Universitetsavisa, som gis ut ved NTNU, er ikke nådig mot studiekvaliteten på humaniora og samfunnsfag ved universitetet.
I en fersk kommentar avleverer avisas konstituerte redaktør Tore Oksholen denne bredsida:
Glideflukt
"I dag er det slik at flere institutt ved HF- og SVT-fakultetene ikke ser seg råd til å tilby skriftlige eksamener eller kreve innlevering av semesteroppgaver. Enkelte fag er inne i en kvalitetsmessig glideflukt, og har sunket under kritisk høyde."
Han mener kvaliteten vil lide når regjeringen etablerer 3800 nye studieplasser til høsten.
Som eksempel bruker han Sara Underland Mjelva, studentrepresentant i NTNUs styre, som klarte å avlegge tre mindre flervalgseksamener (multiple choice-eksamener med ferdige svaralternativer) i psykologi Tok tre eksamener uten forberedelser eller vært på forelesninger.
Billigsalg
Slik er redaktørens oppsummering: "Studiepoeng kommer allerede på billigsalg: På Dragvoll fås de til prisen av en bussbillett."
Siden etableringen av NTNU har det vært et markant skille mellom sivilingeniørmiljøene på Gløshaugen og de opprinnelige universitetsmiljøene på Dragvoll.
Kommentaren i Universitetsavisa sier én ting: Denne striden er ingen myte.
Tynt grunnlag
Jan Morten Dyrstad, dekan ved NTNUs fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse, er ikke nådig mot avisa.
– Jeg reagerer på at Oksholen ikke baserer så sterke påstander på fakta. Å bruke en enkelt students resultater er et alt for tynt og snevert grunnlag. Det går ikke an å synse i vei på denne måten. Han må belegge synspunktene med et bredere faktagrunnlag, sier Jan Morten Dyrstad, dekan ved NTNUs Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse.
– Jeg hadde forventet et annet nivå fra Universitetsavisa, sier han.
Universitetene faller på ranking
Han legger til:
Uheldig
– Vi har ingen dokumentasjon på at Kvalitetsreformen har gått ut over studiekvaliteten. For å kunne fastslå det, må vi ha fakta på bordet. Og det har vi per i dag ikke, sier dekanen.
Han erkjenner dog at flervalgseksamener ikke er heldig.
– Jeg synes det er uheldig at man bruker multiple choice-spørreskjemaer som eneste vurderingsform. Det brukes i ti delemner ved Psykologisk institutt og i et såkalt perspektivemne ved et annet institutt hos oss, sier Dyrstad.