I dag kom risikorapporten miljøvernminister Erik Solheim bestilte etter utslippet i Mexicogolfen.
Den viser at et oljeutslipp i Lofoten på en fjerdedel av golfutslippet vil forurense kysten helt til Nordkapp, 1000 kilometer lenger nord.
– Kysten blir marinert i olje, sier Snorre Valen, miljøpolitisk talsperson i SV, i en pressemelding.
Les også: Statlige etater i krangel om Lofoten
– Skremmende lesning
– Risikorapporten er skremmende lesning, og viser hvor viktig det er å holde disse områdene fri for oljeboring, sier Valen.
Rapporten fra den såkalte Risikogruppen viser beregninger av utslipp fra tre ulike steder utenfor Lofoten og Vesterålen. Natur og Ungdom er fornøyde, og slår fast at «fagkunnskap nok en gang har slått til jorden propagandaen fra oljelobbyen».
– Oljelobbyen har i årevis febrilsk forsøkt å innbille oss at et oljesøl i nord ikke vil få nevneverdige konsekvenser for livet i havet. Nå ser vi med all tydelighet at hvis uhellet først er ute, kan konsekvensene bli ufattelig store, sier Ola Skaalvik Elvevold, leder i Natur og Ungdom, i en pressemelding.
Les også: Norne: Akseptabel risiko<br/> Lofoten: Katastrofe
Økonomiske følger
I tillegg kom det i dag også en rapport om de samfunnsøkonomiske følgene av oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Troms. Oljedirektoratet har tidligere anslått totale inntekter på 105 milliarder kroner.
Rapporten fra Vista Analyse fastslår at det trolig er samfunnsøkonomisk lønnsomt, gitt at man finner drivverdige felt. Men her understrekes usikkerheten, og det spekuleres i at det kan være mer å tjene på å vente med en beslutning.
Les den økonomiske analysen her
Viser til Gullfaks C
SVs miljøpolitiske talsmann mener at det er stor sjanse for at større ulykker kan skje i Norge, og bruker hendelsene ved Gullfaks C tidligere i år som eksempel.
– Gullfaks-skandalene viser at selv ikke seriøse selskaper som Statoil kan garantere risikofri oljeboring. Vi kan ikke risikere lignende i så sårbare og kystnære områder som utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Valen.
Les også: Kraftig dom over Statoil
Rapportene som ble lagt fram i dag blir en del av grunnlaget for oppdateringen av forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet. Denne skal legges fram for Stortinget første kvartal neste år.
– Kunne Norge mobilisert?
Miljøvernminister Erik Solheim var selv i USA etter ulykken i Mexicogolfen. Han mener det er viktig å finne ut om Norge har tilstrekkelig beredskap for storulykker i nord.
– Jeg sitter igjen med inntrykkene av hvordan en slik katastrofe rammer både mennesker, miljø og næringer, og spørsmålet om vi kunne mobilisert noe slikt hvis det skulle skje en tilsvarende oljeulykke her hjemme, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.
Les også:
Hadde ingen plan for å drepe brønnen