I et brev til Olje- og energiminister Ola Borten Moe skriver Høyre, KrF og FrP at regjeringen har en passiv og defensiv holdning til de enorme overskridelsene i Yme-prosjektet.
De etterlyser et sterkere engasjement og ledelse knyttet til oppfølging, kontroll og korrigering av prosjekter.
– At Yme-saken har fått lov til å utvikle seg til en foreløpig kostnadsoverskridelse på nesten 200 prosent sier meg at kontrollen ikke er god nok, skriver Høyres energipolitiske talskvinne, Siri Meling, i en epost til Teknisk Ukeblad.
Les også: Opposisjonen krever svar om Yme
Ti milliarders sprekk
I dag ligger Yme-plattformen evakuert i Nordsjøen, og plattformen vurderes ikke som sikker nok til å bemannes.
Prosjektet skulle etter opprinnelig plan ha kostet 4,7 milliarder kroner, og stått ferdig i 2009. I stedet er prislappen nå på omtrent 14,1 milliarder kroner, og ingen vet når feltet kommer i produksjon.
Majoriteten av overskridelsene vil bæres av den norske stat, fordi skattesystemet åpner for at selskapene skriver av 78 prosent av kostnadene i forbindelse med offshorevirksomhet.
Les også: Yme-partnerne kan bli fratatt lisensen
Usikkert hvem som tar regningen
Olje- og energiminister Ola Borten Moe svarer at det i dag “ikke er mulig å fastslå hvem som til slutt vil måtte bære kostandene i prosjektet, og hvor stor del som faller inn under skattereglene for petroleumsvirksomhet.”
– Jeg er også kjent med at fordelingen av kostnadsoverskridelsene knyttet til prosjekts- og plattformkostnader på Yme er gjenstand for voldgiftsbehandling mellom rettighetshaverne og leverandøren/eieren av innretningen, skriver Moe.
Les også : – Oljeselskapene gjør ikke jobben sin
Varsler gjennomgang
Han varsler også en gjennomgang av prosjektet.
– Det vil være viktig at rettighetshaverne og petroleumsindustrien i etterkant av prosjektet vurderer hvilke lærdommer som kan trekkes for å sikre bedre kontroll med at fremtidige prosjekter kan gjennomføres innenfor planlagt tid, kostnad og med god kvalitet, skriver Moe.
KrF, Høyre og FrP mener at også regjeringen må ta lærdom fra Yme-skandalen.
– Medlemmene registrerer at regjeringen tilsynelatende ikke legger opp til at også myndighetene kan ha noen læringseffekt av denne saken, men nøyer seg med å påpeke at rettighetshaverne og petroleumsindustrien forventes å trekke lærdom av omstendighetene.
Ikke lønnsomt
Som Teknisk Ukeblad skrev tidligere i uken, er Talisman og plattformeier SBM nå i gang med strakstiltak for å reparere sprekkene i betonginnfestningen på plattformbena.
Det er usikkert når plattformen vil komme i produksjon, og om feltet i det hele tatt er lønnsomt. I årets statsbudsjett vurderer Olje- og energidepartementet at prosjektet ikke nødvendigvis er lønnsomt å få i produksjon.
De store forsinkelsene og overskridelsene har også ført til at Talisman må levere ny plan for utbygging og drift (PUD). Denne må legges frem innen 31. desember 2012.
Les også: