KRAFT

Kritiserer vern av Vefsna

VERNET: Vefsna er det siste store vassdraget som ikke er utbygget eller vernet. Derfor har regjeringen nå valgt å verne vassdraget, som kunne gitt 1,5 TWh ny kraft.
VERNET: Vefsna er det siste store vassdraget som ikke er utbygget eller vernet. Derfor har regjeringen nå valgt å verne vassdraget, som kunne gitt 1,5 TWh ny kraft. Bilde: Røed, Wikimedia Commons
Camilla Aadland
6. mai 2009 - 08:12

I stedet får de en plasterlapp på 150 millioner kroner når regjeringen nå verner Vefsna.

– Dette er stikk i strid med det hele regionen og fylkeskommunen har gått inn for, sier ordfører Asgeir Almås (Ap) i Hattfjelldal kommune til Teknisk Ukeblad.

Sammen med kommunene Grane, Hemnes, Vefsn og Statkraft gikk Hattfjelldal kommune inn for kraftutbygging i Vefsna, kalt «Muligheter Helgeland».

Utbyggingen ville gitt 1,5 TWh kraft.



– Et godt miljøprosjekt

Statkraft har brukt mange år på å kartlegge mulighetene i Vefsna.

Men da regjeringen varslet i Soria Moria-erklæringen at vern av Vefsna ville bli prioritert, ble planene skrinlagt. Nå, tre og et halvt år etter, er Vefsna tatt inn i verneplanen for vassdrag.

– Planene våre gikk ut på å benytte noe av vannet i Vefsna når elven går flomstor til å øke kraftproduksjonen i allerede eksisterende vannkraftanlegg. Vi mente dette var et veldig godt miljøprosjekt, med få miljømessige konsekvenser, sier pressetalsmann Knut Fjerdingstad i Statkraft.

Han sier kraftprodusenten aksepterer regjeringens avgjørelse, men holder fast på at utbyggingen ville vært miljøvennlig.

– Vi mente vi kunne få mye ren energi ut av veldig små inngrep, sier Fjerdingstad.



Ville utrede først

Partnerne bak Muligheter Helgeland ønsket seg en konsekvensutredning før hele vassdraget ble vernet.

– Hadde vi hatt den på bordet, ville vi ha sett konsekvensene av vern og hvilket handlingsrom vi kunne ha fått uten vern, med ulike kraftutbyggingstiltak, sier Almås.

Ifølge ham kunne Hattfjelldal alene ha tjent 20 millioner i året ved en kraftutbygging i Vefsna.

– I tillegg ville vi hatt en anleggsperiode på ti år. Sett i et slikt perspektiv er det snakk om enorme summer som denne regionen går glipp av. I tillegg til at samfunnet går glipp av mye forurensningsfri energi, sier ordføreren.



150 millioner til kommunene

Han mener vassdraget kunne ha vært ivaretatt også uten vern.

– Det er Stortinget som gir konsesjon til kraftutbygging, vi trenger ikke vern for det. I stedet får vi båndlegging av et helt område, sier Almås.

Som plaster på såret foreslår regjeringen å sette av til sammen 150 millioner kroner til et næringsfond for de fire berørte kommunene. Pengene settes av i fire separate fond og fordeles med 40 prosent til Hattfjelldal, 40 prosent til Grane, 15 prosent til Vefsn og 5 prosent til Hemnes.

– Fondene skal bidra til å legge til rette for ny næringsvirksomhet og nye arbeidsplasser i de fire kommunene, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i en melding.

Styrker vernet

Vefsna er det siste store vassdraget i Norge som ikke allerede er vernet eller utbygd.

– Med et slikt grep styrker vi vassdragsvernet i Norge, og sikrer at et representativt utvalg av den unike norske vassdragsnaturen bevares for fremtidige generasjoner, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.