KRAFT

Krever at kraftselskaper splittes opp

BKK-sjef vil ha slutt på at nettselskaper gir fordeler til «sine egne» strømselgere.

NVE har gjennom tilsyn avdekket at mange nettselskaper ikke opptrer nøytralt, men favoriserer sitt eget strømsalgselskap.
NVE har gjennom tilsyn avdekket at mange nettselskaper ikke opptrer nøytralt, men favoriserer sitt eget strømsalgselskap. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
1. des. 2013 - 10:01

Under Energi Norges nettkonferanse på Gardermoen denne uken kritiserte BKK Netts divisjonssjef Petter Sandøy at kraftselskapene bruker lokketilbud for så å «forhandle» kundene over på dyrere kontrakter.

Sandøy, som tidligere har vært produktsjef i Fjordkraft, kalte utviklingen i bransjen for «trist». Overfor Teknisk Ukeblad utdypet han.

- En del selskaper bruker Konkurransetilsynets liste for å hente inn kunder, og så selges det tilleggsgarantier av alle mulig slags rare greier for å få opp et påslag sier Sandøy.

Les også: Smartere varmepumper skal få ned strømregningen

Harde marginer

Han viser til at selskapene som ligger øverst på listen gjerne har null i påslag på spotprisen.

Men ifølge Sandøy er det ofte svært få kunder på de billigste produktene. Isteden blir folk lokket over på dyrere kontrakter, slik TV2 nylig omtalte.

- Når konkurransen blir så hard på marginen som den har vært i Norge så lenge, er selskapene nødt til å lete etter andre kreative måter å tjene penger på, sier han.

Les også: Kundene fikk betalt for å bruke strøm

Ikke reelle kostnader

Problemet ifølge Sandøy er at det er for mange kraftleverandører som ikke trenger å forholde seg til de reelle kostnadene.

- Markedet fungerer ikke slik det var tenkt. Mange steder er det ikke reell konkurranse, fordi man får fordeler av å være en del av et integrert selskap, sier Sandøy.

Da vil man for eksempel kunne bruke både kundeinformasjonssystemet, lokalene og også de ansatte til nettselskapet som er i samme konsern, påpeker Sandøy.

Les også: Sparte 20 prosent strøm med lavere spenning

Krav om nøytralitet

Derfor mener han at det på sikt bør bli totalforbud mot at nettselskaper skal kunne være i samme konsern som selskaper som produserer og selger kraft.

I dag er det ikke noe slik forbud, selv om selskaper med mer enn 100.000 kunder er pålagt å skille ut nett- og kraftproduksjonen sin ut i forskjellige datterselskaper.

Mindre nettselskaper, som ikke er skilt ut som datterselskaper, skal ifølge regelverket likevel opptre nøytralt og ikke gi «sitt eget» kraftselskap fordeler.

- Jeg mener man bør skille omsetning og nett totalt. Hvis vi får rendyrket nettselskapene, vil det gjøre det mye enklere å samarbeide mellom ulike nettselskaper, siden de slipper å ta «familiære hensyn», sier Sandøy.

Omsetningsselskapene må imidlertid gjerne i fremtiden også være tilknyttet til kraftprodusentene, siden begge disse er konkurranseutsatte, understreker Sandøy.

Les også: De viktigste energimessene i 2014

- Fordyrende

Daglig leder Knut Lockert i Distriktenes energiforening (Defo), sier til Teknisk Ukeblad at det er viktig med ryddige forhold, med klare regnskapsmessige skiller mellom nett- og kraftvirksomheten. Men noe forbud mot å ha kraftsalg og nettvirksomhet i ett og samme selskap ønsker han ikke.

Han viser til at en av fordelene med å ikke ha et slikt skille er at medarbeidere kan gjøre de samme oppgavene for både kraft- og nettvirksomheten. Dermed kan man for enkelte oppgaver greie seg med en medarbeider der man med et fullstendig skille måtte hatt to.  

- Jeg er skeptisk til å unbundle alt. Det blir fordyrende, siden man da ikke kan ha ansatte i dobbeltfunksjoner hvor kostnadene fordeles etter hvor mye som jobbes i hver virksomhet, sier Lockert.

- Fungerer dårlig

Avdelingsdirektør Ove Flataker i Norges vassdrags- og energidirektorats (NVE) elmarkedstilsyn advarte nylig mot å gi store regionale nettselskaper mer makt, og fortalte at det allerede er problemer med at nettselskapene begunstiger kraftproduksjonen i sitt eget konsern.

Han understreker nå at det også er svært viktig at selskaper som både har kraftnett og selger kraft, overholder nøytralitetsplikten.  

- Vi har avdekket et betydelig antall avvik gjennom våre tilsyn. Dagens ordning der nettselskapet fakturer både nettleien og strømforbruket, fungerer dårlig med hensyn til målet om like konkurransevilkår. Omsetningsselskapene vegrer seg for å sende forretningskritiske kundedata til nettselskaper som har søsterselskap som driver konkurrerende omsetning, sier han til Teknisk Ukeblad.

Fjerner barriere

Flataker konkluderer ikke med at det vil være nødvendig med fullstendig unbundling, slik Sandøy nå tar til orde for, men han ønsker å reise problemstillingen.

NVE utreder nå løsningsmodeller for at alle omsetningsselskap i Norge skal kunne tilby én regning uten å måtte avgi fortrolige kundedata til nettselskapet.

- Dette vil fjerne en av de viktigste barrierene for like vilkår i omsetningsmarkedet for strøm, sier Flataker.

Olje- og energidepartementet (OED) har nedsatt et ekspertutvalg, ledet av Eivind Reiten, som skal vurdere hvordan kraftnettet bør organiseres i fremtiden.

Utvalget skal levere sitt innspill til Olje- og energidepartementet (OED) i april neste år.

Les også:

Strømkundene får uventet julegave

Så mye dyrere blir strømmen av utenlandskabler

Neste uke blir 24 byer «truffet» av en 500-års-storm  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.