ARKIVNYHETER

Kurerer kreft med lys og kjemi

Behandling av kreft og andre lidelser i hud eller slimhinner er blitt et norsk lyspunkt.

LYSTERAPI: Norsk forskning har funnet en metode som dreper kreftceller i huden ved å kombinere rødt lys med spesielle kjemikalier.
LYSTERAPI: Norsk forskning har funnet en metode som dreper kreftceller i huden ved å kombinere rødt lys med spesielle kjemikalier.
7. feb. 2012 - 17:31
Vis mer

Historien om selskapet Photocure går tilbake til sent på 70-tallet, da professor Johan Moan ved Radiumhospitalet forsket på hvordan lys og kjemikalier kan virke sammen for å drepe kreftceller.

Ut over 80-tallet eksperimenterte man med ulike substanser og hvordan de lot seg aktivere av lys med ulike bølgelengder. I 1993 var man klar med en produktidé og Photocure ble etablert. Likevel tok det tid å hente inn kapital, og man kom ikke i gang med det første produktet før fire år senere.

Lys og aminosyre

Hemmeligheten bak Photocures ulike metoder ligger i kjemien i den kremen de benytter sammen med lysbehandlingen.

Kremen inneholder et aminolevulinsyre-lignende stoff. Aminolevulinsyre finnes naturlig i kroppen og omdannes til stoffer som kalles porfyriner i cellene. Porfyriner er viktige stoffer fordi de igjen omdannes videre til stoffet «hem» som er viktig for oksygentransporten i kroppen.

Ved å smøre på en krem som er rik på aminolevulinsyre-lignende stoffer kan man øke mengden porfyriner, som i dette tilfellet omtales som en fotosensitiser, kraftig i det syke vevet. I friske celler omdannes porfyriner raskt til hem, men i hurtigvoksende celler som kreftceller går omdanningen veldig sakte. Det gjør at de fylles opp med porfyriner.

Når slike porfyrinholdige celler belyses, vil fotonene eksitere atomer i porfyrinmolekylene. Da kan en av to ting skje. Enten faller elektronene tilbake på plass i skallet sitt og overskuddsenergien sendes ut som fluorens. Det vil si lys av en annen bølgelengde. Eller så kan elektronene reagere med O2 i vevet og danne oksygenradikaler. Slike radikaler er svært reaktive og dreper eller skader cellene i nærheten, det vil si kreftcellene.

En annen effekt av behandlingen er at immunsystemet stimuleres, og det hjelper også til med å bekjempe kreften.

Behandlingen har bare effekt så lenge porfyrinene belyses, noe som gir svært god kontroll over terapien.

For et par år siden solgte Photocure det første produktet de utviklet til selskapet Galderma som på det tidspunktet hadde lisensiert det over hele verden utenom i Norden. Pengene fra salget er pløyd tilbake i utviklingen av nye produkter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Solskadd hud

Hud kan skades av sol på flere måter.

De fleste kjenner den mer alvorlige formen for hudkreft, malingt melanom, men det finnes mindre aggressive kreftformer som kalles basal celle carcinom. Sistnevnte kreftform og et forstadium kalt aktinisk keratose ble tidligere behandlet kirurgisk ved å skjære eller fryse bort det skadde hudlaget, men det ga ofte skjemmende arr.

Det viste seg at Photocures metode gjorde jobben mye bedre ved å kombinere lysbehandling og kjemi. Ikke bare ble de cellene man ville påvirke drept, man oppdaget også at huden faktisk ble forbedret etter behandlingen. Den ble strammet opp og porene ble mye mindre.

Mange eldre personer som hadde gjennomgått kreftbehandlingen, fikk glattere hud og syntes de så yngre ut etter behandlingen.

Les også:

Hvor kreftfarlig er egentlig mobilen?

Fiskeolje kan skade cellene

Vil spore pasienter med ultralydsender

Kosmetisk hudbehandling

I utgangspunktet var det ikke meningen å drive med kosmetisk hudbehandling, men med så gode resultater fra den medisinske siden ble det besluttet å utvikle en kosmetisk krem for reduksjon av tegn på solskader og aldring.

Nå er Photocure etablert i USA med produktet Allumera til kosmetisk bruk i hudklinikker.

Blærekreft

Belysning med rødt lys har vist seg svært effektivt til behandling, men Photocure har også funnet ut hva de kan bruke blått lys til.

Det blå lyset får kreftceller til å fluorisere tilbake med rødt lys. Det er en effekt som benyttes til å diagnostisere blærekreft slik at den blir enklere å behandle.

Denne kreftformen er veldig utbredt, og er svært kostbar å behandle, ikke minst på grunn av de mange tilbakefallene og den hyppige forekomsten av krefttypen. Blærekreft begynner i det ytterste hudlaget inne i blæra. For å se den har man hittil brukt hvit belysning til inspeksjon.

Photocures metode går ut på å fylle blæra i en times tid med Hexvix som inneholder et legemiddel som omdannes til porfyriner i blæresvulstene.

Når man så fører inn et såkalt cystoskop og belyser blæra fra innsiden med blått lys, fluorescerer kreftceller rødt og kommer mye bedre frem, noe som gjør det enklere å fjerne dem. Resultatet er vesentlig færre tilbakefall av kreften enn med tradisjonell metode.

Livmorhalskreft

Livmorhalskreft er et annet nytt område hvor lysbehandling kan gi stor forbedring.

Denne kreftformen skyldes en vedvarende virusinfeksjon (HPV), gjerne hos unge kvinner. Dette kan gi kreftforstadier på livmorhalsen som må skjæres bort, en såkalt konisering. Det er et ganske brutalt inngrep som kan påvirke senere svangerskap og i verste fall ha følger for evnen til å bli gravid.

I dag finnes det effektive HPV-vaksiner, men problemet kommer til å bestå lenge hos dem som ikke er vaksinert. Nå tester Photocure en metode hvor man introduserer en batteridrevet liten lampe som passer rundt livmorhalsen. Den avgir rødt lys med lav intensitet og brukes i kombinasjon med en legemiddelkrem.

Resultatene til nå har vært svært gode og vil redusere behovet for kirurgiske inngrep og kontrollbesøk av pasientene.

Kilde. Prosjektdirektør i Photocure ASA, Bjørn Klem

Les også:

NTNU satser på bioteknologi

GRAFIKK: Slik kan Costa Concordia berges

Optimister får fortere jobb

Denne dingsen gjør iPhone 4 til et godt kamera

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.