KRAFT

Krever demoparker for havvind

Zero vil ha demoparker til havs, men OED prioriterer billigere vindkraft på land.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
1. juni 2012 - 08:02

Tromsø: Miljøstiftelsen Zero er svært fornøyd med at regjeringen har fått på plass et felles elsertifikatmarked med Sverige som skal utløse 26,4 TWh ny fornybar kraft innen 2020.

Zero-leder Einar Håndlykken er imidlertid langt mindre fornøyd med regjeringens støtte til demonstrasjonsprosjekter for havvind.

Les også: – Pilotparker kan bli sovepute

Vil senke kostnadene

– Verden slutter ikke om ti år. Vi er nødt til å jobbe for å utvikle teknologi som kan ta oss videre. I mange land er offshore vind en av de få mulighetene. Jeg skjønner ikke hvorfor regjeringen ikke satser på den litt dyrere, umodne teknologien. Det er det som virkelig vil få ned kostnadene, sa Håndlykken på Zeros fornybarkonferanse i Tromsø i går kveld.

– Vi ønsker en satsing på demonstrasjonsparker, slik at den umodne teknologien kan gjøres kommersielt tilgjengelig. Hvis ikke det gjøres, vil arbeidsplassene komme alle andre steder enn i Norge, sa Håndlykken.

Les også: Oljegeologer hjelper vindindustrien

1200005659.jpg

Flest mulig kWh

Politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) var uenig i kritikken.

– Offshore vind er altfor dyr i dag til å konkurrere om elsertifikatene. Det som er viktig er ikke om den fornybare kraften kommer fra havvind eller fra vindkraftverk på land. Det viktige er at vi får flest mulig kWh, og det sørger vår politikk for, sa han.

Vigdenes mener den lavthengende frukten, vindkraft på land som ligger i grenselandet for å være lønnsomt, bør plukkes først.

– Så er ingenting i veien for at norske aktører kan selge den dyrere havvindteknologien rett over grensen for Norge, i Tyskland og England, etter å ha demonstrert den i Norge, sa Vigdenes.

Håndlykken kontret med at det ikke er støttemuligheter til slike demonstrasjonsprosjekter i Norge. Vigdenes svarte at Enova i de kommende årene skal tilføres nye midler for å kunne gi støtte til nettopp slike demonstrajsonsprosjekter. 

Les mer:

Teknologifondet mangler opptrappingsplan

Enova glad for ny rolle 

Dyre utsettelser

Elektrifisering av sokkelen var også et av temaene som ble diskutert.

Zero ønsker at alle nye felt automatisk må elektrifiseres, slik at det blir slutt på å bygge små gasskraftverk på plattformene. Hvis det ikke er kapasitet i nettet på land, bør utbyggingene utsettes, sa Håndlykken.

Det er Vigdenes skeptisk til.

– Alternativene til å bygge ut gasskraftverk til havs vil i mange tilfeller være ekstremt kostbare. Enten i form av dyre utbyggingsløsninger eller i form av kostnader ved utsatt produksjonsoppstart. Det er ikke slik at man gjennomfører alle klimatiltak fullstendig uavhengig av hva de koster. I virkelighetens verden må vi forholde oss til kostnadene, sa Vigdenes.

Les også:

Havvindforskning mister pengestøtte

Norge kan tjene på havvindrisiko

– Bruk pengene på noe vi kan 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.