Etter den store tsunamikatastrofen i Stillehavet i romjulen 2004, er varslingssystemene for undersjøiske jordskjelv bygget kraftig ut.
– Men episenteret for skjelvet i Japan var å nær kysten at man fikk knapt med tid til å foreta seg annet enn å alarmere ut i fra jordskjelvets styrke, sier administrerende direktør Frode Steinar Berge hos Fugro Oceanor i Trondheim. Selskapet er spesialist på bølgevarslingssystemer og har levert bølgesensorer til blant annet Malaysia og India.
Les også: Oljeraffineri i brann etter jordskjelv
Kritisk
– Nå er det kritiske å få ut mest mulig korrekte varsler for de andre landområdene som vil bli rammet. I første omgang dreier det seg om Kina og Russland, sier Berge til Teknisk Ukeblad.
Det er etablert en rekke varslingssystemer i Stillehavet, som via ip-signaler over satellitt gir data for å verifisere omfanget og hvordan tsunamier forplanter seg utløst av undersjøiske jordskjelv. Varslingsbøyene, som det norske selskapet utvikler, gir informasjon om styrken til en tsunami og hvordan den kan forplante seg til andre land.
Høy fart
– En tsunami kan forplante seg over dypt hav med en hastighet på opp til 800 km/t. Skjelvet utenfor Japan hadde episenter 130 kilometer fra kysten. Derfor var det kort tid til få god informasjon før den påfølgende tsunabmien nådde land, forklarer Berge.
Les også: Fire kjernekraftverk stengt i Japan
Russland og Kina
– Men tsunamien går i mange retninger ut fra senteret for jordskjelvet. Russland og Kina ligger nærmest an til å bli rammet som de neste landområdene. Derfor bli det nå sanket informasjon fra både varslingsbøyer og andre målestasjoner for å få et mest mulig korrekt bilde av hva som er i vente, sier Fugro-sjefen.
Rett varsel
Tsunamien i Indonesia bredte seg til både India og Afrika, og det kostet menneskeliv også der.
– Selv om det er viktigst å varsle om en potensiell katastrofe, er det å melde fra om hvor det ikke får konsekvenser også viktig, sier Berge.