KLIMA

– Klimakvoter er ikke avlat

Verden blir ikke noe grønnere av at vi kjøper flere klimakvoter. Vi kjøper oss til bedre samvittighet, kanskje? Fly klima
Verden blir ikke noe grønnere av at vi kjøper flere klimakvoter. Vi kjøper oss til bedre samvittighet, kanskje? Fly klima Bilde: Simen Håkonsen
Mona Sprenger
15. juni 2007 - 07:00

– Dette er noe nytt. Og dette er umoden kritikk. Her betaler du for et faktisk utslippskutt, og da synes jeg ikke at god samvittighet er så galt. Den enkelte kan gjøre en forskjell.



Salg over all forventning

Framtiden i våre hender har solgt «frivillige klimakvoter» for 900 000 kroner siden april i fjor. Det tilsvarer 4500 tonn CO 2. Kvoteprisen er 200 kroner per tonn.

– Salget har gått over all forventning. Heldigvis hadde vi strukturen på plass til å håndtere et så stort salg, sier Hermstad.



– Blir ikke lurt

Framtiden i våre hender samarbeider med den internasjonale organisasjonen Myclimate om utslippsreduserende prosjekter i utviklingsland. Flere av prosjektene er godkjente FN-prosjekter. Blant prosjektene Myclimate støtter er produksjon av elektrisitet fra biologisk avfall til landsbyer i Bihar, India og et vindmølleprosjekt i Madagaskar.

– Standardene vi bruker er forankret i en internasjonal avtale, noe som sjelden er tilfellet med ordinær bistand. Hvis våre frivillige klimakvoter er avlat, må nesten alt som gjøres av bistand også sees på som avlat, sier Hermstad, som mener at sjansen for å bli lurt er veldig liten hvis du kjøper av norske organisasjoner.

– Kjøper du av oss, Naturvernforbundet eller Kirkens Nødhjelp, får du det du betaler for. Det er ikke slik at CO 2-reduksjonen skjer i samme øyeblikk som man kjøper kvoten. I praksis er det ikke mulig, utslippsreduksjonen vil komme etter hvert, mener lederen av Framtiden i våre hender.



Isolering av skoler

Norges Naturvernforbund har nettsiden Klimakutt. Her koster det 200 kroner å slippe ut ett tonn karbondioksid, og organisasjonen har så langt solgt for 300 000 kroner. Pengene går til isolering av skoler i det gamle Sovjetunionen. Beregningene settes ikke i sammenheng med utslippene du er ansvarlig for.

– Vi tilbyr personer å investere i gode miljøprosjekter, og gir ikke tillatelse til å slippe ut andre steder. Dette er prosjekter vi har holdt på med en stund, sier klimarådgiver i Naturvernforbundet Anders Haug Larsen.



Viktig å være obs

Ingen uavhengig part overvåker tiltakene til Naturvernforbundet:

– Vi jobber nå med å få til en verifisering av prosjektene. Han er enig i at det finnes mye tull på markedet:

– Det er viktig å være obs på hvilke prosjekter man støtter. Jeg ville ikke støttet et treprosjekt, sier Haug Larsen, som synes det er helt greit om det kommer noen krav til det frivillige markedet.

– I Storbritannia vurderer regjeringen å fremme en nasjonal standard som et minstekrav til frivillige kvoter. Det er et spennende initiativ.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.