INDUSTRI

Kongsberg Gruppen siktet for korrupsjon

I forbindelse med leveranser til Romania.

Kongsberg Gruppen er siktet for korrupsjon i Romania. Her da konsernsjef Walter Qvam presenterte selskapet for statsminister Erna Solberg og NHO-sjef Kristin Skogen Lund i januar.
Kongsberg Gruppen er siktet for korrupsjon i Romania. Her da konsernsjef Walter Qvam presenterte selskapet for statsminister Erna Solberg og NHO-sjef Kristin Skogen Lund i januar. Bilde: Eirik Helland Urke
25. feb. 2014 - 14:06
Vis mer

Allerede våren 2012 ble ledelsen i halvstatlige Kongsberg Gruppen gjort kjent med anklager om korrupsjon i selskapet.

– Vi fikk høre noen rykter om at det kunne være noe i en del av virksomheten. Vi gikk inn med egne og eksterne ressurser for å kartlegge saken fram til høsten 2013, sier konsernsjef Walter Qvam til NTB.

Saken ble lagt til side, i samråd med revisjonsselskapet PwC og andre eksterne bidragsytere, uten at politiet var blitt orientert. Så gikk Økokrim til aksjon. Tirsdag ble selskapets lokaler på Kongsberg og i Asker ransaket.

Nå er både selskapet siktet for brudd på straffelovens paragraf 276 om korrupsjon i tilknytning til leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania mellom 1999 og 2008.

Les også: Tyver stikker av med en femdel av Nigerias oljeproduksjon

Ansatt siktet

Også en av selskapets ansatte er siktet i saken, opplyste Qvam på en pressekonferanse i Oslo tirsdag kveld.

– Vedkommende jobber fremdeles i konsernet, men ikke i en lederposisjon, sier han.

– Var det galt å legge saken til side og ikke varsle politiet når det nå viser seg at Økokrim tar ut siktelse?

– Nei, vi har ingen tilleggsinformasjon i dag utover det vi visste i 2013, sier han.

Styreleder Finn Jebsen sier styret i selskapet fortløpende ble orientert i generelle vendinger om den aktuelle saken. Den vil også bli tatt opp i et eget styremøte onsdag. Kongsberg Gruppen har gode systemer for å motvirke korrupsjon, mener han.

– Saken dreier seg om forhold mange år tilbake i tid. Vi er sikre på at vi i dag og i flere år har og har hatt systemer på toppnivå, sier Jebsen til NTB.

– Ikke uvanlig

BI-professor Petter Gottschalk fulgte pressekonferansen fra tilhørerplass. Han sier det er helt vanlig for store selskaper å forsøke å ordne opp i saker som dette, uten å involvere politiet.

– Det er en form for privatisering av rettsoppgjør som beklageligvis har fått bre om seg. Dette framstår som en typisk varsler-sak, der noen har tipset Økokrim om forhold selskapet helst hadde sett at var blitt ordnet internt, sier Gottschalk, som trekker paralleller til Betanien-saken og Aschehoug-saken.

Samfunnsøkonom og korrupsjonsekspert Tina Søreide ved Universitetet i Bergen sier forsvarsindustrien er særlig utsatt for korrupsjonssaker.

– Forsvarsindustrien preges av store kontrakter og mye hemmelighold. Smøring av forretningsforbindelser har forekommet i stor utstrekning. I tillegg er det vanskelig for omverdenen å vite hva som er riktig pris for utstyret som leveres og hva det faktiske behovet er, sier hun til NTB.

Les også: ONS-debattant siktet for korrupsjon

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Milliarder

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim sier formålet med tirsdagens ransaking er å innhente informasjon som kan avkrefte eller bekrefte mistanken om korrupsjon.

Verken Økokrim eller Kongsberg Gruppen vil gå i detaljer om hva saken gjelder, men de aktuelle kontraktene mellom Kongsberg Defence and Aerospace og rumenske myndigheter anslås å være verdt mer enn 1,4 milliarder kroner.

Staten eier 50 prosent av Kongsberg Gruppen, men næringsminister Monica Mæland (H) sier hun først ble gjort kjent med saken tirsdag.

– Vi vet foreløpig ikke mer om saken enn det som har kommet fram offentlig. Jeg har derfor ikke mer å tilføye enn at dette selvfølgelig er alvorlig, sier hun til NTB.

Korrupsjonsmistanken mot det kjente norske industriselskapet reises bare uker etter at Økokrim ila gjødselselskapet Yara et forelegg på 295 millioner kroner for korrupsjon i Libya, India og Russland.

Les også: Yara får 295 millioner i bot for korrupsjon

Ukjent for statsråden

– Så vidt vi kan se, har ikke departementet blitt orientert om denne saken tidligere. Vi tar selskapets håndtering til etterretning, sier fungerende kommunikasjonssjef Martine Røiseland i Nærings- og Fiskeridepartementet til NTB.

Staten eier 50 prosent av Kongsberg Gruppen, og næringsminister Monica Mæland (H) har nå bedt styret om en orientering. Tidligere tirsdag slo hun fast at hun ikke visste noe mer enn det som hadde kommet fram offentlig.

– Jeg har derfor ikke mer å tilføye enn at dette selvfølgelig er alvorlig, sa hun.

Korrupsjonsmistanken mot det kjente norske industriselskapet reises bare uker etter at Økokrim ila gjødselselskapet Yara et forelegg på 295 millioner kroner for korrupsjon i Libya, India og Russland.

Les også:

Norconsult frikjent for korrupsjonsanklager

Sliter med korrupsjon i India

– Vi driver vår virksomhet i flomlys  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.