OLJE

Kunstig øy i Arktis spekket med norsk teknologi

Omtrent en fjerdedel av teknologien på Prirazlomnaja-plattformen er kjøpt fra Norge.

Også i fjor høst aksjonerte Greenpeace mot Prirazlomnaja-plattformen i Petsjorahavet. Norsk leverandørindustri står for omfattende leveranser til plattformen.
Også i fjor høst aksjonerte Greenpeace mot Prirazlomnaja-plattformen i Petsjorahavet. Norsk leverandørindustri står for omfattende leveranser til plattformen. Bilde: NTB Scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
23. okt. 2013 - 07:00

Pirazlomnaja-plattformen er full av norsk teknologi. Produksjonen fra den kontroversielle plattformen kan Her er den mest kontroversielle plattformen i Arktis .

Bransjeorganisasjonen Intsok anslår at rundt en fjerdedel av teknologien på Prirazlomnaja-plattformen er kjøpt fra Norge.

– Vi hadde 25 prosent andel av kontraktene i verdi, forteller Håkon Skretting, regiondirektør for Russland i Intsok, organisasjonen for internasjonalisering av norsk leverandørindustri.

Les også: Her er den mest kontroversielle plattformen i Arktis

Norsk link

Nettopp linken til norsk teknologi og norske selskaper blir flere ganger fremhevet av Gazprom i presentasjoner av prosjektet.

Skretting forteller at staben til nåværende Gazprom Neft Shelf som har lisensen (daværende Sevmorneftegaz) to ganger var i Norge for å møte norske bedrifter.

I tillegg arrangerte de en større workshop sammen med Sevmorneftegaz i Moskva.

– Vi var tidlig ute med å ta fatt på dette prosjektet, forteller han.

Lossesystem fra Norge

Norges bidrag består i hovedsak av masse små leveranser til plattformen. Det har vært enkelte større pakker som er levert, blant annet lossesystemet for olje som ble levert av Aker Pusnes i Arendal og daværende Hydramarine i Kristiansand.

Systemet består av to kraner i hvert hjørne av plattformen som senker slanger ned til de spesialdesignede isbrytende tankskipene som skal frakte råoljen bort fra plattformen.

I tillegg er det flere andre norske teknologileveranser til prosjektet. Siemens i Oslo leverte hele generatorpakken, Frank Mohn har levert brannpumper.

Øglænd systemer har levert opphengssystemer og kabelstiger. Fra Autronica kommer brann- og gassvarslingssystemer. Også Aker MH og Gann Mekaniske har levert en del utstyr til boring.

Stavanger-bedriften Global Maritime sto for sleping av plattformen både fra verftet i Severodvinsk til Murmansk, og videre ut til feltet høsten 2011.

Les også: Store utfordringer venter i Arktis Norsk teknologi lokket russisk oljegigant til Stavanger

Isbrytende supplyskip

Begge de isbrytende supplyskipene som støtter plattformen er tegnet og bygget i Norge.

Moss Maritime står for design mens all overbygning og utrusting av «Yuri Topchev» og «Vladislav Strizhov» ble gjort ved Havyards verft i Leirvik i Hyllestad.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Begge er såkalte MISVer (multifunctional icebreaking supply vessel) og kan brukes som oljeredningsfartøy, taubåt og brannslukningsfartøy.

– På den ene siden kan Russland være et vanskelig marked å forholde seg til, men for teknologileverandører er det ofte nokså risikofritt. De er for eksempel vant med å betale før de får varen, forteller Skretting.

Importert teknologi

Norge og norsk er ord som går igjen når teknologien i prosjektet blir presentert.

Erfaringene fra ledende amerikanske, canadiske og norske olje- og gasselskaper som i flere tiår har jobbet under tilsvarende klimatiske forhold, er tatt med i designet av Prirazlomaya-plattformen, skriver Gazprom Neft Shelf om prosjektet.

Gazprom pynter seg også med en tilsynsrapport utarbeidet blant annet av Aker Solutions og Kværner i 2012.

Rapporten bekrefter «den høye kvaliteten på olje- og gasskonstruksjonen bygget av Sevmash», heter det i en pressemelding Gazprom publiserte i vinter.

Les også:

Ny rigg skal kunne operere i to meter arktisk is

Aker Solutions taper 11 milliarder på umoden teknologi

Slik vil Statoil få flere norske nybygg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.