Olje- og energiminister Åslaug Hagas nye "halve vindkraftmilliard" er ikke nok, mener den norske vindkraftforeningen, Norwea.
Skape tillit
Regjeringens varslede bevilgninger til en overgangsordning, som skal sikre økt utbygging av vindkraft i påvente av et felles norsk-svensk marked for grønne sertifikater, vil ikke overbevise svenskene om at Norge denne gangen virkelig ønsker et felles sertifikatmarked med Sverige.
Les:
Sier nei til vindkraftplaner
Grønt marked doblet grønn produksjon
- 500 millioner i investeringsstøtte gir ikke nok penger til å utløse et tilstrekkelig volum med "Ny" fornybar energi. Vi trenger et stort volum for å skape tillit hos våre svenske naboer, og for å vise at vi mener alvor i forhandlingene om grønne sertifikater, sier generalsekretær Øyvind Isachsen.
Størrelsen viktig
Tanken bak et felles marked med Sverige, er at jo større et slikt marked er, jo flere sertifikater i omløp, noe som igjen vil generere mer fornybar energi enn i et mindre nasjonalt marked.
Men det betinger at det finnes mange nok prosjekter med fornybar energi i det samlede markedet.
- Vi bør raskest mulig sikre utbygging av fornybar energi i Norge og slik bygge opp vår andel av det fremtidige norsk-svenske sertifikatmarkedet. Vi trenger vi "ny" fornybar strømproduksjon som skal kunne omsettes sammen med sertifikatene, sier Isachsen.
- Ikke nok
Enovas eksisterende rammer gir mellom 100-105 MW ny vindkraft i året, ifølge Norweas beregninger.
- De samlede midlene er heller ikke nok for å oppnå Stortingets mål om 3 TWh vindkraft i løpet av 2010. Regjeringen må sørge for mer penger til vindkraft over statsbudsjettet, sier Isachsen.
I 2006 strandet forhandlingene med Sverige, angiveligvis fordi Norge ikke ville ønsket like store ambisjoner om oppnådd ny fornybar energi som svenskene. Begrunnelsen fra regjeringen var at det ville koste norske strømforbrukere mer enn det ville koste svenskene.
Tre øre
Norwea mener et påslag på rundt tre øre på nettleien burde kunne sikre nok utbygging av vindkraft og gi et signal til vindkraftbransjen om at regjeringen denne gangen mener alvor.
- Når de grønne sertifikatene er oppe og går skal så klart dette ekstraordinære, ikke fiskale, påslaget på nettleien fjernes. Kostnadsmessig for forbrukeren er dette det samme som om vi fikk grønne sertifikater i morgen, samtidig som pengene går direkte til fornybar energi og ikke bare fordunster i statskassen, sier Isachsen.
Han legger til at pengene, i en overgangsperiode, kan utbetales som investeringsstøtte av Enova, da dette er godkjent av ESA.
Les også: