INDUSTRI

Krever seismikk-erstatning

Bellona-leder Frederic Hauge var en av dem som kjempet mot seismikkskytingen utenfor Lofoten. Nå krever fiskerne kompensasjon.
Bellona-leder Frederic Hauge var en av dem som kjempet mot seismikkskytingen utenfor Lofoten. Nå krever fiskerne kompensasjon. Bilde: Ole K. Helgesen
26. nov. 2008 - 15:16

Fiskeri- og havbruksnæring (FHL) har bedt om et møte med fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) og olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) for å vinne forståelse for kravet.

Bedriftene rapporterer om en reduksjon i landinger av fisk fra 28,6 prosent til 71,6 prosent i det tidsrommet hvor seismikkaktiviteten pågikk.

Fem millioner

– Regjeringen har erstattet tapene fiskerne led fordi de ikke kunne fiske mens seismikkskytingen pågikk.

Nå bør den gjøre det samme i forhold til fiskeindustrien, sier direktør for næringsutvikling i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), Geir Ove Ystmark, til NTB.

For bedriftene som har meldt inn sine tap er det snakk om rundt 5 millioner kroner, ifølge Ystmark.

Han sier at en stor del av fiskeindustrien i Lofoten og Vesterålen består av små og økonomisk lett sårbare bedrifter i et område hvor det finnes få alternative arbeidsplasser.

Tall fra bedriftene viser, ifølge Ystmark, at noen alene har tapt flere millioner kroner. Hovedvekten har fått redusert sine landinger til det halve, viser oversikten i et brev som er sendt olje- og energiministeren.

– Bakvendt

Det er tall fra Norges Råfisklag som ligger til grunn for millionkravet.

– Problemet er at seismikken skremmer fisken. Ettersom fiskeindustrien er landfast kan den ikke flytte etter den skremte fisken, slik fiskerne kan. Dermed blir det veldig bakvendt når regjeringen betaler erstatninger utelukkende til fiskere og ikke til industrien som lider det virkelige tapet, sier Ystmark.

Han mener ikke at fiskerne ubegrunnet har fått utbetalt erstatning.

– Nei, mindre fiskebåter har begrenset mobilitet, og de er berettiget en erstatning som følge av det som har skjedd. Men det må også fiskeindustrien være. Den er i det hele tatt ikke flyttbar, sier han.

Ystmark håper at det neste sommer legges opp til seismiske undersøkelser som er slik innrettet at de ikke forstyrrer fisket som pågår over en lengre periode.

Det var dette som skjedde sist sommer, og som skapte store konflikter mellom fiskere og oljeindustrien.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.