KRAFT

Konkurs kan ramme Hardanger-mastene

Selskapet som bygger kraftlinjen i Hardanger har milliardgjeld.

Omdiskuterte: Selskapet Dalekovod bygger mastene gjennom Hardanger.
Omdiskuterte: Selskapet Dalekovod bygger mastene gjennom Hardanger. Bilde: NTB scanpix
14. feb. 2013 - 07:00
Vis mer

Det er vinterstille mellom Sima og Samnanger. De rundt 100 arbeiderne fra det kroatiske ­selskapet Dalekovod har tatt et avbrekk fra det røffe norske klimaet.

Først i månedsskiftet februar–mars fortsetter arbeidet med Norges mest omtalte kraftlinje.

Stor gjeld

Hjemme i Kroatia er det langt fra stille. Dalekovod har en gjeld på over 2,3 milliarder kroner og jages nå av kreditorer.

Banker, idrettslag, advokatfirmaer, bilforhandlere, puber, IT-konsulenter og en rekke andre vil ifølge den kroatiske næringslivsavisen Seebiz ha pengene sine.

I forrige uke møtte den kroatiske entreprenøren sine kreditorer i retten. Målet var å finne en vei ut av gjeldsknipa. Seebiz skriver at det skal ha tatt timer å lese opp de om lag 400 kreditorene.

Les også: Kraftlinjene blir dobbelt så dyre

Alvorlig krise

Det er først og fremst et katastrofalt 2011 som gjør at bedriften sliter med å betjene gjelden.

Resultat før skatt var på minus 267 millioner norske kroner. Inntektene sank med nesten en halv milliard norske kroner. Selskapet skylder på at store infrastrukturprosjekter i hjemlandet har stoppet opp som følge av finanskrisen. De faste kostnadene har da blitt for høye.

Dalekovod har forsøkt å komme på rett kjøl. Årsrapporten fra 2011 viser kutt i antall ansatte fra 1406 til 814. Ledere måtte gå ned 27 prosent i lønn, mens øvrige ansatte måtte ned 13 prosent.

Bare ansatte i prosjekter i land hvor det var lovpålagt minstelønn, fikk beholde lønnsnivået.

Investerte i vind

Selskapet hentet også penger i kapitalmarkedet. I emisjonen ble det kroatiske pensjonsfondet største eier. Pengene gikk til sluttpakker til ansatte og ubetalte regninger til leverandører.

Det kriserammede selskapet har skiftet både styreleder og styremedlemmer de siste to årene. De ulike styremedlemmene har hatt ulike tanker om hvordan Dalekovod skulle ut av uføret.

Under nedturen i 2011 mente styret at selskapet trengte flere bein å stå på. Det ble investert i to vindparker til 77 millioner euro.

I siste kvartalsrapport for 2012 ser det ut til at det nåværende styret angrer. Dalekovod forsøker nå å finne partnere som de kan eie vindparkene med, med tanke på selge seg ut igjen.

Styret presiserer at dette ikke betyr at de ikke framover skal satse på fornybar energi og vind.

Les også: Ulovlig overtid på Statnett-prosjekter

Tviholder på Norge

Pressetalskvinne Ivana Radic i Dalekovod sier til Teknisk Ukeblad at arbeidet med kraftlinjen mellom Sima og Samnanger vil fortsette. Til nå er 286 av totalt 305 fundament ferdige og 235 av totalt 305 master montert.

– Prosjektene i Norge fortsetter etter tidsplanen, uten forsinkelser, fastholder Radic.

Hun understreker at de finansielle vanskelighetene skyldes problemer i hjemlandet og påpeker at det er i alles interesse – inkludert kreditorene – at de utenlandske operasjonene fortsetter etter planen og kontraktene blir oppfylt.

Radic opplyser at selskapet arbeider for fullt for å finne en løsning på den økonomiske krisen. Konkursforhandlingene startet i desember.

– Dette vil gi oss tid til å konsolidere oss i markedet her i Kroatia, sier Radic.

Kontiene til Dalekovod ble frosset tidligere i høst da det gikk mot konkursforhandlinger. Kontiene ble åpnet like før jul.

«På denne måten kunne vi fortsette vanlig drift og oppfylle våre avtalte forpliktelser overfor investorer og leverandører, men først og fremst overfor de ansatte i Dalekovod,» skrev selskapet på hjemmesiden.

Vil selge skyskraperFriske penger: Dalekovod vil selge prestisjebygget Sky Office, der de eier halvparten.
Vil selge skyskraperFriske penger: Dalekovod vil selge prestisjebygget Sky Office, der de eier halvparten.

Vil selge skyskraper

Dalekovod planlegger nå å kvitte seg med alt som ikke har med kjernevirksomheten å gjøre.

Blant annet vurderer selskapet å selge eller leie ut hele det nye tvillingtårnet Sky Office i Zagreb.

Dalekovod eier halvparten og skulle egentlig ha hovedkvarteret sitt i skyskraperen som skulle bli det høyeste forretningsbygget i byen.

Styreleder Matjaz Gorjup mener konkursforhandlingene er av største viktighet. I en pressemelding sier han at rettsmøtet viser at kreditorene tror på Dalekovods framtid, og at det gir sårt tiltrengte eksportinntekter for Kroatia.

– Det er en viktig bidragsyter til gjenreisingen av den kroatiske økonomien, mener Gorjup.

Les også: Oslo kan slippe monstermaster

Tror på fullføring

Statnett har kjent til situasjonen siden i høst, og blitt fortløpende orientert i møter og brev.

– Dalekovod formidler at fremdrift i restrukturering følger planen og har hele veien forsik-ret oss om at prosjektene i Norge ikke vil bli påvirket, sier konserndirektør Håkon Borgen.

Han har god tro på at de norske prosjektene kan gjøres innenfor gjeldende kontrakter.

– Men vi vurderer selvfølgelig også hvilken risiko og hvilket handlingsrom vi har dersom dette skulle vise seg vanskelig, påpeker Borgen.

Den økonomiske situasjonen selskapet har i hjemlandet skal ikke ha påvirket antall arbeidere, lønninger eller arbeidstid for arbeiderne på de prosjektene Statnett har innsikt i.

Borgen understreker at det alltid vil være en risiko for at en leverandør kan få økonomiske utfordringer i langvarige og omfattende kontrakter, og kontraktene tar hensyn til dette.

– Når vi evaluerer anbud, ser vi også etter om enkelte anbud har stort avvik i priser sammenlignet med de øvrige på noen leveranser, og følger da opp dette for å sikre oss mot eventuelle feil. Det var ingen slike spesielle forhold ved anbudene fra Dalekovod, presiserer konserndirektøren.

Les også:

Høyspentmast havarerte i vinden

Ber kroater gå på språkkurs

– Statnett svekker kraftbransjens omdømme  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.