– Når departementet sier nei til et lett tilgjengelig forenklingstiltak som styremøter over videolinje, viser det en total mangel på forståelse av hvordan næringslivet fungerer, sier Høyres næringspolitiske talsmann Torbjørn Hansen.
Bakgrunnen er artikkelen om teknologiselskapet Cisco som tok sikte på å styrebehandle regnskapet via videomøte. Selskapet spurte departementet om lov, men fikk avslag, og ble dermed bøtelagt for å levere regnskapet for sent.
Les saken: Nektes styremøter på video
Vil endre
Nå jobber Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Høyre sammen i et forsøk på å endre aksjeloven.
– Aksjeloven bør endres slik det legges opp til for generalforsamlingen i de store selskapene i allmennaksjeloven. Årsaken er at fysiske styremøter koster selskapene mye penger. Regjeringens egne rapporter viser at styrereglene samlet koster 600 millioner kroner, mens generalforsamling alene påfører selskapene ytterligere 250 millioner kroner, sier advokat Halvor E. Sigurdsen ved næringspolitisk avdeling i NHO.
Stortinget
Han har tatt kontakt med Høyre på Stortinget, som har bitt på problemstillingen.
– Vi mener at bedriftene selv må få vurdere om det er behov for et fysisk møte når regnskapet skal behandles. Aksjeloven bør med andre ord mykes litt opp, slik at foretakene kan benytte videokonferanse hvis det er det mest praktiske, sier Torbjørn Hansen.
I forrige runde argumenterte statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet med at styret burde spandere reisetid på møtene.
Hun sa til Teknisk Ukeblad at styret bør skiftes ut hvis medlemmene ikke kan prioritere å sette av tid og reise til ett eller to styremøter for å behandle regnskapet.
Annen virkelighet
– Departementet befinner seg tydeligvis i en helt annen virkelighet enn bedriftene som må følge regelverket. Behandling av regnskapet er ofte en ren formalitet som medfører liten innsats fra styrets side. Da kreves det for mye ressurser til et fysisk møte i form av tid og reise, sier Høyres næringspolitiske talsmann.
– I andre tilfeller er regnskapet et viktig punkt på dagsorden, og da vil styret føle et behov for å samles i samme rom. Vårt poeng er at dette er noe bedriftene selv må få ta stilling til, sier Hansen.
To ukers frist
Med bakgrunn i artikkelen i Teknisk Ukeblad, har partiets medlemmer i Stortingets næringskomité sendt et skriftlig spørsmål til justisminister Knut Storberget:
«Vil Statsråden sørge for at aksjeselskaper kan avholde styremøter og aksjonærmøter i form av elektronisk møte?»
Her har ministeren to ukers frist til å svare.
Hvis det blir negativt, vurderer Hansen å stille et privat lovendringsforslag for å lempe på styrets krav til fysiske møter.
Jobber med et svar
Hos Justisdepartementet kan den politiske ledelsen foreløpig ikke gi noen kommentarer til spørsmålene fra Høyre om å endre aksjeloven for å tillate styremøte på video.
– Vi holder på å utforme et svar på spørsmålet som er reist, sier seniorrådgiver Trond Øvstedal ved informasjonsenheten.
Unntak
Da Cisco tok opp saken på nyåret, var statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) skeptisk overfor Teknisk Ukeblad. Hun mente loven er liberal nok i dag.
– Loven er i dag klar på at styret kan møtes uten at medlemmene fysisk kommer sammen, med ett unntak, og det er ved behandling av årsregnskap og årsberetning. Og for tiden vurderer vi ikke å endre disse reglene, sa statssekretæren.
IT-politikk
Regjeringen oppfordrer til bruk av videokonferanse i sin IT- og miljøpolitikk. Om det spiller inn i en ny vurdering av saken, er foreløpig uvisst.
– Så lenge det jobbes med en tilbakemelding, kan vi ikke gi noe svar, sier Øvstedal. Departementet har en frist på to uker.