Den kinesiske vindmølleprodusenten China Min Yang Wind Power har reist en uortodoks vindturbin på grunt vann utenfor Rudong i Jiangsu-provinsen i Kina.
Vindmøllen skiller seg kraftig fra tradisjonelle vindturbiner fordi den bare har to rotorblader. Den er også nøyaktig lik den turbinen kineserne vil sette opp ved Marin Energi Testsenter (Metcentre) på Karmøy.
Her blir den tobladete vindturbinen nabo til Statoils flytende havvindturbin Hywind, som fortsatt er i drift på samme sted.
Men aller først skal turbinen testes i kinesisk farvann. Planen er å starte turbinen før nyttår, for så å la den operere i et to år langt testprogram.
Les også: Her er det flest strømbrudd i Norge
Vil inn i Europa
– Havvindturbinen ble installert i Kina i begynnelsen av november, og er den første i denne størrelsen som testes ut i praksis. Nummer to skal settes opp i Norge, sier daglig leder Arvid Nesse ved Metcentre til Teknisk Ukeblad.
Testprosjektet utenfor Rudong skal ha blitt ett år forsinket, blant annet som følge av med fundamentet havvindmøllen står på, et seksbent stålunderstell.
Utsiktene til å nå inn i verdens hittil største marked for offshore vindkraft, er årsaken til at China Min Yang Power vil teste to-bladeren også i Norge.
– Det handler om å teste vindturbinen i et annet klima, men først og fremst for å demonstrere vindturbinen for europeiske aktører. Europa er det største havvindmarkedet for tiden, sier Nesse til Teknisk Ukeblad.
Les også: Tobladet kinesisk vindmølle skal testes i Norge
Kutter kostnader
Havvindturbinen er utstyrt med en særdeles kompakt girboks og permanentmagnet-generator som ligger i en vannkjølt, forseglet nacelle. Ifølge en tidligere pressemelding fra produsenten skal turbinen kombinere pålitelighet med lav vekt.
Turbinen er designet av tyske Aerodyn, og er allerede testet i en mindre variant (3 MW).
De to rotorbladene skal kunne låses i horisontal posisjon og tåle ekstreme værforhold tilsvarende en tropisk syklon. Bladene skal være på 69 meter, og tobladsløsningen skal kutte rotorbladkostnaden med 30 prosent.
Alt i alt mener produsenten at en toblads-løsning vil kutte 20 prosent av energikostnadene i forhold til en vanlig turbin med tre rotorblader.
– To-bladede turbiner har et stort potensiale offshore, der de mer stabile og permanente vindhastighetene befinner seg. Det gir dem mye bedre lønnsomhet, sier daglig leder i Aerodyn, Sönke Siegfrendsen til Recharge.
Strømprisene kan bli lave hele vinterenLes også:
Testplan snart klar
Planleggingen av testingen i Norge er snart klar, opplyser Nesse.
– Vi er i sluttfasen med finansieringen, og har fått ulike partnere på plass. I tillegg til testing av turbinen vil prosjektet omfatte nye fundamentløsninger og installasjonsmetoder, sier Nesse til Teknisk Ukeblad.
Det er det norske fundamentselskapet Owec Tower som skal stå for fundamentet til toblads-turbinen, en firbent jacket av stål.
– Vi hadde håp om å installere vindturbinen i 2015, men nå ser vi at vi ikke klarer det. Sannsynligvis blir den ikke satt opp før i 2016, sier Nesse til Teknisk Ukeblad.
Havvindmøllen som nå er satt opp i Kina er konstruert for å kunne levere drøyt 40 GWh i året.
Les også:
Titusenvis av strømkunder skal teste sanntids-display