Det er begrenset kapasitet i det nordiske overføringsnettet for kraft. Det gjør at det oppstår såkalte flaskehalser, som fører til at kraftprisen blir forskjellig i ulike geografiske områder. Det er derfor Norge i dag er oppdelt i fem prisområder og Sverige i fire.
Prisforskjellene mellom disse områdene kan bli store, slik man for eksempel har sett når det blir kaldt i Midt-Norge om vinteren.
Les også: Så mye dyrere blir strømmen av utenlandskabler
Kan presse prisene
I en høringsuttalelse til Olje- og energidepartementet (OED) om endringer i lovverket for eierskap av utenlandskabler, understreker Konkurransetilsynet at disse flaskehalsene åpner for at kraftprodusentene Kritiserer hemmelighold av prisdata innenfor et prisområde, ved å begrense sin kraftproduksjon slik at prisene stiger mer enn de burde gjort.
Bygging av flere utenlandskabler vil imidlertid gjøre det vanskeligere for kraftselskapene å presse opp prisene, ifølge Konkurransetilsynet.
“En direkte effekt av å bygge ut utenlandskabler er at konkurransen i markedet vil kunne øke. Utbygging kan redusere sannsynligheten for at det oppstår flaskehalser, noe som også reduserer potensialet for utnyttelse av markedsmakt”, heter det i tilsynets høringsuttalelse.
Statnett: – IEA overdriver mulighetene for krafteksport
Skeptisk til lovendring
Høringen holdes i forbindelse med at OED Borten Moe stopper private kabelutbyggere Det vil for eksempel sette en stopper for det private initiativet NorthConnect, som vil bygge en kabel mellom Norge og Skottland.
Konkurransetilsynet mener det kan det vurderes hvorvidt en “kan oppnå en samfunnsøkonomisk effektiv utbygging ved at andre aktører har kontroll på eiersiden, eller om det er nødvendig at dette ansvaret forbeholdes Statnett”.
Der er de helt på linje med flere store norske kraftprodusenter, som allerede har gjort vurderingen og kommet fram til at de selv bør kunne få drive fram og eie kabelprosjekter til utlandet.
Les også:
Beskylder Statnett for maktmisbruk
Kjernekraftstopp kan gi prisboom