i området til gassprosessanlegget på Nyhamna i Møre og Romsdal, som skal utvides.
Produksjonen på Aasta Hansteen-feltet forventes å starte produksjon i slutten av 2017.
Les også:
Borten Moe mot toppjobb i oljeindustrien
Milliardkontrakter til Aker Solutions
Vil bygge observatorier på havbunnen for å forstå "isgassen"