OLJE OG GASS

Krangling, prisfall, MDGs inntog og teknologiens muligheter. Slik var oljeåret 2015

2015 måned for måned.

Bilde: Montasje
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
28. des. 2015 - 14:30

Oljeåret 2015 har på mange vis vært begivenhetsrikt: Oljeprisen har vært på et lavmål, gigantfeltet Johan Sverdrup har ført til både krangler og kontrakter, Goliat utsettes og utsettes, mens Ymes fremtid fortsatt er usikker.

Men samtidig som enkelte roper krise, er det andre som ser muligheter. Vi har gått igjennom oljeåret sett gjennom TUs øyne og har blant annet funnet følgende:

  • Et knippe selskaper som benytter nedgangsperioden i oljebransjen til å tjene penger.
  • En milliardkrangel mellom selskapene bak gigantprosjektet Johan Sverdrup
  • Goliats ferd fra Korea til Barentshavet, utsettelser og tekniske problemer
  • Kjempekontrakter til norsk næringsliv
  • Gullpakker fra Statoil
  • Og mye mer

JANUAR

3. januar, Valemon i produksjon: Litt over halv ni på morgenen lørdag 3. januar startet Statoil produksjonen på Valemon-feltet i Nordsjøen. I overkant av 190 millioner fat olje skal utvinnes fra prosjektet, som blir den første Statoil-plattformen som fjernstyres fra land.

6. januar, Bekrefter ny dødsulykke: 6. januar bekrefter Eni Norge at en tredje person har omkommet i forbindelse med det trøblete Goliat-prosjektet. Det var en 21 år gammel arbeider som mistet livet i forbindelse med arbeid på en heis i romjula.

– Det er forferdelig trist og tragisk. Vi er rystet av en slik ulykke, uttalte pressetalsmann i Eni Norge, Andreas Wulff.

7. januar. Oljeprisen knekker Barentshavet: Oljeprisen fikk hard medfart på nyåret etter å ha vært i fritt fall siden sommeren. Oljeprisen duppet under 50 dollar fatet, og Teknisk Ukeblad kunne melde at ingen av oljefeltene i Barentshavet ville være lønnsomme med en slik pris. Dette gjaldt både Goliat, Johan Castberg, Wisting og Alta/Gohta.

– Et tilbakeslag, uttalte direktør i Petro Arctic, Kjell Giæver, til Teknisk Ukeblad.

Ikke lønnsomt: Oljeprisens fall gjør Johan Castberg og de andre funnene i Barentshavet ulønnsomt. Statoil
: Det er ingen krise i norsk økonomi, uttalte tidligere Hydro-sjef Eivind Reiten. Dette på tross av halvert oljepris, kraftig nedgang i oljesektoren og oppsigelser.

– Min mening er at vi bruker for store ord om dette, ifølge Reiten.

13. januar. Ingen kortsiktig korreksjon: Teknisk Ukeblads bidragsyter Øystein Noreng skriver i en kronikk at oljeprisfallet i 2014-15 ikke er en kortsiktig korreksjon av markedet i en laber økonomisk konjunktur, men et resultat av en bevisst omlegging av strategien i OPEC, ledet an av Saudi-Arabia og Gulfstatene.

19. januar. Oljegigant i teknokrangel: Teknisk Ukeblad fortalte om konflikten mellom det norske grunderselskapet HydraWell som har søkt om patent på deres teknologi for å stenge ned gamle brønner. Men gigantselskapet ConocoPhillips mener teknologien er deres og ble oppfordret av Patentstyret til å gå til søksmål slik at domstolen skal avgjøre hvem som har rett.

20. januar. Regjeringen omdefinerer iskanten: – Det har vært mye uklarhet og diskusjon om hvor iskanten går. Det er mitt ansvar å rydde opp i dette, uttalte klima og miljøminister Tine Sundtoft til NTB.

20. januar: Sverdrup-kontrakt til Kværner: Statoil tildelte kontrakt for bygging av stålunderstellet til stigerørsplattformen til Kværner Verdal. Kontrakten har en verdi på omtrent to milliarder kroner.

21. januar: Sverdrup-kontrakt til Aker Solutions: Statoil tildelte Aker Solutions en kontrakt for prosjektering og innkjøpsledelse for stigerørs- og prosessplattformen på Johan Sverdrup. Kontrakten hadde en verdi på om lag 4,5 milliarder kroner. Aker Solutions leverer, i tillegg til detalj-engineering og innkjøpsledelse av stigerørs- og prosessplattformene på feltet, også felt-engineering og ledelsesstøtte på tvers av hele feltsenteret på Johan Sverdrup fase 1

Stigerørsplattformen på Sverdrup ga milliardkontrakt til Aker Solutions. Statoil
 

21. januar. Statoil-sparing i strid med reglene: De ansatte i Statoil har ikke i tilstrekkelig grad blitt involvert i Statoils spareprogram Step, ifølge Petroleumstilsynet. – Vi tar det til etterretning, svarte Statoil om avvikene Petroleumstilsynet oppdaget.

22. januar. Goliat flyter i Korea: Giganten Goliat ble sjøsatt i januar for å gjennomføre omfattende sjøtesting.  

28. januar. 23. konsesjonsrunde og Svalbard-konflikt: Utlysningen av de nye og omdiskuterte blokkene i 23. konsesjonsrunde kunne ha utløst en internasjonal konflikt om «sokkelen» rundt Svalbard. Her har det vært ulike tolkninger av Svalbardtraktaten fra 1920. Spesielt er det tre av de utlyste blokkene nord for 74. breddegrad som kunne ha skapt en konflikt.

30. januar. Her snur oljenedgangen for Norge: Jarand Rystad i Rystad Energy spår om fremtiden. Hans poeng var at oljeinvesteringene i 2015 går ned med om lag 10 prosent, men at fallet skal stoppe i 2016. Investeringene skal øke svakt fra 2017, ifølge Rystad.

Utviklingen i Statens oljeinntekter, ifølge Rystad Energy.
Utviklingen i Statens oljeinntekter, ifølge Rystad Energy.

FEBRUAR

4. februar: Spektakulær Goliat-bildeserie: Goliat ble fraktet til Norge med verdens største løfteskip, Dockwise Vanguard. I denne artikkelen kan du se både bilder video av gigantprosjektet.

4. februar. Eldar Sætre tar toppjobben i Statoil: Etter først å ha forsikret om at han ikke ville ha konsernsjef-jobben i Statoil da han ble konstituert etter Helge Lunds avgang, snudde Eldar Sætre og tok over roret i Statoil-skuta permanent.

– Han er definitivt hel ved, uttalte ONS-sjef Leif Johan Sevland til Teknisk Ukeblad da det ble kjent.

6. februar. Statoil varsler nye milliardkutt: Statoil kutter ytterligere 15 milliarder i investeringsplanen. Dette kom på toppen av reduksjoner på 30 milliarder som ble redusert i 2014. I tillegg skal det spares 12,8 milliarder fra 2016 av.

7. februar. Tusenvis av ingeniørstillinger kan ryke i Statoil: Statoils planer om innsparinger, rammer ingeniører i stor grad. I starten av februar kom det frem gjennom forskjellige nyhetskanaler at Statoil ser på totalt 12.000 ingeniørstillinger for eventuelle reduksjoner.

9. februar: Sverdrup-uenighet: Fordelingen av det gigantiske Johan Sverdrup-feltet har gjennom hele 2015 vært en verkebyll. Hver minste desimal i fordelingen kan bety gedigne summer for selskapene. Oljeselskapet Det norske klarte ikke å bli enige med de andre partene før PUD skulle leveres inn til olje- og energiminister Tord Lien.

Slik ville flertallet i Sverdrup-lisensen fordele verdiene i feltet. Det norske var uenig og ville ha en større bit av kaka. Kjersti Magnussen
Teknologidirektør i Statoil, Margareth Øvrum kunne på selskapets kapitalmarkedsdag fortelle at de går for ubemannet brønnhodeplattform på Oseberg-feltet. Konseptet kalles også «subsea on a stick» og representerer en viss konkurranse for subsealeverandører.

11. februar: Mer Sverdrup-krangling: Teknisk Ukeblad hentet inn tall fra analytikere før den første fordelingen av Sverdrup ble kjent for å se hva man antok fordelingen ville bli. I denne artikkelen kan man se grafiske fremstillinger av analytiker-spådommene.

12. februar: Gigantprosjektet trues i innspurten: Det var dramatiske dager før overlevering av plan for utbygging og drift av Sverdrup-feltet. Det norske nektet å rikke seg.

– Vi kommer ikke til å signere en avtale om fordeling som ikke reflekterer de faktiske verdiene i lisensene som skal samordnes, ifølge Det norske.

Samme dag gikk selskapet aggressivt ut med sin sammenligning om måten ressursene fordeles på:

– Å fordele eierandelene i Johan Sverdrup de facto bare ut fra volum vil være som å verdsette et hus på Østre Toten med et like stort hus på Oslos beste vestkant, kom det frem i en informasjonsfilm fra selskapet.

12. februar: Syv grafikker om hvorfor Sverdrup er viktig: Teknisk Ukeblad fremstilte Sverdrup-prosjektets virkninger gjennom syv grafikker. Se saken her.

Slik er eierfordelingen i Sverdrup-lisensene før unitiseringen. Statoil/Montasje: Kjersti Magnussen
12. februar. Fem ingeniører har forberedt dette løftet i to år: Technip nærmet seg det 430 tonn tunge løftet av subsearammen til Åsgard-feltet. Skipet er utstyrt med en av de råeste kranene i markedet, en NOV-kran med løftekapasitet på 550 tonn med 15 meters arm.

12. februar: Oljerettssaker i kø: Etter en rekke nedbemanningsprosesser, dukker fler og fler arbeidsrettssaker opp hos domstolene og spesielt i Stavanger tingrett.

– Det er langt flere arbeidsrettsaker enn vanlig som er berammet, og det vil kommer flere fordi mange ligger i påvente, fortalte Industri Energi-advokat Eyvind Mossige til Teknisk Ukeblad.

12. februar: FMC kutter 2000 ansatte: Som så mange av de andre leverandørbedriftene i Norge og globalt, var 2015 et år preget av det kraftige oljeprisfallet. FMC Technologies varslet ti prosents reduksjons i arbeidsstokken globalt, som ville utgjøre om lag 2000 nedbemanninger.

13. februar. Leverer Sverdrup-PUD i full uenighet: Mens konsernsjef i Statoil, Eldar Sætre overleverte plan for utbygging og drift for Sverdrup til olje- og energiminister Tord Lien, var fortsatt ikke partnerne i feltet blitt enige om fordelingen av feltet. Det norske nektet fortsatt å skrive under, og de andre partnerne ba om å få OED til å ta en avgjørelse.

Fornebu  20150213.Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) etter overrekkelsen av plan for utbygging og drift (PUD) for oljefeltet Johan Sverdrup fra Statoil og partnerne Lundin Norway, Maersk Oil og Det norske oljeselskap på Fornebu fredag morgen.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Olje- og energiminister Tord Lien tar i mot den gedigne utbyggingsplanen for Sverdrup. Til høyre i bildet står Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i Det norske, som ikke ble enig med resten av partnerskapet. Braastad, Audun
Med innlevert PUD, er Sverdrup inne i en ny fase: Nå er det en rekke milepæler som skal på plass, og for norsk og internasjonal industri er det snakk om en rekke store kontrakter som det skal kjempes om.

14. februar: Goliat har satt seil fra Korea: – Goliat går fra Korea i løpet av denne lørdagen, sa Andreas Wulff, kommunikasjonssjef i Eni Norge til Teknisk Ukeblad den 14. februar.

16. februar: Opposisjonen mener Erna fornærmer oljenæringen: Geir Pollestad (Sp) reagerte på at statsminister Erna Solberg gang på gang sier at Norge må finne andre næringsveier enn olje og gass.

– Når statsministeren og regjeringen sier dette så mange ganger, virker det veldig negativt på næringen. Erna Solberg etterlater et inntrykk at vi fram til nå har levd av olje og gass, men at vi i fremtiden skal leve av kunnskap, sier Pollestad.

16. februar: Stanser hundrevis av rigger: Svært høy skiferoljeproduksjon i USA ble sett på som en av faktorene for den synkende oljeprisen. Men etter hvert som prisen sank, ble flere og flere landrigger i USA tatt ut av drift. Det ga et håp om at oljeprisen ville øke igjen:

18. februar: Aker Solutions kutter mer: Etter at Aker Solutions allerede hadde redusert staben med 500 personer, ble det klart at ytterligere 300 stillinger skulle bort. Disse var knyttet til Aker Solutions avdeling for vedlikehold og modifikasjon.

20. februar. Mann over bord fra Goliat-rigg: En mann i 40-årene falt over bord fra boreriggen Scarabeo 8 som borer for Eni Norge på Goliat-feltet. Han ble raskt hentet opp av standbyfartøyet Esvagt Aurora og sendt til Hammerfest Sykehus. Han fikk lettere skader.

Boreriggen Scarabeo 8 blir brukt på Goliat-feltet. I februar falt en mann over bord i stummende mørke. Eni
Etter at prosjektene på norsk sokkel stod i kø, gjorde den fallende oljeprisen og kostnadsboomen i oljebransjen at det ble satt på full brems.

20. februar: Norske Shell kutter: Oljeselskapet Norske Shell kutter i flere av sine avdelinger. Rykter gikk om at hele 30 prosent av staben skulle kuttes. Det avviste Shell, men bekreftet at de måtte gjennom nedbemanninger.

23. februar. Startet produksjon fra Oseberg Delta: Ett av de såkalte fast-track-prosjektene til Statoil, Oseberg Delta 2, startet sin produksjon. Her skal det utvinnes om lag 77 millioner fat oljeekvivalenter.

24. februar. Kontrakter til jubel og skuffelse: Johan Sverdrup-milliardene finner veien fra Statoil og partnere til leverandører. Da kontrakten for prosjektering, innkjøp og bygging av boreplattformen ble tildelt, ble Kværner svært skuffet. Aibel fikk kontrakten og hadde på sin side mye å juble for.

25. februar: Odfjell fikk Sverdrup-kontrakt: Som en del av kontrakten på boreplattformen, fikk Odfjell en delkontrakt som sikrer 50 ingeniører arbeid. Kontrakten er på om lag 110 millioner kroner.

28. februar. Norge ignorerer russisk Svalbard-dialog: Norges åpning for oljeaktivitet helt nord i Barentshavet, i tre blokker i den såkalte Svalbard-blokken, fikk Russland til å protestere. Mens Russland mener blokkene er omfattet av Svalbardtraktatens bestemmelser, mener Norge at blokkene tilhører norsk kontinentalsokkel.

MARS

2. mars. Aibel sa opp 700 ansatte. Nå trenger de ingeniører igjen: Aibel har kuttet store antall arbeidere. Men etter at selskapet fikk en kontrakt på Sverdrup, trengte de flere ingeniører.

3. mars: Tord Lien kaller inn til Sverdrup-møte: Med bakgrunn i fordelingsstriden i Sverdrup-saken, ble selskapene som eier Sverdrup kalt inn til olje- og energiministeren.

4. mars. Arbeiderpartiet mener Sverdrup-saken lukter: Arbeiderpartiet vil vite om olje- og energiminister Tord Lien presset statseide Petoro til å gi opp to Sverdrup-milliarder. – Det er klart denne saken lukter, uttalte Terje Aasland.

6. mars: Politiet etterforsker gasslekkasje på Gudrun: 18. februar gikk alarmen på Gudrun-plattformen. Gasslekkasje fra et rør sørget for at produksjonen ble stanset. Hendelsen var så alvorlig at politiet besluttet å etterforske saken.

Statsminster Erna Solberg og konsersjef Helge Lund
Statsminster Erna Solberg og konsersjef Helge Lund besøker Gudrun-plattformen. I mars melder Teknisk Ukeblad at politiet etterforsker en alvorlig gasslekkasje på feltet. Harald Pettersen
Statoil melder at de utsetter beslutning om Johan Castberg-feltet i Barentshavet og Snorre 2040-prosjektet. Begge prosjektene har vært konfliktfylte på hvert sitt vis:

6. mars. Strikken tøyes på Snorre 2040: Norske oljemyndigheter er urolige for hva som skjer med store mengder utvinnbar olje som fortsatt ligger klar til produksjon i bakken på Snorre-feltet. Men en lang kamp med uenigheter mellom Statoil og Petoro har gjort at Petoro er redd for de tidskritiske ressursene på Snorre-feltet.

10. mars: Statoil sliter med å finne partnere til leteboring: Med sparekniven i full sving, opplever Statoil at det er vanskelig å få med partnerne sine på å lete etter mer olje og gass på norsk sokkel.

– Det som påvirker leteaktiviteten vår mest er at alle på norsk sokkel skal spare penger, ikke bare Statoil, fortalte letedirektør Irene Rummelhoff til Teknisk Ukeblad.

11. mars: Fagforeninger mener arbeidsgivere driver med avtalt spill om 2-4-ordningen: Teknisk Ukeblad har skrevet en rekke artikler om den særnorske 2-4-turnusen offshore. Fagforeningene ønsker ikke å endre på ordningen. Hovedtillitsvalgt for Lederne i Statoil, Per Helge Ødegård langet ut mot kritikken.

– Offshoreansatte får kritikk for høye lønninger og gunstige arbeidstidsbestemmelser. Men det er ingen som stiller spørsmål ved de som egentlig høster inn gevinstene: Investorer og andre oljeaktører, sa Ødegård.

11. mars: Uvanlig mange granskninger på sokkelen: Petroleumstilsynet hadde i løpet av de første par månedene uvanlig mange granskninger på sokkelen, etter en rekke alvorlige hendelser, deriblant mann over bord i Barentshavet og gasslekkasje på Gudrun.  

13. mars: SSB melder at minst 30.000 oljejobber forsvinner: – Det tilsvarer arbeidsplassene i en middels stor by og er ikke noe å kimse av. Det er et betydelig sjokk, sier forsker Ådne Cappelen i SSB, ifølge NTB/Dagens Næringsliv.

16. mars: Kontrakt til ABB for kraft fra land: ABB fikk kontrakt som inkluderer en omformerstasjon ved Kårstå, samt omformerstasjon på stigerørsplattformen på Johan Sverdrup. Kontrakten har en verdi på om lag 1,1 milliarder kroner.

17. mars: Helidekket på splitter nye Gudrun slår sprekker: Ikke bare slet Gudrun med gasslekkasje, men etter å ha hørt ulyder på helidekket, fant selskapet ut at det har begynt å slå sprekker. 

Helidekket på Gudrun-plattformen har slått sprekker og må stenges. Harald Pettersen/Statoil
Total, som er operatør på Martin Linge, bekreftet for Teknisk Ukeblad at de har utfordringer med å holde tidsplanen.

– Det har blitt forsøkt å innhente det tapte, men for hver måned som går så ser vi at det blir mer og mer utfordrende å nå målet om produksjon innen utgangen av 2016, fortalte Total.

26. mars: Schjøtt-Pedersen blir ny sjef i Norsk olje og gass: Styret i Norsk olje og gass ansatte Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som ny administrerende direktør i bransjeorganisasjonen. Han tok over etter at Gro Brækken sluttet som følge av uenighet med styret.

Norsk olje og gass har fått ny direktør: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Norsk olje og gass har fått ny direktør: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

APRIL

3. april: Fishbones vinner internasjonal teknologipris: Blant vinnerne av Offshore Technology Conference sin teknologipris, var det Stavanger-baserte selskapet Fishbones. Teknologien er et kjemikaliefritt alternativ til den omstridte fracking-metoden.

5. april. Fagforeninger urolige etter granskningsrekord: Aldri før har det blitt gransket så mange saker på norsk sokkel på så kort tid. Det gjør Industri Energi urolige.

– Det er urovekkende at det skjer så mye som må granskes på så kort tid. Spesielt når det skjer i en perioden der vi vet at alle selskaper leter med lys og lykte for å kunne redusere kostnader, fortalte forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande til Teknisk Ukeblad.

7. april. Kansellerer ONS Norway: De elendige tidene i oljebransjen, gjorde at datterkonferansen til en av verdens største konferanser – ONS – ble avlyst. ONS opplyste at årsaken til at ONS Norway ble avlyst, var lav oljepris, lav aktivitet og stor usikkerhet i bransjen:

13. april. 2.400 kan bli overflødige i Statoil: Kuttrundene i Statoil fortsetter, og flere medier melder at 2400 ingeniører kan være truet av nedbemanningene.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg fortalte Teknisk Ukeblad at teknologimuskelen i Statoil blir truet av kuttene.

14. april. Drukning, brann, klemskader og fall krevde 13 liv på Hyundai-verftene: Goliat-verftet Hyundai Heavy Industries i Sør-Korea har slitt med HMS, og i 2014 omkom 13 personer på jobb for verftsgiganten. Flere av dem jobbet på Goliat-prosjektet. Teknisk Ukeblad kunne i denne artikkelen fortelle at sørkoreanske fagforeninger er svært oppgitt over forholdene på verftet, og har i brevs form bedt Oljefondet – som er HHI-investor – om å trekke seg ut av verftet dersom ikke dødsfallene får en stopp. 

Verftet fortalte Teknisk Ukeblad at de beklaget at det hadde vært «triste øyeblikk» ved verftet.

13 liv gikk tapt på Hyundai-verftene i 2014, blant annet på det norske Goliat-prosjektet. Her er bilder fra ulykkene. HHI Subcontractors Union
Dette er unikt med teknologien: Goliat kommer til Hammerfest. Flyteren er svært forsinket, men representerer fortsatt noe unikt: Den første oljeutbyggingen i Barentshavet, spekket med nye løsninger. I denne saken gikk Teknisk Ukeblad igjennom nybrottsarbeidet med FPSO-en.

Teknisk Ukeblad var også tidlig ute med bilder av giganten og leverte en solid bildeserie av ankomsten.

20. april. Yme-fjerneren forsinkes: Sageaen om det skandaløse Yme-prosjektet er ikke over. Ikke bare har problemene stått i kø for utbyggerne, men da fartøyet som skulle fjerne plattformen i tillegg ble oppkalt etter nazisten Pieter Schelte, ble det enda mer oppmerksomhet. Skipet skiftet navn, men ble forsinket fra nederland. Fjerningen av Yme-plattformen er derfor utsatt.

22. april. Eni-sjefen om Goliat: P100.000 fat om dagen før årsskiftet: Sjefen for Eni Norge som bygger ut Goliat, Ruggero Gheller, forventer at Goliat vil starte opp og nå platåproduksjon innen nyttår.

23. april: OED nekter å utsette Sverdrup-fordelingen: Sverdrup-striden fortsetter, med Det norske i hovedrollen.

23. april. Manglende gangrist årsak til mann over bord i Barentshavet: Petroleumstilsynet er ferdig med sin granskninng av hendelsen der en arbeider falt fra boreriggen Scarabeo 8. En manglende gangrist skal ha vært årsaken. Mannen falt 13,5 meter. Mannen kunne ha omkommet, ifølge Petroleumstilsynet.

24. april: Elektrifiseringsstriden på Edvard Grieg fortsetter: Etter at Teknisk Ukeblad i desember 2013 avslørte at Edvard Grieg-plattformen ikke var forberedt på elektrifisering, på tross av myndighetenes krav om dette, fortsatte saken i 2015. OED mener at en løsning der varmebehovet dekkes med elektriske eller gassfyrte kjeler, i stedet for gassturbin, kan medføre kostnader på flere milliarder kroner.

30. april. Fikk sparken i North Energy: Administrerende direktør Erik Karlstrøm fikk sparken av styret i North Energy. Han hadde ikke lenger styrets tillitt. North Energy har lenge slitt med resultatene av leteboringene sine og har vært nødt til å gjennomføre nedbemanninger.

Administrerende direktør i North Energy hadde ikke lenger styrets tillit og måtte gå fra sin stilling.
Administrerende direktør i North Energy hadde ikke lenger styrets tillit og måtte gå fra sin stilling.

MAI

6. mai. Oljepristopp så langt i 2015: Etter store svingninger i oljeprisen, var 6. mai så langt en toppnotering for oljeprisen. Et fat nordsjøolje ble da solgt for 68 dollar. Ett års tid tidligere lå prisen på 110 dollar.

6. mai. Wisub får teknologipris i Houston: Ved å få mikrobølger til å fungere på havbunnen, fikk det norske selskapet Wisub en høythengende pris på oljemessen OTC i Houston.

11. mai. Nancy mistet oljejobben. Nå er hun Uber-sjåfør: Nedgangen i oljeindustrien merkes over hele verden. I den amerikanske oljebyen Houston var nedgangen sterk merkbar. Teknisk Ukeblad intervjuet 47 år gamle Nancy som mistet jobben i oljebransjen, og startet som Uber-sjåfør i stedet.

Nancy Uber-sjåfør i Houston
Nancy Zabak mistet oljejobben i Houston. Da startet hun som Uber-sjåfør. Tormod Haugstad
Gründerne i Optime Subsea Services, med hovedsete i Notodden, valgte å gå globalt med sitt subsea-konsept og etablerte seg umiddelbart også i Houston. De valgte å si opp sine jobber i FMC, for å jobbe med sine egne konsepter.

18. mai. Staten hemmeligholder Yme-dokumenter for forsikringsselskapene: Nederlandske SBM Offshore kjemper en kamp for å få dekket tapene sine på Yme-fiaskoen. SBM eier Yme-plattformen, og forsikringsselskap risikerer å måtte betale milliarder etter fadesen. Forsikringsselskapene saumfarer all Yme-informasjon, men norske myndigheter nekter innsyn.

22. mai. Søker om å slippe ny utbyggingsplan på Yme: Talisman som var operatør for Yme-utbyggingen, hadde frist på seg til å levere oppdatert utbyggingsplan for Yme innen utgangen av andre kvartal 2015. I stedet sendte de søknad om å slippe å levere inn planen. Et klart tegn på at de vil droppe hele prosjektet.

Yme-plattformen på verftet i Abu Dhabi. Talisman
Storinvestor Jens Ulltveit-Moe går hardt ut og mener at oljeingeniørene har vært overbetalt. Han tror også at 100.000 personer i norsk oljeindustri vil miste jobben.

JUNI

1. juni: Sverdrup-ingeniørene leker hviskeleken. Skal unngå kritiske feil: Aker Solutions ingeniører på Johan Sverdrup forbereder seg for å sørge for at ingenting går galt på Sverdrup-prosjektet. Innleide skuespillere fra Kulturkompaniet sørget blant annet for at ingeniørene lekte hviskeleken, for å illustrere hvor viktig det er å gi tydelige beskjeder.

Aker Solutions Sverdrup-ingeniører øver seg på ikke å gjøre feil. Da leker de hviskeleken. Lars Taraldsen
Med en kontraktsverdi på 6,7 milliarder kroner, stakk et konsortium bestående av Kværner og KBR av med kontrakten for bygging av dekket til utstyrs- og boligplattformen på Sverdrup.

8. juni: Statoil med sitt tredje funn rundt Aasta Hansteen: Da Statoil var ferdig med å bore den såkalte Gymir-brønnen i Norskehavet, var det den tredje brønnen på rad som ga uttelling i området rundt Aasta Hansteen. Tidligere hadde selskapet funnet gass i både Roald Rygg og Snefrid Nord.

12. juni: Statoil kutter 2000: Dagens Næringsliv melder at Statoil kutter 1500 fast ansatte og 2000 innleide.

Statoil-tillitsvalgte melder at de er helt utslitte av prosessen.

16. juni. – Gode tider for dem som kommer med smarte løsninger: Teknisk Ukeblad startet en artikkelserie om mulighetene for å tjene penger i oljeindustrien når alle piler peker nedover.

17. juni. – Oljekrisen er en fordel for oss: Da Knut Roar Wiig utfordret sine venner i oljebransjen om å komme med ideer til konsepter som kunne bedre deres hverdag, ble resultatet droneselskapet «Nordic Unmanned».

17. juni. NOV ansatte 1500 over tre år. Nå må like mange gå: National Oilwell Varco er ett av selskapene som har blitt hardest rammet av oljekrisen. 1500 medarbeidere – deriblant 900 fast ansatte – mister jobben i løpet av året.

17. juni. Oversikt over oljejobbene som har forsvunnet: Statoil, Aibel og Aker Solutions toppet listen over selskapene som var hardest rammet av oljekuttene i juni:

18. juni. Tyskere selger seg ned i Yme: Det tyske oljeselskapet Wintershall har solgt sin andel av Yme-prosjektet til Tellus Petroleum. Årsaken skal være at Wintershall ønsker å «optimalisere» porteføljen sin.

18. juni. Alt går raskere når det er krise. Statoil satte ny fartsrekord: I forbindelse med boringen av Gymir-brønnen i Norskehavet, ble det satt rekord i boreeffektivitet, ifølge Statoil. Dypvannsbrønnen ble boret på bare 13 dager.

– Totalt sparte vi inn 50 døgn med boring på denne borekampanjen. Det har vi estimert til å ha en innsparingsverdi på rundt 360 millioner kroner, ifølge Thor Emil Bensvik, leder for boring på norsk sokkel i Statoil.

19. juni. De bygget en Linux-PC fra scratch med et kamera på enden. Nå vil de ut i verden: Det norske selskapet Vision IO utvikler en kameraløsning som gjør det lettere å overvåke oljebrønner.

Vision IO bygget en Linux PC fra scratch og satte et kamera på enden. Teknologien brukes for inspeksjon av oljebrønner. Vision IO
Oljeselskapet Cape Omega hadde friske milliarder og et knippe ringrever med på laget, men slet med å få godkjent selskapet på norsk sokkel.

22. juni. Gina Krogs 17.000 tonn tunge understell flyttes: Bena er lange, men ikke så slanke, ifølge Statoil.

26. juni: Måtte bruke ordbok for å forstå jobben: Språkbruk på sokkelen har vært et tema i løpet av året som har gått. Blant annet brukes det for mye engelsk når de fleste arbeiderne er norske, mener fagforeningen Safe:

26. juni: Antall oljegrunder har eksplodert: Den kraftige nedgangen i oljeindustrien har ført til at antallet oljegrundere har økt kraftig. Tendensen er klar, ifølge Innovasjon Norge.

26. juni: Aker Solutions utelukker ikke Sverdrup-forsinkelser: Norges-sjef Per Harald Kongelf utelukker ikke Sverdrup-forsinkelser. Han kan heller ikke utelukke flere ingeniørkutt. Men han frykter ingenting.

29. juni. Byggingen av Sverdrup er i gang: Startskuddet har gått for Johan Sverdrup-utbyggingen. *et var brenneoperatør Stian Myrvold Green hos Kværner som startet maskinen som skal skjære opp stålet til det som skal bli stålunderstellet til stigerørsplattformen på Johan Sverdrup:

30. juni. To av Sverdrup-plattformene skal bygges i Sør-Korea: Samsung-verftet i Sør-Korea stakk av med kontraktene for plattformdekkene til prosess- og stigerørsplattformene på Sverdrup. Kontraktene har en verdi på om lag 7 milliarder norske kroner.

JULI

2. juli. Det norske får mindre av Sverdrup enn de nektet å godta i februar: Olje- og energidepartementet har besluttet hvordan fordelingen av Sverdrup skal bli. Departementets vedtak innebærer at Det norske, som klaget, får en enda mindre andel av Sverdrup enn hva de faktisk klaget på i februar.

Dette betyr at de taper om lag en halv milliard kroner.

3.juli. Nå er det slutt for Yme-feltet: Partnerne på Yme-feltet slipper å levere en oppdatert plan for utbygging og drift. Det betyr at det ser ut til å være slutt på utviklingen av Yme – i hvert fall med Repsol/Talisman som operatør. 

8. juli. Dømt til å betale 33 millioner kroner: Apply Sørco tapte en strid mellom seg selv og Halvorsen Offshore etter pilotprosjekt for Statoil. Selskapene kranglet om regningen etter prosjektet, og saken ble tatt for retten der Apply Sørco tapte.

8. juli. Petroleumstilsynet tviler på Goliat-oppstart i juli: Mens Eni Norge-sjef Ruggero Gheller anslo at man ville komme i gang med produksjon fra Goliat i slutten av juli, skriver Petroleumstilsynet at de tviler på at dette kommer til å skje:

Goliat-ankom Hammerfest. Men Ptil tvilte på at produksjonen ville komme i gang i juli.
Oljeservice-selskapet Pinovo advarer mot å spare penger på å nedprioritere vedlikehold offshore. – Vi merker nedgangen nå. Aktiviteten er ikke stor, ifølge Pinovo-sjef Jarle Akse.

15. juli. Statoil står bak tiårets største britiske prosjekt. Nå er det forsinket fra Sør-Korea: Statoils britiske Mariner-prosjekt er forsinket fra DSME-verftet, ifølge kilder Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med. Statoil bekrefter at de ligger bak tidsplanen.  

15. juli. Det norske klager Sverdrup-fordelingen til Kongen i statsråd: Det norske er på ingen måte fornøyd med den nye fordelingen av verdiene i Sverdrup-feltet. De velger derfor å klage ytterligere en gang. Klagen går til høyeste hold i den norske forvaltningen: Kongen i Statsråd.

August

12. august. Heimdal-plattformen kunne eksplodert ved gasslekkasje: Statoil har ikke hatt kontroll på tennkildene i eksplosjonsfarlige områder på Heimdal-plattformen, ifølge en tilsynsrapport Petroleumstilsynet har publisert.

18. august. På dette feltet vil de ha så få oljearbeidere offshore som mulig: Det norske har som mål å være den aktøren i Olje-Norge med så få arbeidere offshore som mulig. Her blir Ivar Aasen et viktig bidrag.

Denne beslutningen blir hyllet av professor ved BI, Torger Reve.

Det norskes Ivar Aasen-prosjekt skal ha så få oljearbeidere offshore som mulig. Her fra verftet i Singapore. ALAN NG
Leggingen av rørledningen Polarled går fremover, og krysset 21. august Polarsirkelen

21. august. Sverdrup-planene er godkjent av departementet: Olje- og energidepartementet har godkjent planene som omfatter om lag 117 milliarder kroner i investeringer på fase 1 av Johan Sverdrup. 

21. august. Fjerningen av Yme er utsatt: Talisman bekrefter for Teknisk Ukeblad at planen om å fjerne Yme-plattformen i løpet av sommeren ikke kommer til å bli fulgt.

25. august: Vil plassere anlegg på Røst og bore 50 kilometer ut i Lofoten: En ny rapport sannsynliggjør en radikal Lofoten-løsning.

Ordføreren på Røst mener det ikke vil passe inn

26. august. Nesten ingenting på norsk sokkel er lønnsomt: Med en oljepris på 44 dollar fatet, kan resultatene bli omtrent full utbyggingsstopp på norsk sokkel, ifølge Rystad Energy.

September

8. september. Slik kan Olje-Norge bli hvis De grønne får bestemme: Det nærmer seg valg. Teknisk Ukeblad tok en gjennomgang av Miljøpartiet de grønnes oljepolitikk.

MDG slår tilbake mot kritikken som kommer frem.

Med Miljøpartiet de grønnes oljepolitikk, ville det neppe blitt verken Goliat eller Johan Sverdrup. Erlend Lygre/Eirik Helland Urke/Statoil/Gorm Kallestad/NTB scanp
Statoil dropper å servere Jarlsberg, norsk yoghurt og andre produkter. De skal byttes til billigere svenske produkter.

14. september. – Ikke overrasket om vi om to år har knapphet på arbeidskraft igjen: Teknisk Ukeblad har laget et kart over hvor oljekuttene har rammet hardest.

24. september. Dette bildet får det til å gå kaldt nedover ryggen på norsk offshorenæring: Ett bilde kan gi tusen bekymringsrynker

25. september. Dette gjenstår for å få Goliat-flyteren klar til produksjon: Eni har fortsatt ikke fått Goliat i drift og søker om å få bruke det flytende hotellet Floatel Superior enda lenger enn planlagt:

29. september: Riggselskap krever 1,2 milliarder kroner av Statoil: Diamond Offshore krever milliardbeløp etter at Statoil terminerte kontrakten med riggen Ocean Vanguard.

Riggen Ocean Vanguard fikk terminert sin kontrakt med Statoil. Riggselskapet Diamond Offshore krever milliardbeløp.
Riggen Ocean Vanguard fikk terminert sin kontrakt med Statoil. Riggselskapet Diamond Offshore krever milliardbeløp.

Oktober

8. oktober. Kværner vant milliardkontrakt på Sverdrup: Kværner fikk kontrakt for engineering, bygging og fabrikasjon av stålunderstellet til prosessplattformen. Verdien er på om lag 1 milliard.

8. oktober. For tredje gang siden 2007 slipper Statoil ut olje på Statfjord: 40.000 liter råolje havnet i sjøen på Statfjord etter nok en lekkasje på feltet.

9. oktober. Storprosjekt sprekker med 7 milliarder. Skylder på samarbeidspartner: Oljeselskapet Total går på en saftig smell med utbyggingen av Martin Linge-feltet. Foreløpig er prosjektet både forsinket, og med en kostnadsøkning på 7 milliarder. Total legger skylden på Technip.

Martin Linge-prosjektet har gått på en kraftig smell med om lag 7 milliarder kroner mer enn budsjettert. Total E&P
Det har aldri før vært så mange granskninger av hendelser på norsk sokkel. Mange av tilfellene kunne ført til dødsfall, ifølge Petroleumstilsynet:

14. oktober. Tilsyn på Goliat-flotell: Fant en rekke regelbrudd og feil: Et tilsyn Ptil har hatt på boligriggen Floatel Superior avdekket en rekke regelbrudd og mangler.

14. oktober. Norske oljeprosjekter har sprukket med over 200 milliarder på 14 år: Teknisk Ukeblad har tatt en gjennomgang av norske utbyggingsprosjekter og tallene fra de siste 14 statsbudsjettene. Resultatet er at oljeselskaper har regnet 200 milliarder 2015-kroner feil.

20. oktober. Oljearbeidere vil tvinge oljeselskapene til det kjedeligste man kan gjøre: En rekke oljearbeidere har henvendt seg til norske myndigheter med et ønske om å tvinge oljeselskapene til å plugge oljebrønner for å opprettholde aktivitet på sokkelen.

21. oktober. Dropper julebord i sympati med kolleger som har mistet jobben: En rekke selskaper knyttet til olje- og gassindustrien dropper julebordene. Statoil beholder sine julebord.

27. oktober. Konsulent tvinnet tommeltotter for Statoil – skrev regning for millioner: En tidligere Statoil-konsulent mener at oljebransjen har stilt for få spørsmål om egen pengebruk. Han forteller sin historie om hvordan han hadde svært lite å gjøre, mens han fakturerte for millionbeløp:

Fagforeningsleder Leif Sande mener det «har blitt brukt penger i hytt og pine uten kontroll i det hele tatt»

Tidligere Statoil-konsulent Torbjørn Mork Oftedal fortalte sin historie om tvinning av tommeltotter og skriving av millionfakturaer. Privat
Statoils gullpakker har blitt kjent. De som er 58 år og eldre som vil slutte, får 66 prosent av lønnen frem til de er 67 år gamle. Men professor Torger Reve mener det ikke er pengene, men noe helt annet som er problemet:

November

2. november. Rettet feil på papiret på Goliat, uten å rette det i virkeligheten: Et tilsyn på det elektriske anlegget på Goliat viste hele ni avvik.

3. november. Sjokkrapport advarer om at 200.000 årsverk kan forsvinne: En rapport fra Menon og DNV GL kommer med oppsiktsvekkende funn: – Reduksjonen er estimert til 100.000 årsverk. Men dette er et konservativt anslag. Reduksjonen i årsverk kan øke til 200.000 i denne perioden, heter det i rapporten.

11. november. Hit går de som slutter i oljenæringen: Teknisk Ukeblad har laget en oversikt over hvor de som mister jobben i oljenæringen tar seg jobb etterpå:

17. november. Krever 1,7 milliarder etter påståtte feil i designdokumenter: Koreansk verft mener Statoils spesialrigg ble dyrere å bygge

18.november. Fersk rapport: De 11 vanskeligste problemene for olje på 74 grader nord: Det er fortsatt et solid knippe tekniske utfordringer før oljeindustrien kan drive helårlig drift i de nordligste områdene

20. november. Kilder til TU: Borten Moe-selskap vurderer å kjøpe deler av Yme: Men Ola Borten Moe vil ikke si noe om de angivelige planene om å overta deler av Repsols andel i skandaleprosjektet:

Flere av de som var kritiske til Borten Moes håndtering av Yme som statsråd, mener at det ville være flott om han fikk oljen ut fra feltet

26. november. Mens oljekostnadene eksploderte hadde FMC 27 forskjellige gulmalinger på lager: Standardisering er et ord som går igjen når kostnader skal kuttes. Her er FMCs historie om 27 forskjellige gulmalinger.

Gulmaling er ikke bare gulmaling. FMC måtte ha flere titalls forskjellige på lager. Samtidig eksploderte kostnadene og bransjen skrek etter standardisering.
Gulmaling er ikke bare gulmaling. FMC måtte ha flere titalls forskjellige på lager. Samtidig eksploderte kostnadene og bransjen skrek etter standardisering.

Desember

3. desember: Det norske valgte Asia for Ivar Aasen: Helt klart et riktig valg: Oljeselskap som valgte å få plattformene bygget ved asiatiske verft har fått mye pepper. Og mange har også kostet mer enn antatt og blitt forsinket. Det norske melder om andre boller på Ivar Aasen som bygges i Singapore:

7. desember. Slik vil oljebransjen endre 2-4-ordningen: I forbindelse med Arbeidstidsutvalgets arbeid, kommer det frem at flere av arbeidsgiverne i oljebransjen ønsker å endre den særnorske 2-4-rotasjonen

8. desember: Har kunstig dagslys og kan rømme fra isfjell. Her er Akers arktiske løsning: Aker Solutions har laget et nytt konsept for boligkvarter på flytende produksjonsenheter. Konseptet kalles Bow Integrated Living Quarter (BILQ) og er spesialtilpasset Barentshavet.

Aker Solutions arktiske løsning Bow Integrated Living Quarter. Aker Solutions
Oljeselskapet bak den første oljeutbyggingen i Barentshavet, Eni Norge, vil ikke søke om blokker i den 23. konsesjonsrunde. De ønsker heller å konsentrere seg om områdene rundt Goliat.

Statoil derimot, tror det er store volumer gjemt i de nye områdene.

11. desember: Flere Korea-utsettelser fra Statoil: Gina Krog ligger bak plan på DSME-verftet i Sør-Korea. Det betyr at både Aasta Hansteen, Mariner og Gina Krog er forsinket fra koreanske verft.

11. desember: Måtte klippe og fjerne 42.000 meter kabel på Goliat: Eni Norges problemer på Goliat blir mer og mer tydelig. Det elektriske systemet har vært en stor hodepine. Blant annet måtte de klippe og fjerne 42 kilometer med elektriske kabler.

15. desember. Stakk av med kjempekontrakt. Selv i vår bransje er dette voldsomt: Statoil har delt ut rammeavtaler for vedlikehold og modifikasjon på norsk sokkel for 24 milliarder kroner. Blant vinnerne var Aibel og Reinertsen.

Aker Solutions er uten tvil den store taperen.

21. desember. Det norske får ikke medhold i Sverdrup-klagen: Kongen i statsråd har behandlet klagen fra Det norske på fordelingen av Johan Sverdrup. Selskapet fikk ikke medhold. Om de skal gå videre nå, må selskapet gå rettens vei:

22. desember. Goliat-operatøren trygler sjefen i Petroleumstilsynet: Eni Norge-sjef Ruggero Gheller har skrevet et brev stilet personlig til Ptil-direktør Anne Myhrvold. Gheller ønsker å fremskynde deler av Goliat-prosessen.

Eni Norge-sjefen Ruggero Gheller
Eni Norge-sjefen Ruggero Gheller anslo at Goliat kom i produksjon i juli og ville ha nådd platåproduksjon innen utgangen av desember. Goliat er i skrivende stund fortsatt ikke i produksjon. Roald Ramsdal
 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.