OLJE OG GASS

Kritiserer Borten Moe for arroganse

Statoil skrinlegger elektrifisering av Johan Castberg-feltet. KrF kritiserer olje- og energiministeren for ikke å ha informert Stortinget.

Får kritikk: KrF kritiserer statsråd Ola Borten Moe for å ha unnlatt å fortelle Stortinget om at Statoil ikke skal elektrifisere Johan Castberg-feltet.
Får kritikk: KrF kritiserer statsråd Ola Borten Moe for å ha unnlatt å fortelle Stortinget om at Statoil ikke skal elektrifisere Johan Castberg-feltet.
24. mai 2013 - 09:04

Statoil valgte utbyggingsløsning for Johan Castberg uten at Stortinget kjente til hva som foregikk.

Samtidig skal olje- og energiminister Ola Borten Moe ha villedet Energi- og miljøkomiteen til å tro at muligheten for å gi feltet strøm fra land utredes, noe petroleumsloven krever.

– Jeg er svært provosert. Statoils konseptvalg utelukker elektrifisering har gått oss i Stortinget hus forbi, til tross for at vi har spurt statsråden direkte om nettopp dette ved flere anledninger, sier KrFs energi- og miljøpolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad til Teknisk Ukeblad.

– Flertallsarroganse

KrF mistenker at Statoil og rettighetshaverne opererer i samforstand med myndighetene.

– Fra Stortingets side har vi en følelse av at olje- og energiministeren driver kokkelimonke med oljeselskapene. Det virker som han stilltiende gir grønt lys både for konseptvalg og store pre-investeringer som i realiteten begrenser Stortingets innvirkning og mulighetsrom til ren sandpåstrøing. Flertallsarrogansen er påfallende under den rødgrønne regjeringen, sier han.

Les mer: Nei fra Stortinget vil koste staten fire milliarder

Villedende

Ropstad har spurt olje- og energiminister Ola Borten Moe om mulighetene for elektrifisering etter at Statoils utbyggingsplaner ble offentliggjort i februar. Statsråden svarer skriftlig at regjeringen jobber for elektrifisering, og at spørsmålet om kraft fra land vil være omhandlet i utbyggingsplanen, i tråd med etablert praksis.

Men i Statoils forslag til program for konsekvensutredning, som han da allerede hadde mottatt, står det svart på hvitt at Skrugard feltutviklingsprosjekt har gått bort fra en løsning med kraft fra land.

– Dette aksepterer vi ikke. KrF krever at olje- og energiministeren setter foten ned i denne saken. Andre mulige konsepter som muliggjør løsninger med kraft fra land må på bordet og legges til grunn for konsekvensutredningen, tordner Ropstad.

Les også: Statoil skal bore i naturreservat

SV ført bak lyset

Johan Castberg, tidligere Skrugard, er utpekt som feltsenter for den nye oljeprovinsen i Barentshavet, og det vil være svært vanskelig å vurdere elektrifisering av senere utbygginger uten at Johan Castberg-feltet er en del av planene.

Ropstad tror Borten Moe har lurt SV.

– Slik jeg kjenner SV ville de aldri gått med på dette. Jeg kan ikke tenke meg noe annet enn at de har blitt ført bak lyset, sier Ropstad.

Olje- og energidepartementet vil ikke svare på om statsråden kjente til Statoils beslutning om å skrinlegge elektrifisering.

- Olje- og energidepartementet mottok i slutten av februar et forslag til program for konsekvensutredning for offshoreløsning for Johan Castberg. Når høringsinnspillene er vurdert, vil myndighetene fastsette et program for hva den samlede konsekvensutredningen skal inneholde. Den samlede utredningen vil også bli sendt på offentlig høring. Departementet har ikke konkludert om elektrifisering på Johan Castberg, skriver informasjonsrådgiver Jon Evang i en epost til Teknisk Ukeblad.

Han understreker at endelig godkjennelse av konsekvensutredningen ikke vil skje før ved godkjennelse av plan for utbygging og drift (PUD).

Klif også kritisk til planene

Klima- og forurensingsdirektoratet mener også at beslutningen om utbyggingsløsning ser ut til å ha blitt tatt før konsekvensutredningen foreligger og er behandlet.

I et høringsbrev skriver direktoratet at Klif forventer at Statoil endrer planene sine.

– Klif forventer at konsekvensutredningen utreder hvilke virkninger flere alternative utbyggingsløsninger har på miljøet, slik at man kan vurdere og etterprøve valgene som tas, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klif.

Les mer: Krever elektrifisering av Skrugard

Fraråder tillatelse til kontraktinngåelse

Klif mener Statoils forslag til utredningsprogram for Johan Castberg-feltet er for lite detaljert og at konsekvensutredningen må utvides når det gjelder ytre miljø.

– Konsekvensutredninger bør brukes som et aktivt verktøy for å velge utbyggingsløsning som samlet sett er den beste løsningen. Vi mener derfor det er viktig at Statoil ikke inngår vesentlige kontraktsmessige forpliktelser på Johan Castberg-feltet eller begynner med byggearbeider før Stortinget har godkjent de nødvendige planene, sier Nåmdal.

 

Les også:

Derfor er Aasta Hansteen et risikoprosjekt

- Oljeindustrien har nådd toppen

Yme-byggerne skal bygge ut et av verdens største oljefelt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.