– Vi har vært kjempebekymret, sier Teknas president Marianne Harg til Teknisk Ukeblad.
Fallende rente kan gi en halv milliard kroner mindre fra forskningsfondet til norsk forskning fra 2012. Forskere, politikere og NHO-foreningen Norsk Industri går alle ut mot regjeringen på grunn av dette.
– Vi ble bekymret da vi skjønte at disse obligasjonsfondene når går ut og at så store midler skal reforhandles med en helt annen rente. Det gjør at avkastningen av deler av fondet blir nærmest halvert, sier Harg.
Les også: Forskere og industri bekymret
Har ikke oversikt ennå
Forskningsfondet er på rundt 77 milliarder kroner, og finansierer mye norsk forskning. Men hvert tiende år blir renten på innskuddene reforhandlet. I år skal en sum på totalt 6 milliarder kroner få nytt rentenivå. Renten som har lagt på 6-6,5 prosent faller trolig til 3-4 prosent. Dette gir lavere avkastning, og dermed mindre penger til forskningen.
– Hva konkret vil dette gå ut over, Marianne Harg?
– Det har jeg ikke oversikt over ennå. Det er totalavkastningen av fondet som fordeles av Forskningsrådet.
Trenger kanskje 14 milliarder
Neste år skal et mye større innskudd, 14 milliarder kroner, reforhandles til lavere rente enn tidligere. Dersom renten på dette innskuddet blir halvert fra tidligere nivå, så betyr det at regjeringen må sette inn hele 14 milliarder friske kroner i forskningsfondet bare for å opprettholde avkastningen fra innskuddet.
– Det er mye penger?
– Ja, men det er dette regjeringen har valgt å investere i forskningen. Det har monnet. Regjeringen kan ikke være fornøyd hvis de bare erstatter dette nominelt, sier Harg.
Ti års smalhans
Det får alvorlige følger hvis regjeringen ikke setter av mer penger til fondet for forskning og nyskaping, mener Tekna-presidenten. Avkastningen fra de 14 milliarder kronene som reforhandles i 2012 vil ligge på samme nivå i ti år framover.
– Jeg er bekymret for at politikerne ikke innser at de må sette av så mye mer i fondet at det blir samme uttelling. Dette vil vi måtte slite med i ti år framover når det først er gått galt, sier Harg.
– Hvordan kan regjeringen rydde opp?
– Det er bare ved å bevilge nok penger inn i fondet, sier Harg.
Bekymret for verdiskapningen
Enkelte frykter at avkastningen fra forskningsfondet vil falle med en halv milliard kroner allerede i 2012. Marianne Harg mener dette vil ramme verdiskapningen i næringslivet og utviklingen av teknisk-naturvitenskapelig forskning kraftig de kommende årene.
– Vi er bekymret, sier Harg.
Tekna advarte regjeringen mot dette etter at budsjettet ble lagt fram i fjor. Det samme gjorde Høyre, Frp og Venstre under stortingsdebatten før jul.
Les saken:
Frykter for finanser
Regjeringen har også fått innspill fra andre institusjoner og fagforeninger om forskningskuttet. Akademikerne regnet med at minst 150 millioner kroner er tapt alt i 2011.
I et notat til finanskomiteen 15. oktober 2010 forteller Akademikerne at avkastningen til forskningsfondet ville falle kraftig alt i 2011. Bakgrunnen er at innskudd i fondet reforhandles hvert tiende år. I 2011 skal et innskudd på 3,5 milliarder kroner og et innskudd på 2,5 millarder kroner fornyes. Renten på 6 og 6,5 prosent vil da plutselig havne på 3-4 prosent, understreker Akademikerne i notatet.
«Dette vil utgjøre et inntektsbortfall på minimum 150 mill kr,» skriver foreningen, og legger til: «I 2012 skal et innskudd på 14 mrd. fornyes, her er det også svært sannsynlig at den nye renten vil bli vesentlig lavere enn den gamle renten.»
Frykter flere kutt
Akademikerne frykter også følgene av at Norge må betale mer for å delta i EUs rammeprogram for forskning fra 2012. Her kan norske bedrifter og forskere søke om støtte i konkurranse med resten av Europa.
«Dette inntektsbortfallet kombinert med høyere kontingent for å delta i EU forskningen gir en betydelig finansieringsutfordring i årene som kommer. Budsjettforslagets foreslåtte styrkning av forskningsfondet er ikke tilstrekkelig til å løse denne finansieringsutfordringen,» understreket Akademikerne i sitt notat i fjor høst.
Blant politikerne er det partiet Venstre som har krevd sterkest lut så langt, med sitt forslag om at forskningsfondet bortimot dobles fra 77 til 150 milliarder kroner for å styrke norsk forskning og utvikling.