I en årrekke har han vært en av de mest kjente klimaskeptikerne i verden.
Nå jobber Bjørn Lomborg mest med å finne løsninger på den globale oppvarmingen.
I en ny bok som kommer neste måned skriver han at klimaendringer er «en utfordring menneskeheten må takle».
Vil bruke 100 mrd.
Lomborg skriver ifølge avisen The Guardian: «Ved å investere 100 milliarder dollar i året kunne vi løse problemet med klimaendringer i løpet av dette århundret».
Lomborg er tidligere blitt omtalt som en Adolf Hitler av Rajendra Pachauri, lederen for FNs klimapanel. Nå sier Pachauri at den nye boken gir et vell av nyttig informasjon og stiller viktige spørsmål ved hva vi som faktisk kan gjennomføres av klimatiltak.
Lomborg peker på klimavennlige løsninger som vind-, bølge-, sol- og atomkraft, samt mer arbeid med klimamanipulering. En av metodene han selv har lansert er å gjøre skyer hvitere, som Teknisk Ukeblad har omtalt grundig tidligere: Les saken her
Ønsker skatt på klimautslipp
I intervjuet med The Guardian sier Lomborg at han vil finansiere de nødvendige investeringene gjennom en skatt på klimautslipp. Denne skatten kan i tillegg gi 50 mrd. dollar til å forberede seg på klimaendringer, som bygging av diker. I tillegg vil han sette av 100 mrd. dollar til helseformål.
Det avisen kaller klimaskeptikerens snuoperasjon kommer i en tid hvor de globale klimaforhandlingene står på stedet hvil.
I tillegg har det vært mye kritikk mot fremgangsmåten til FNs klimapanel i klimadebatten. Et utvalg frikjenner mesteparten av vitenskapen i rapporten, men peker på flere feil som har vært gjort, og at klimapanelet bør endres.
– Ikke verdens ende
Lomborg gjør selv et poeng av at han ikke har fornektet den globale oppvarmingen. Han har bare sagt at klimaendringer ikke er så farlige som mange miljøvernere har hevdet.
– Mitt poeng har alltid vært at dette ikke er verdens ende, sier Lomborg til The Guardian.
Lomborg har trolig en meningsfelle i tidligere RV-leder Aslak Sira Myhre. Han sammenligner miljøvern med religion i en artikkel i det siste nummeret av Samtiden. Myhre trekker særlig frem troen på dommedag som et typisk trekk både i religioner og i deler av miljøbevegelsen: Les kortversjonen i denne Dagbladet-kronikken