KRAFT

Kraftlinjene blir dobbelt så dyre

Statnetts overskridelser på Sima–Samnanger og Ørskog–Fardal rammer industrien.

Mastemontører fra Dalekovod bygger den nye kraftlinjen Sima-Samnanger gjennom Hardanger.
Mastemontører fra Dalekovod bygger den nye kraftlinjen Sima-Samnanger gjennom Hardanger. Bilde: Scanpix
Øyvind LieØyvind LieJournalist
4. mai 2012 - 13:58
Vis mer

Kostnadene ved både Sima–Samnanger og Ørskog–Fardal-prosjektene er doblet. Norsk Industri krever bedre kontroll.

Fredag før påskeferien meldte Statnett at Ørskog–Fardal-prosjektet blir 600 millioner kroner dyrere enn de meldte i sin nyeste nettutviklingsplan, som de hadde lagt fram kun fire måneder i forveien.

Hovedårsaken er ifølge Statnett økt omfang av prosjekteringsarbeid knyttet til endringene i det endelige konsesjonsvedtaket, og høyere kostnader enn forventet på de inngåtte entreprisekontraktene.

Les også: Oslo må ha nye kraftlinjer

Øker hvert år

Det Statnett ikke nevnte, var hvordan kostnadsberegningene på prosjektet har økt i hver eneste av Statnetts årlige nettutviklingsplaner siden 2008.

I 2008 skulle prosjektet kostet 2675 millioner 2012-kroner, mens det ifølge Statnetts nyeste beregninger skal koste 5500 millioner.

Det samme gjelder for Sima–Samnanger-prosjektet.

Det skulle kostet 590 millioner 2012-kroner, men ligger nå an til å koste 1010 millioner, ifølge Statnetts nyeste nettutviklingsplan.

Les også: Slik kan jordkabel erstatte høyspentlinjer

Kostnadskontroll

Norsk Industri har sett seg lei på at deres medlemmer må ta mye av regningen for overskridelsene, og tok saken opp på en høring på Stortinget om regjeringens nettmelding forrige uke.

– Nettmeldingen har ikke nok fokus på kostnadskontroll, og på at prosjektene i større grad må kvalitetssikres for å få optimal samfunnsøkonomisk gevinst, sa Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen.

– Ørskog–Fardal og Sima–Samnanger er eksempler på prosjekter som sprekker fullstendig i utviklingsfasen, mener han.

Les også: Vil ikke gi kommunene nettkompensasjon

Article1523_Image2519.jpg

Uforutsigbarhet

Det skaper uforutsigbarhet for den kraftkrevende industrien.

– Det betyr at vi kommer i fare for å støtte et prosjekt med utgangspunkt i en kalkyle, og så blir prosjektet til slutt kostende det dobbelte. Da blir kostnaden for de som skal betale deler av dette over nettariffen veldig uforutsigbar, sa Lier-Hansen.

Den økte nettleien kan bidra til økende utflytting av kraftkrevende industri til land hvor det er billigere å slippe ut CO2, ifølge industrilederen.

Les også: Ineffektive nettselskaper har ingen risiko

Mange årsaker

Direktør for samfunnskontakt i Statnett, Erik Skjelbred, nevnte tre grunner til kostnadsøkningene.Article1523_Image2521.jpg

– På Ørskog–Fardal oppdaget man at det var mer rasjonelt og effektivt å ta opp i oss mange funksjoner som lå i regionalnettet. Så istedenfor å bygge en linje fra A til B, har vi lagt inn fem transformatorstasjoner, som gjør at vi kan rasjonalisere og kutte ut underliggende nett i regionalnettet, sier Skjelbred og fortsetter:

– I tillegg får vi nå i konsesjonsprosessene andre krav enn vi hadde før med hensyn til natur og samfunn. Det fører for eksempel til at stålvekten på linjen har gått betydelig opp fordi vi må bygge i vanskeligere terreng enn tidligere. Dessuten er det et krevende marked for tiden, det er mange om beinet, slik at prisene i markedet øker, sa Skjelbred.

Les også:

Mistet styringen over kraftsystemet

Kraftlinje kan rasere sjøreservat

Frykter å krasje i kraftspenn

Kraftlinje truer golfbane

Statnett får ikke kamuflere luftspenn 

Borten Moes oppskrift: Slik bygges en vellykket kraftlinje 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.