Utbyggere av fornybar energi har i mange år klaget over lange køer og treg behandling av konsesjonssøknader hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Olje- og energidepartementet (OED).
NVE har økt tempoet i konsesjonsbehandlingen de senere årene, men nå mener andre aktører at det har gått for langt.
– Et faglig problem
På et møte om utvikling av fornybar energi, transport og teknologi i Norge initiert av Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft, kom miljøorganisasjonen Sabima med et hjertesukk rettet mot konsesjonsmyndighetene.
– Vi opplever det som et faglig problem og et veldig stort demokratisk problem fordi ingen av våre organisasjoner eller andre miljø- og friluftslivsorganisasjoner har kapasitet til å følge med på det rushet av energiutbyggingssaker som kommer til NVE, sa generalsekretær Christian Steel i Sabima til statsråden.
Advarselen kom etter at vindkraftforeningen Norwea klaget over at treg klagebehandling av konsesjonssaker i Olje- og energidepartementet fortsatt er en flaskehals i konsesjonssystemet.
Les også: Denne pæra fortsetter å lyse ved strømbrudd
El-sertifikatmarkedet
Sabima er samarbeidsrådet for biologisk mangfold og fungerer som en paraplyorganisasjon for de biologiske foreningene i Norge.
Rådet er en hyppig brukt høringsinstans for vurdering av blant annet miljøtiltak og utbygginger som krever naturinngrep.
Steel pekte på el-sertifikatmarkedet mellom Norge og Sverige som hovedårsaken til det høye tempoet.
Markedet har som mål å realisere ny, fornybar kraftproduksjon som tilsvarer 26,4 TWh innen 2020.
Les også: Vil bremse orkaner med havvindturbiner
Konsesjon annenhver dag
– Det er en enorm saksmengde i NVE, og et rush av saker for å få dette på plass. NVE har sagt at de må foreta en konsesjonsbeslutning annenhver dag for å få unna saksmengden før tidsfristen til elsertifikatmarkedet går ut. I tillegg mener vi saksbehandlingen er basert på et for dårlig kunnskapsgrunnlag, at den er basert på for et lite helhetlig og overordnet planleggingsgrunnlag, sa Steel til miljøvernministeren på møtet.
Statsråden kommenterte ikke synspunktet
Avdelingsdirektør for konsesjonsavdelingen i NVE, Rune Flatby, sier de vanligvis pleier å få kritikk for at saksbehandlingen går for sakte. Han har likevel forståelse for Sabimas synspunkt.
– Jeg skjønner at frivillige organisasjoner mener det høye tempoet kan være utfordrende, men det er nødvendig fordi det er satt ambisiøse mål for fornybarsatsingen. Vi prøver å gjøre det enklest mulig for disse aktørene, ut i fra de føringene vi har fra sentralt hold, sier Flatby.
Les også: Denne haien og røff sjø stopper verdens største vindpark
Riksrevisjonen
– Vi har gjort grep for å gjøre det enklere å utarbeide høringsuttalelser, blant annet ved at vi i større grad behandler sakene regionvis. For eksempel behandler vi flere småkraftverk i samme region samtidig, slik at man kan vurdere den samlede påvirkningen av miljøinngrepene i et område, sier Flatby.
Flatby legger til at NVE forholder seg til retningslinjer for behandling av ulike kraftverk gitt av OED.
Sabimas hjertesukk kommer dagen før Riksrevisjonen presenterer rapporten "Effektiviteten av konsesjonsbehandlingen av fornybar energi".
Riksrevisjonen har blant annet sett på om Olje- og energidepartementet har sørget for at konsesjonssøknader og klagesaker er behandlet så effektivt i statsapparatet at de har "ivaretatt målet om økt fornybar energiproduksjon".
Ifølge Riksrevisjonen betyr "effektiv konsesjonsbehandling" at Olje- og energidepartementet og NVE bruker minst mulig tid og krefter på å behandle søknadene, samtidig som de følger gjeldende regelverk og faglige krav til saksbehandlingen.
Les også:
Kartverket vil lage 3D-modell av terrenget i hele Norge
Nominerer kraftverk i Notodden og Rjukan til Unescos verdensarvliste