PERTH: Det er nesten ikke et hotellrom å oppdrive i Perth i Australia. I likhet med Norge, merker landet lite til den økonomiske krisen i verden.
Boom
Og på den australske sokkelen er det en investeringsboom uten like. Innen 2020 skal LNG-kapasiteten økes fra 16,4 millioner tonn til 60 millioner tonn i året.
Til sammenligning produserer det norske 60 milliarder kroners-prosjektet Snøhvit bare 4,3 millioner tonn LNG i året.
Les også: – Snøhvit er verdens beste LNG-fabrikk
Mangler kompetanse
Men på tross av store gassressurser har ikke australierne opparbeidet seg kompetanse på linje med det som har skjedd på norsk sokkel.
Derfor blir norske leverandører tatt imot med åpne armer.
– Vi erkjenner at hoveddelen av investeringene i olje og gass har kommet fra utenlandske selskaper. Men vi trenger utenlandske aktører for å bygge opp vår egen industri. Derfor ønsker vi innovative og kompetente selskaper som Kværner velkommen her. Vi vil at den solide erfaringen norske leverandører har bygget opp på norsk sokkel, skal overføres til Australia, sa ressurs- og energiminister Martin Ferguson under åpningen av det nye Kværner-kontoret i Perth.
Nordmenn i verdenstoppen
Han stod for den formelle åpningen sammen med statssekretær i Olje- og energidepartementet Per Rune Henriksen.
– Jeg tror faktisk det er undervurdert hvor god den norske olje- og gassindustrien er. Den er i helt i teten globalt. Og vi har selskaper som er best i klassen innen flere segmenter, for eksempel på undervannsutbygginger og flerfaseproduksjon, sier Henriksen til Teknisk Ukeblad.
Les også: Oljebransjen tømmer Norge for ingeniører
– Mest attraktiv
Henriksen forteller at utbyggingene i Nordsjøen var helt avhengige av utenlandsk kompetanse.
– Nå bidrar vi til at andre land får bygge opp sine egne næringer. Dette er en vinn-vinn situasjon for begge landene.
Konserndirektør i Kværner, Jan Arve Haugan, er sikker på suksess i Australia.
– Dette har blitt en av de aller mest attraktive petroleumsregionene i verden. Det er store investeringsplaner og det er et stabilt land med et forutsigbart rammeverk, sier Haugan.