KARRIERE

Krever mer praksis

Cato Haugland, leder av NITOs studentorganisasjon, er svært skuffet over statsbudsjettet.  Til høyre Steinar Simonsen, organisasjonssjef i NITO. Foto: Julie Andersen
Cato Haugland, leder av NITOs studentorganisasjon, er svært skuffet over statsbudsjettet. Til høyre Steinar Simonsen, organisasjonssjef i NITO. Foto: Julie Andersen Bilde: Julie Andersen
Julie R. Andersen
27. sep. 2009 - 16:21

- Ingeniørstudenter må lære hvordan det er å være ingeniør i dag. Ikke hvordan det var å være ingeniør for tredve år siden, sier Cato Haugland, leder for NITO-studentene.

Uten praksis i utdanningen, og med gammelt utstyr, blir overgangen fra ingeniørstudiet til ingeniørarbeid vanskelig. Det mener både ingeniørorganisasjonen NITO, og deres studentorganisasjon.

Se video: Cato Haugland snakker om studentenes behov

Mister studentene

Over halvparten av ingeniørstudentene gir opp studiet underveis i bachelorutdanningen.

NITOs visepresident Trond Markussen mener praksis og bedre utstyr er nødvendig for å motvirke frafallet fra ingeniørutdanningen. Forskningsprosjektet Vilje-con-Valg ble satt i gang for å forstå studentenes frafall. Her kom det frem at et for teoretisk studium ofte er årsaken til at teknologistudenter sliter med motivasjonen.

Les også: Realister er ikke nerder

Gjennom praksis får du anvendt noe av teorien, og det vil være en motivasjonsfaktor. Jo flere vi klarer å motivere, jo flere blir ingeniører, sier Markussen.

Kulerammer

Praksis har vært NITO-studentenes store fanesak det siste tiåret. Studentene støttes nå av “voksen-NITO” gjennom en politisk uttalelse vedtatt på NITOs kongress lørdag 26. september 2009.

NITO uttrykker generell bekymring for ingeniørutdanningen og ber blant annet om bedre utstyr til studentene.

- Har du hatt opplæring på kuleramme er det en tøff overgang til dagens arbeidsliv, sier Markussen.

Vanskelig med praksis

Ifølge Haugland vil alle ha praksis inn i ingeniørutdanningen: studentene, deres fremtidige arbeidsgivere og kunnskapsdepartementet. I stortingsmeldingen “Utdanningslinja” foreslår regjeringen mer praksis på bachelornivå, samt bedre samarbeid mellom næringsliv og utdanningsinstitusjoner.

Likevel er det vanskelig å gjennomføre praksis i praksis.

Stiller opp for studentene

I den politiske uttalelsen som NITO vedtok på lørdag, går de inn for å rammeplanfeste praksis ingeniørutdanningen. Neste skritt blir å finne praksisplasser til studentene i næringslivet.

Hvis alle er enige om at noe er lurt, betyr ikke det at det blir gjort. Nå synliggjør NITO at vi er villige til å stille opp, sier Markussen.

Fremtidsrettet

NITO har satt fokus på fremtidens ingeniører på flere måter på årets kongress. Organisasjonens nye omdømmeverdier er “engasjerende, handlekraftig og fremtidsrettet.”, og Haugstad ser det siste av disse ordene som et tegn på at studentene blir hørt.

“Fremtidsrettet” som omdømmeverdi var forslaget til NITO-studentenes nestleder Tina Stray Skjelten.

NITO har også kalt sammen et eget ungdomspanel på kongressen, for å få innspill fra de som ikke engang har blitt studenter ennå.

Les også: Viktig å lytte til ungdom

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.