Ta en titt på listen over de tjue største norske eksportrettede leverandørene av teknologi og tjenester (se under).
Oversikten er dominert at bedrifter med ett eller begge bein i offshore og maritime næringer. Kun ett selskap--Kongsberg Automotive--hører hjemme under «øvrige næringer».
Nummer én på listen, National Oilwell Varco Norway (NOV), leverer teknologikjernen, såkalte borepakker, til boreskip – og rigger som blir bygd på verft i Korea og Kina.
Nær all omsetning fra NOV er til eksport. Selskapet har store enkeltleveranser. Typisk utgjør norsk utstyr en tredjedel av en riggs byggekostnad på 5 milliarder kroner.
Lokomotiver
NOV, og de atten andre bedriftene på listen som helt eller delvis leverer teknologi eller tjenester til offshore og maritime næringer, befinner seg øverst på næringskjeden som utgjør en av verdens sterkeste klynger. De er industrilokomotivene som drar med seg tusenvis av underleverandører.
Offshoreleverandørene har klart å firedoble omsetningen utenfor Norge i løpet av det siste tiåret. Det er en fantastisk suksesshistorie.
Men oversikten viser også baksiden av medaljen: konsentrasjonsrisikoen i norsk eksportindustri. Den blir enda tydeligere med dette bildet som konsulentselskapet Menon Economic har sammenstilt for Eksportkreditt Norge:
Offshore og maritime næringer troner over de andre segmentene. (Om lag 70 prosent eksporten er direkte knyttet til petroleumsvirksomheten. Det resterende er fra handelsflåten og andre maritime virksomheter.)
På andre, tredje og fjerde plass kommer prosessindustrien — en av våre ledende eksportindustrier de siste hundre årene — raffineriprodukter og sjømat. Sistnevnte er i sterk vekst.
Og så, «resten».
- Satser stort på eksport: Nå blir det igjen bilproduksjon i Norge
Ingen fornybar energi på topp 20
Det forteller mye om omstillingsutfordringen at én offshoreleverandør, NOV, hadde større eksportsalg enn alle norske teknologibedrifter til sammen eller alle IKT- og telekombedrifter til sammen.
Den samlede eksporten av teknologi og tjenester til fornybar energi på åtte milliarder kroner kvalifiserer bare så vidt til en plass på topp 20-listen.
Bedriftene i andre næringer skiller seg fra offshoreleverandørene ved at de -med noen få unntak — tilbyr mindre enkeltleveranser.
Det viser med tydelighet utlånssaldoen til Eksportkreditt Norge, som gir lån knyttet til verdien av eksportkontraktene: et gjennomsnittlig lån for utstyr til olje og gass er på 880 millioner kroner.
Til øvrige næringer, fornybar energi unntatt, er gjennomsnittslånet på 10 millioner kroner. Spennet er enormt.
Full stopp
Tilbake til NOV i Kristiansand. Selskapet har brukt langt over 1 000 norske bedrifter som underleverandører. Mange av disse har igjen sine egne underleverandører i flere ledd nedover verdikjeden.
Nå er det full stopp i nye riggordre, og det vil forbli tørt i flere år framover. NOV har i løpet av det siste året halvert arbeidsstokken i Norge og annonserte nye jobbkutt denne uken.
Flere av underleverandørene har hatt NOV som hovedkunde og søker nå nye markeder. Eksportkreditt Norge og GIEK har kartlagt hvilke av NOVs underleverandørene som kan bruke eksportfinansiering som salgsargument i kamp om nye kontrakter.
Gjennom våre forretningsrelasjoner ser vi at enkelte bedrifter finner kunder i helt nye bransjer og geografier enn før. Men vi vet ikke i hvilket omfang dette skjer. (Gratis tips til doktorgradsoppgave på BI eller NHH).
De som lykkes kan være med å bygge nye bein for norsk eksportindustri.
Og, selvfølgelig, enkeltbedrifter innen andre næringer kan lykkes internasjonalt over tid uten å være del av en klynge av likesinnede bedrifter. Plogprodusenten Kverneland og pantesystemleverandøren Tomra er eksempler.
Flere investorer
Gode, stabile rammevilkår fra myndighetene i kombinasjon med risikovillige investorer har bidratt til å bygge opp offshore og maritime næringer.
AS Norge kan ta inspirasjon fra offshoresuksessen for å løfte enkelte av de relativt mindre eksportbedriftene innen andre næringer.
Derfor trenger vi flere investorer som satser pengene sine på annet enn offshore og eiendom. Vi trenger nytenkning om rammevilkår og det offentlige støtteapparatet.
For å realisere omstillingen må flere små og mellomstore bedrifter vokse til å bli større systemleverandører på toppen av næringskjedene innen øvrige næringer.