KRAFT

Kontrakt til 1,7 milliarder

OPPDRAG: Plattformen skal stå i vindparkområdet Dolwin ved Helgoland på tysk sektor i Nordsjøen. Den skal ta imot vekselstrøm fra vindparker og konvertere til likestrøm.
OPPDRAG: Plattformen skal stå i vindparkområdet Dolwin ved Helgoland på tysk sektor i Nordsjøen. Den skal ta imot vekselstrøm fra vindparker og konvertere til likestrøm. Bilde: Colourbox.com
Mona Sprenger
4. aug. 2011 - 12:16

– Dette er fantastisk og et gjennombrudd for oss. Vår satsing på fornybar energi gir uttelling, konstaterer administrerende direktør Jan Skogseth i Aibel AS i en pressemelding.

Aibel er et serviceselskap innen olje- og gassindustrien og er etablert innen fornybar energi.

Vindkraften kan tredobles i 2020

Grønt gjennombrudd

Plattformen skal stå i vindparkområdet Dolwin ved Helgoland på tysk sektor i Nordsjøen.

Den skal ta imot vekselstrøm fra vindparker og konvertere til likestrøm, som blir sendt videre til land i sjøkabler.

– Verdien på kontrakten er rundt 1,7 milliarder kroner. Dette er et viktig ’grønt’ steg for selskapet, sier Skogseth.

– Nytt forretningsområde

Plattformen kan ta imot strøm fra tre vindparker, det vil si mer enn 200 turbiner. Den er på størrelse med en fotballbane, og har eget boligkvarter med plass til 24 personer.

– Dette er et konsept som kan brukes i vindparker med en havdybde mellom 15 og 45 meter. Det igjen gir oss mange muligheter i årene framover, sier Skogseth.

Han viser til at det blir satset stort på utbygging av vindparker til havs i Europa. Bare på tysk sektor er det planlagt over 60 parker i årene fram til 2030. Storbritannia følger like etter.

– I løpet av de neste ti årene er det ventet tildeling av over 20 slike omformerplattformer på tysk og britisk sektor. For oss kan dette bety starten på et nytt og spennende forretningsområde, sier Skogseth.

Han legger til at Aibel vurderer etablering i Tyskland på grunn av behov for vedlikehold knyttet til vindplattformene.

Kraftig havmøllevekst i Europa

Konseptet

Når avstanden mellom en offshore vindpark og land blir over 100 kilometer, må strømmen konverteres til likestrøm før den transporteres. Dette fordi tapet av strøm ikke skal bli for stort.

– Vi har jobbet sammen med ABB det siste året for å få til dette konseptet, og har funnet en god løsning. Aibel designer og bygger plattformen, mens ABB vil ha ansvar for det overordnede prosjektet og leverer kabel og konverteringsutstyret, sier Skogseth.

2014

Konseptet er bygget på Aibel sine erfaringer med halvt nedsenkbare flytende plattformer til olje- og gassektoren. Forskjellen er at vindplattformene vil bli slept på plass og satt ned på havbunnen. Kontrakten blir styrt fra Aibel i Haugesund. Selve byggingen starter neste år, og blir gjort av et verksted i utlandet. Sammenstillingen skal gjøres i Haugesund.

– Sommeren 2014 skal vår første vindplattform forlate verftet i Haugesund og slepes ut til Dolwin-feltet, avslutter Skogseth.

Aibel med kontrakt på Veslefrikk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.