KARRIERE

Kun 4 av 10 ingeniørstudenter hadde relevant sommerjobb i fjor

Springbrett til fast jobb, sier bedriftene som hyrer inn sommerstudenter.

 Cirka 50 prosent av ingeniørstudentene fullfører studier på normert tid. En relevant sommerjobb kan bidra til at flere fullfører. Her studenter som hadde sommerjobb hos Wärtsilä i 2012.
Cirka 50 prosent av ingeniørstudentene fullfører studier på normert tid. En relevant sommerjobb kan bidra til at flere fullfører. Her studenter som hadde sommerjobb hos Wärtsilä i 2012. Bilde: Wärtsilä
9. jan. 2014 - 10:14
Vis mer

77,3 prosent av Nitos ingeniørstudenter svarte i studentundersøkelsen at de har sommerjobb. Av dem sier bare halvparten at jobben er relevant for utdanningen deres.

Arbeidserfaring

De fleste studenter uten en relevant sommerjobb ønsker seg det, viser Nitos studentundersøkelse for 2013.

Leder i Nito Studentene Steinar Pedersen sier at flere arbeidsgivere bør få øyne opp og ansette sommerstudenter. Han mener at ikke bare studenter, men også næringslivet vinner på å tilby relevante sommerjobber i det lange løp.

Bedrifter bør se på sommerstudenter som en investering for å få til bedre og flere ingeniører i samfunnet. Ikke minst blir disse studentene mer forberedt til å gå ut ut i arbeidslivet.

Pedersen legger til at om lag 50 prosent av ingeniørstudentene fullfører studier på normert tid.

Å få en sommerjobb midt i studiet vil bidra til at man er mer motivert til å gjennomføre studiene. Å få arbeidserfaring mens man studerer bidrar til at man skaper bedre ingeniører og arbeidstakere.

Les også: Lena studerer i Toulouse, har vært på utveksling i Japan og hatt sommerjobb i Skottland

For få ressurser

Pedersen forklarer at mangelen på sommerjobber for ingeniørstudenter delvis skyldes færre ressurser om sommeren.

Mange arbeidsgivere har ikke mulighet eller ressurser til å ansette sommerstudenter. Korte ansettelser om sommeren betyr mye oppfølging, og det kan bli vanskelig å sette seg inn i alle ingeniøroppgaver. Er det en større bedrift, får man kanskje flere ressurser og midler å spille på, sier Pedersen.

Likevel oppfordrer han flere bedrifter til å ta inn studenter til relevante sommerjobber.

Vi i Nito håper bedriftene kan se gjennom barrierene og heller fokusere på den faglige gevinsten og rekrutteringen det bidrar til.

Les også: Studiestedene tar inn 50 prosent flere enn det er plass til

Tilbys ved få steder

NITO Studentene har jobbet aktivt for å få praksisarbeid inn i ingeniørutdanningene.

Ifølge Pedersen åpner den nye rammeplanen fra 2012 for at man kan få 10 studiepoeng for arbeidspraksis.

Rammeplanen åpner for at institusjonene kan tilby praksis til sine studenter i 5 semester, men veldig få institusjoner tilbyr i dag dette.

Les også: Her sender de nyansatte rett til India

Får fast jobb

Kongsberg Defense Systems rekrutterer hver sommer opptil 200 studenter til sommerjobber. Selskapets HR-leder Hans Petter Blokkum sier at de gjør det av flere grunner.

Samfunnsansvar og behov for flere med realfaglig bakgrunn er en av dem.

Vi har løpende evaluering av sommerstudentene. De som utmerker seg blir invitert til å være med på et rekrutteringsopplegg med ferdighetstester, samtaler og gruppeoppgaver. De beste blir tilbudt fast ansettelse eller intensjonsavtale om ansettelse eller samarbeid om masteroppgave, sier Blokkum.

I 2013 fikk syv studenter tilbud om fast jobb og flere fikk tilbud om intensjonsavtale selv om de først skulle bli ferdige med studiene om to år.

Studenter blir fordelt på ulike avdelinger, men de kan også søke seg til prosjekter innad i bedriften.

Vi har et spesialprosjekt som heter Local Hawk. I sommer var det 17 studenter med ulik utdanningsbakgrunn som gikk sammen for å bygge et fly i kompositt. De lærte en del om bildebehandling, design, produktutvikling, aerodynamikk og andre tekniske fag, sier Blokkum.

Mottar 1400 søknader

Statens vegvesen mottar over 1400 søknader hvert år, men det er bare plass til  200-250 sommerstudenter.

Ane Cecilie Røed i Statens vegvesen har ansvar for å koordinere samarbeidet med de 16 universitetene og høyskolene  vegvesenet har samarbeidsavtale med og hvor sommerstudentene kommer fra.

Sommerjobber er et viktig ledd i rekrutteringen av fremtidige arbeidstakere. Vi blir bedre kjent med dem og de får innblikk i hvilke muligheter som finnes hos oss. Studentene får svært forskjellige oppgaver avhengig av hvor i organisasjonen de jobber, sier Røed.

Hun legger til at studenter får mer enn bare arbeidspraksis.

Alle studentene får delta på samlinger som består av faglige foredrag, karriererådgiving og sosiale aktiviteter. Vi inviterer foredragsholdere og eksperter som snakker for eksempel om hvordan man skriver CV eller bygger broer. I tillegg blir de invitert til en ekskursjon på et veianlegg.

Les også:

Studenter løser arktisk oljevernproblem

Fire sjekkpunkter før du vurderer å bytte jobb

Mangler sivilingeniører – sponser ny masterutdanning  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.