KRAFT

Klima- og miljødepartementet har ikke sett Utsira-tallene

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kritiserer Olje- og energidepartementet for hemmelighold.

Klima- og miljødepartementet har ikke hatt tilgang til informasjon om Utsirahøyden.
Klima- og miljødepartementet har ikke hatt tilgang til informasjon om Utsirahøyden. Bilde: Statoil
Øyvind LieØyvind LieJournalist
14. mai 2014 - 17:41

Som Teknisk Ukeblad meldte tirsdag, har Miljødirektoratet kommet med en krass høringsuttalelse om Statoils Johan Sverdrup-utbygging. De mente Statoil må lage en 200 MW områdeløsning i ett jafs og ikke bygge strømløsningen i to faser. For da frykter direktoratet at det ikke blir noe av den andre fasen i det hele tatt, noe som vil gjøre det veldig vanskelig for Norge å nå sine klimamål.

Nå har Teknisk Ukeblad også fått tilgang til Klima- og miljøverndepartementets (KMD) høringsinnspill.

Les også: – Sverdrup-utsettelse vil være et radikalt inngrep fra Stortinget

Ønsker helhetlig løsning

Departementet understreker at valgene som tas av selskapene på Utsirahøyden nå har store konsekvenser for Norges CO2-utslipp i lang tid framover.

«Det er derfor viktig at den kraftforsyningsløsningen som velges er best mulig i et samfunnsmessig perspektiv, ikke bare for Johan Sverdrup, men for hele Utsiraområdet sett under ett», skriver departementet.

De trekker fram at kostnader ved ulike utbyggingsløsninger og forutsetninger om kraft- og gasspris, produksjonsprofiler og kraftbehov og konsekvenser for utslipp av ulike konseptvalg, vil være avgjørende for tiltakskostnaden for utslippsreduserende tiltak.

Les også: Norges største industriprosjekt kan bli utsatt av Stortinget

Mangler informasjon

Men denne informasjonen har ikke Miljøverndepartementet fått innsyn i.

«For å kunne vurdere tiltakskostnad, utslippskonsekvenser og hvilken løsning som er best i et samfunnsmessig perspektiv, er det nødvendig å ha tilgang til dette underlaget. Program for KU [konsekvensutredning] gir ikke dette underlaget, og det har derfor ikke vært mulig for departementet å gjøre en vurdering av ulike mulige alternativer for oppdekning av energibehov, verken tiltakskost eller utslippskonsekvenser. Det kan ikke tas endelig konseptvalg med så stor betydning for norske klimagassutslipp før miljømyndighetene har kunnet vurdere ulike alternativ», heter det i høringsuttalelsen.

Departementet "forventer" derfor at det i program for konsekvensutredningen redegjøres i detalj for kostnader ved og konsekvenser av ulike konseptvalg når det gjelder utslipp i årene framover for hele Utsirahøyden, og at det redegjøres for forutsetninger som er tatt.

Departementer viser også til Miljødirektoratets svært krasse høringsuttalelse, som «i detalj gjennomgår utredningsbehov når det gjelder energiløsninger og utslipp til luft».

Les også: Øker kostnaden på elektrifisering fra 6,5 til 13,2 milliarder

– Uforsvarlig saksbehandling

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er svært kritisk til at Miljødepartementet ikke har fått informasjonen de trenger.

– Dette viser alvoret i saken, og hvor mangelfull kontroll og hvor uheldig hemmeligholdet fra OED er. Det er meget oppsiktsvekkende at gigantutbyggingen Johan Sverdrup forsøkes å presses gjennom uten at en gang Klima- og miljødepartementet får det innsynet som burde være en selvfølge, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han mener kritikken fra Klima- og miljødepartementet må få konsekvenser.

– Jeg forventer at dette får etterspill. KrF har hele tiden forlangt fakta på bordet, og kvalitetssikring av beslutningsgrunnlaget slik at vi kan fatte det riktige vedtaket. Når ikke en gang KMD har tilgang til nødvendig informasjon er det uforsvarlig saksbehandling, sier Ropstad.

Han viser til at Petroleumsloven er tydelig på at det skal tas samfunnsmessige og miljømessige hensyn.

– Dette viser at denne saken ikke blir vurdert godt nok i disse perspektivene. Statoil har alt å tjene på å offentliggjøre beslutningsgrunnlaget slik at vi får fakta på bordet, sier Ropstad.

Les også: Hun mener elektrifiseringsmotstanderne ikke forstår europeisk klimapolitikk

– Har fått informasjon

Politisk rådgiver Jens Frølich Holte (H) i Klima- og miljødepartementet svarer slik på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om hva de synes om hemmelligholdet og om det er vanlig at departementet ikke får tilgang til dienne type data.

"Vi har ingen kommentar utover det som står i høringsbrevet".

Politisk rådgiver Elnar Holmen (Frp) i OED tar ingen selvkritikk på departementets vegne.

”Departementet har lovbestemt plikt til å unnta offentlighet en del forretningsmessige forhold. Det gjelder også i denne saken. KLD har i denne saken fått tilgang til den informasjon de har etterspurt”, skriver han i en epost til Teknisk Ukeblad som svar på kritikken fra Ropstad.

Statoil ønsker ikke å kommentere saken.

Les også:

Ny rapport: Utsira kan elektrifiseres for bare 40 kroner per tonn CO2

Lien: Tviler ikke på oljeselskapene når de sier det koster minst 20 ganger så mye  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.