For et drøyt år siden hadde vi modellen W1060 inne.
Den imponerte stort med sine ytelser i forhold til hva den kostet, og viste oss i klartekst at man kan få mange flotte filmopplevelser uten at det trenger å koste en formue.
Nå er Benq ute med en arvtaker i form av W1070.
W1070
Det mest åpenbare forskjellen på W1060 og W1070 er 3D-støtten. Med 3D på plass er W1070 så vidt vi kan se den rimeligste 3D-projektoren på markedet.
W1070 er som forgjengeren en DLP-projektor med en DMD-brikke fra Texas Instruments. DLP er en teknologi som bruker en bildebrikke med små speil, et for hver piksel, for å tegne opp et bilde.
Siden det er en reflektiv teknologi og det bare er en enkelt brikke, benytter denne teknologien et fargehjul for å bringe farge til bildet. Fargehjulet roterer mellom pæren og brikken.
Teknologien har flere fordeler. Blant annet skarphet, som er et varemerke for DLP-projektorer. I tillegg er DLP veldig egnet for 3D fordi brikken er så rask, noe som bidrar til at crosstalk på 3D er minimert.
TEST: Sony VPL-VW1000ES 4K: En projektor i særklasse
Mindre regnbueeffekt
Tidligere hadde DLP-projektorer med enkel brikke problemer med noe som ble kalt regnbue-effekten. Dette ble forårsaket av fargehjulet som rett og slett ikke gikk fort nok rundt.
I dag er dette et problem som få mennesker lar seg plage av. Det er stort sett bare de som er følsomme for problemet som ser dette.
Undertegnede er ikke følsom for denne regnbue-effekten, men kunne se det på tidligere DLP-modeller, om jeg flyttet blikket fort for å provosere det frem. Det greier jeg knapt på en ny DLP-projektor.
En svakhet med de rimeligste projektorene som denne, er linsen. Den er rimelig enkel, og den er ikke spesielt zoom-vennlig, selv om BenQ har økt zoomen fra 1.2:1 til 1.3:1.
Zoomen kan være en begrensning, men det bør ikke bli noe problem så lenge man vet om dette, og har mulighet til å plassere projektoren i korrekt avstand fra lerretet i forhold til lerretets størrelse og zoomens virkeområde.
Projektorer i denne prisklassen er heller ikke utstyrt med avansert linseforskyvning. Dog har W1070 en liten manuell vertikal linseforskyvning, men man nå bruke en skrutrekker.
Man kan kun justere noen få centimeter på bildet, men det kan likevel bety forskjellen på en bilde med korrekt geometri eller ikke.
TEST: Sonos Playbar: En drøm for alle som får angst av kabler
Menyer
Menyene er viktige for å kunne sette opp projektoren. Da er det spesielt viktig på en projektor som denne, som jo frir litt til massene, at den er rimelig enkel å forstå.
Her må vi nesten berømme BenQ litt, for menyene kommer med norsk språk, og de fremstår som oversiktlige. Her finner man både standardinnstillinger og innstillinger for alle som ønsker å kalibrere. Selv ISF-menyer er på plass.
Den kommer med justeringer for hvilbalanse (gråskala) og en komplett CMS-løsning (avansert fargejustering). I tillegg kan man justere gamma.
Den har i tillegg til predefinerte innstillinger som dynamisk, normal og cinema også 3 brukerminner. Disse kan man da bruke for å lage forskjellige innstillinger i forhold til lyset i rommet og til forskjellig innhold. Det er sannelig ikke dårlig for en projektor til 6500 kroner!
Vi forholder oss til cinema-innstillingen i denne testen.
Montering
I en hjemmekino, enten den er i en stue eller i et mørklagt rom, anbefaler vi å montere projektoren i taket med en brakett.
Man kan bruke et motorisert lerret i stuen som kommer ned når projektoren starter opp. Dedikerte kinoer har vel stort sett lerret som henger oppe hele tiden.
Husk å beregne både kasteavstand og hvor bildet havner på veggen før du monterer projektoren og lerretet. Er det bare tilfeldig bruk du er ute etter, kan projektoren selvsagt også plasseres stående på et bord eller lignende.
Hjemme hos Arve Hunsbedt: – En av fedrelandets mest gjennomførte hjemmekinoer
Film til folket
Med 2000 lumen er dette en projektor som kan fylle et stort lerret uten å gå på akkord med lysstyrke. Det er en flott dynamikk i lyse scener - for eksempel når Avatar ruller over lerretet.
For ordens skyld kan vi nevne at lerretet vi bruker er hvitt og på 140 tommer. Vi har full lyskontroll og med sort scenemolton på tak og vegger.
Lysstyrken virker å være mer en god nok for et lerret som vårt. Skal man benytte et mindre kan det nok være en ide å vurdere et grått lerret.
Fargene virker rimelig naturlige, og de virker ikke overdrevne. Vi kjører uten «brilliant color» aktivert, fordi det gir et økt fokus på grønt som vi ikke ønsker.
Vi har allerede nevnt lysstyrken og de fordelene den har, men det er ikke nødvendigvis slik når vi snakker om mørke scener. Der kan stor lysstyrke være en hemsko.
Det er det for så vidt også her, men jeg synes Benq har gjort et rimelig godt kompromiss når de har bestemt seg for hvor mye lys den skal levere.
W1070 er også en 3D-projektor, og da må man også tenke på dette. 3D-briller stjeler mye lys, så man må ha reserver. Uansett er både redaktør Håvard og jeg imponert over den generelle bildekvaliteten denne projektoren makter å gi oss.
Sortnivået er godt nok for de aller fleste, og trykket i bildet gir dynamikk og får oss til å fryde oss litt ekstra.
Vi snakker tross alt om en projektor til 6500 kroner, og det betyr at BenQ har vært nødt til å gjøre en del kompromisser for å få prisen ned.
TEST: Sony VPL-HW50: En projektor helt i toppklasse
Enkel linse
Linsen er for eksempel rimelig enkel. Den er liten, og den har også litt slark når man skal justere fokus og zoom. Den kommer uten dynamisk iris.
Iris koster penger, og man må rett og slett opp i pris får å få denne teknikken på en projektor. Det ville gjort at sortnivået hadde fremstått som bedre.
En minimal zoom plasserer vi også i kategorien for kompromisser, men dette er man tross alt kjent med når man kjøper den. Er ikke zoomen tilstrekkelig for det rommet du skal bruke den i, skal du heller ikke kjøpe denne projektoren.
Har du forutsetningene på plass er det få kjøp som gir større valuta for pengene enn W1070 akkurat nå.
Dette er en projektor som kan få den store massen til å prøve projektor og lerret for første gang, og er det noe vi gjerne vil så er det å rekruttere flere til vår kjære hjemmekino-hobby.
Som nevnt er den kanskje største forskjellen på W1060 og W1070 støtten for 3D. Det betyr at om man ønsker å se 3D så må man kjøpe seg 3D-briller. Det følger ikke med til denne prisen.
DLP er en teknikk som har gode forutsetninger for å gjøre en god jobb med 3D, og det ser vi også med W1070. Her er det ikke noe crosstalk som kan forstyrre 3D-opplevelsen.
Utfordringen ligger først og fremst i å kunne kalibrere den i 3D. Det sorte fremstår nemlig som rødt når man ikke har brillene på. Derfor må man måle gjennom brillene for å kunne få satt korrekte farger.
Sortnivået i 3D virker også litt blassere enn det vi så på 2D. Det kan tyde på at projektoren tyner ut litt vel mye lys og overkompenserer for brillene.
Konklusjon
Benq legger lista for de aller rimeligste projektorene, og har satt sammen en projektor som klart overgår våre forventninger i denne prisklassen.
Den leverer skarpe flotte bilder med godkjent sortnivå, og et trykk i den lyse enden som gir skikkelig dynamikk i bildet.
3D tar vi som en ren bonus, selv om det også var en god opplevelse. Da er vi riktig så fornøyde!
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
TEST: Epson EH-TW9100W: Epson fortsetter å imponere
TEST: JVC DLA-X55: Godt kompromiss mellom full HD og 4K
TEST: Samsung 75ES9005: En av de råeste TV-ene på markedet