KØBENHAVN: Nørre Campus i bydelene Nørrebro og Østerbro vil inkludere Det Sundhedsvidenskabelige, Det Naturvidenskabelige og Det Farmaceutiske Fakultet ved Københavns Universitet.
Den nye vitenbydelen vil bli blant Europas største klustere for utdanning, grunnforskning og anvendt forskning når alt står ferdig om noen år.
Milliarder
Bak prosjektet står Københavns Universitet, Universitets- og bygningsstyrelsen og Københavns kommune. Etter arkitektkonkurranse og innledende planlegging foreligger nå de endelige planene.
– Dette er et gigantprosjekt. Vi skal bygge svære bygninger i den, den og den retningen, sier Thomas Bjørnholm, prorektor ved Københavns Universitet, til Teknisk Ukeblad.
Han peker engasjert i tre himmelretninger fra auditoriet til Biocenter ved Københavns Universitet.
– Vi vil bruke 4,5 milliarder danske kroner på dette prosjektet. Selv om vi bygger mellom eksisterende bygninger, er dette stort. Det er gledelig å kunne bygge noe nytt som ikke har vært der tidligere, sier han.
Kongstanken i planene for den nye bydelen er å få til en miks av utdanningsinstitusjoner, forskningsvirksomhet, forskningsbasert næringsvirksomhet, boliger og parkområder.
Nye byrom
Det innebærer oppføring av en rekke nye bygninger, etablering og utvidelse av parker samt bygging av nye byrom.
– Vi vet fra universiteter i USA at det lar seg gjøre å skape mye liv på campus, slik at campus blir et sted det er fristende å oppholde seg. Dette vil vi prøve å få til her, sier prorektoren.
200.000 kvadratmeter avsettes til kommersielle virksomheter i tilknytning til utdanningsinstitusjonene, for eksempel oppstartsbedrifter, næringshager og inkubatorer.
Den bioteknologibaserte inkubatoren Cobis er allerede bygget og tatt i bruk. Det huser en rekke bioteknologiselskaper sprunget ut fra forskning gjort i de omkringliggende bygningene, som huser fakultetene for helse og medisin, farmasi, biologi. En del av bedriftene som holder til her, vil flytte til nye bygg som vil bli oppført.
I tillegg ligger Rigshospitalet og Biotech Research and Innovation Centre (BRIC) et kransveip unna.
– Målet er at disse kreftene skal spille sammen og gi spennende synergieffekter, for eksempel føre til etablering av nye virksomheter. Et åsted for forskningbasert gründervirksomhet. Vi tror at dette prosjektet vil bidra til å sette København på verdenskartet, sier Bjørnholm.
Urbanskryt
Københavns overborgmester Frank Jensen sier at ett av målene er å skape mange jobber.
– Vi er glade for at det er satt av areal til bedrifter som kan skape nye arbeidsplasser. Vi regner med 5000 arbeidsplasser her. Dette er viktig for framtidas arbeidsmarked, og vil bidra til å nå målet om fem prosent årlig vekst for København, sier Jensen, som viser til at Øresundsregionen har 12 universiteter og er et av de sterkeste vitenregionene i Europa. Han er også opptatt av effektene for København by.
– Ofte får vi skryt i internasjonal presse, for eksempel The Economist og New York Times, for god urban utvikling. Vi mener også dette prosjektet står for god byutvikling, sier Jensen.
Connie Barfod, visedirektør i Universitets- og bygningsstyrelsen, beskriver satsingen på nye arbeidsplasser på denne måten:
– Nå blir det byggevirksomhet i åtte - ni år her. Men en ting er sikkert: Vi bygger ikke noe elfenbenstårn, sier Barfoed.
Fikk norsk hjelp
Asplan Viak var med på å vinne idekonkurransen knyttet til Nørre Campus.
Cobe Arkitekter i København vant konkurransen om få få utvikle prosjektet. Med på vinnerlaget var Asplan Viak i Sandvika.
– Vi bistod med kompetanse innen trafikkavvikling. Vårt team vant konkurransen, men jeg har ikke hørt mye om hvordan arbeidet gikk videre, sier Jenny Persson, som er trafikk- og transportplanlegger ved selskapets avdeling i Trondheim.
Asplan Viak hadde i likhet med flere andre selskaper en konsulentrolle.
– Det virker som at Cobe vil komme tilbake med mer informasjon og spørre om bistand fra oss som var konsulenter for dem, sier Persson.
Prosjektet har allerede fått kritikk for det trafikale. Kritikere reagerer på at Cityringen, som er Metroens nye del, ikke skal gå innom Nørre Campus.
Københavns overborgmester Frank Jensen forsvarer dette:
– To av de planlagte stasjonene vil ligge i nærheten av området, slik at det er mulig å bruke dem. I tillegg etablerer vi en ny busslinje inn til sentrum, sier Jensen.