OLJE OG GASS

Kutter stål med vann – under vann

På 600 meters dyp.

ANT kutter stål med vann, og kan operere både over og under vannoverflaten. Foto: ANT
ANT kutter stål med vann, og kan operere både over og under vannoverflaten. Foto: ANT Bilde: Tilman Schuppius
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
27. aug. 2013 - 09:37
Vis mer

STAVANGER: - Under vann har vi én fiende. Det er vannet, sier Marco Linde. Han er ingeniør i det tyske teknologifirmaet ANT, som har spesialisert seg på kutting av konstruksjoner både over og under vann.

– Det vi trenger for å gjennomføre operasjonen er i utgangspunktet en høytrykkspumpe, en slange, og en blanding av vann og sand, forklarer Linde som møter Teknisk Ukeblad sammen med salgsdirektøren i selskapet, Dirk C. Leyer.

I tillegg brukes gjerne et fjernstyrt undervannsfartøy (ROV), dersom operasjonen er under vann.

Videoreportasje: Se hvordan de styrer ROV-en fra land

2500 bar

Typisk brukes metodene til ANT både ved vedlikehold av undervannskonstruksjoner, og ved fjerning av stål- og betongelementer i olje- og gassindustrien.

– Vi bruker ikke noe luft i operasjonene. Det fungerer slik at vi bruker en blanding som er 97,5 prosent vann, og 2,5 prosent sand. Sanden er den samme typen man bruker på høykvalitets sandpapir. Det er sanden som kutter og vannet er transporten. Med et trykk på 2500 bar, gjør dette at vi kan kutte omtrent hvilket som helst materiale. Om vi kun hadde brukt vann, kunne vi kuttet i tre, men ikke noe særlig hardere, forteller Leyer.

Les også: Rørkutter kan bli årets oppfinnelse

– Er ikke lenger vann

Han har nettopp forklart systemet under ONS Norway som ble arrangert for første gang forrige uke.

– Det som gjerne er problemet, er at vi får en fiende under vann. Det er vannet i seg selv. Men vi har utviklet en metode som sikrer at munnstykket hele tiden har en lomme med luft rundt seg. Slik blir det nesten som å kutte over vannflaten, forklarer Leyer.

– På 600 meters dyp er ikke vann lenger vann. Der oppfører det seg helt annerledes på grunn av det høye trykket. Men vi kan fortsatt benytte oss av metoden siden vi selv har 2500 bars trykk. Vi må bare bruke litt mer tid.

– I Tyskland pleier vi å si at den konstante dryppingen av vann, lager til slutt hull i stein. Vi må ta tiden til hjelp, supplerer Marco Linde.

Les også: Her flyttes grensene for oljeproduksjon

Raskere metode

De forklarer videre at jo tykkere og hardere metallet er, desto lenger tid tar det.

– Stål på 30 centimeter kutter vi igjennom med en hastighet på 9 millimeter i minuttet. Om vi skal kutte i noe som er 150 millimeter tykt, tar det omkring 54 millimeter i minuttet. Alt i alt kan vi si at denne metoden er rundt 2,5 ganger mer effektiv enn andre metoder. Og tid er penger offshore, avslutter Dirk C. Meyer.

Denne typen skjæring kalles abrasiv vannstråleskjæring, og er en av to metoder for å skjære med vann. Den andre metoden bruker kun vann med høyt trykk (se faktaboks).

Les også:

Slik blir Norge uten ny olje

Ny rigg skal kunne operere i to meter arktisk is

Vet størrelsen på Johan Sverdrup  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.