KRAFT

– Kull tilbake på dagsorden

STENGES NED: Eons kjernekraftverk Brokdorf står for rundt 2 prosent av tysk kraftproduksjon, ifølge Wikipedia. Nå skal det også stenges. Gass og kull blir trolig en viktig erstatning.
STENGES NED: Eons kjernekraftverk Brokdorf står for rundt 2 prosent av tysk kraftproduksjon, ifølge Wikipedia. Nå skal det også stenges. Gass og kull blir trolig en viktig erstatning. Bilde: Eon
Kjetil Malkenes Hovland
1. juni 2011 - 10:05

Fossilprodusenter som Norge og Polen står klare til å fylle hullet i tysk energiforsyning etter at utfasingen av kjernekraften nok en gang er besluttet.

– Fra Polens synspunkt er dette bra, sier Polens statsminister Donald Tusk til Wall Street Journal.

– Det betyr at kullbasert kraft kommer tilbake på dagsorden.

Innen 2022 skal 17 tyske kjernekraftverk stenges. Kraftforbruket skal kuttes med 10 prosent, og sol- og vindkraft bygges videre ut.

Statkraft ser muligheter: – Norge må kjenne sin besøkelsestid

Energikommisær Günther Oettinger
GASSEN KOMMER: Gass fra blant andre Norge vil spille en viktigere rolle for tyskerne når de kutter kjernekraften, sier EUs energikommisær Günther Oettinger. Skjermdump fra EUs overføring

Trenger fossilene

Men land som har fossiler å selge satser på at det ikke er nok. Norge tilhører også disse. Olje- og energiminister Ola Borten Moe mener at kjernekraften er nødvendig for å sikre verden energi, men at Tyskland kan klare det.

– Det er sannsynligvis håndterbart at Tyskland gjør det, og for norsk gasskraft gir det åpenbart muligheter for eksport og verdiskapning, sier Moe til Dagens Næringsliv.

– Vi trenger mer gass. Etter avgjørelsen i Berlin vil gass drive veksten, sier EUs energikommisær Günther Oettinger til Reuters.

Etter hvert vil også Sveits fase ut: Sveitserne dropper kjernekraften

Polen håper på gass

Eksperter tror det kommer flere gasskraftverk blant annet for å kompensere for utbyggingen av vind- og solkraft, som leverer mye strøm i noen perioder og lite i andre. Tyskerne importerer allerede mer brunkull fra Polen og kjernekraft fra Frankrike, skriver Euractiv.

– Hvis skifergassreservene er mulige å utvinne i stor skala, kan også vi gå over til gasskraftverk, sier Donald Tusk.

Euractiv har snakket med diplomater som sier at kull og gass blir viktige i en overgangsfase, men at det ikke finnes noen tysk masterplan ennå. Sveriges miljøvernminister Andreas Carlgren har kalt utfasingen av kjernekraften urealistisk, og mener man må ha en plan for å både fjerne kjernekraften og klimautslippene. En japansk diplomat mener tyskerne burde ha gjort en bedre vurdering av energisikkerheten før de vedtok utfasingen.

Les også:

Japan må legge nye kraftplaner

– Ingen nye kraftkilder kan erstatte atomkraft

– Bør utfase kjernekraften

– Vind på anabole steroider

– Fukushima stopper europeisk kjernekraft

Fossil energi tar flest liv

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.