KRAFT

Lærlingene i energibransjen skader seg nesten tre ganger så ofte

Viser tall fra TNS Gallup.

Sikkerheten i energibransjen ble ikke bedre i fjor, ifølge tall fra TNS Gallup. Illustrasjonsbildet viser arbeid under spenning (AUS)  på Sørlandet, hvor sikkerheten ble tatt svært alvorlig.
Sikkerheten i energibransjen ble ikke bedre i fjor, ifølge tall fra TNS Gallup. Illustrasjonsbildet viser arbeid under spenning (AUS) på Sørlandet, hvor sikkerheten ble tatt svært alvorlig. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
11. mai 2016 - 12:03

Etter to dødsulykker på Statnett-prosjekter den siste måneden er sikkerheten i kraftbransjen kommet enda høyere i bransjebevisstheten enn ellers.

Tall fra fjoråret, som TNS Gallup har hentet inn på oppdrag fra bransjeorganisasjonen Energi Norge, viser at utviklingen i 2015 gikk gal vei. 

Svak økning

Etter en nedgang i antall skader som resulterte i fravær i energibransjen i 2014, økte nemlig skadetallet i fjor. Oppgangen var riktignok svak, fra 5,1 til 5,4 fraværsskader per million arbeidstimer.

Disse såkalte H1-tallene har vist en fallende trend siden 2002, selv om de i årene 2010 og 2011 steg litt igjen (se grafen under).

Det er hos entreprenørene situasjonen er verst. Disse hadde i fjor et H1-tall på 8,8, det samme som året før. 

Lærlingene utsatt

En av gruppene som skiller seg ut, er lærlingene.

Det ble rapportert om 583 lærlinger ansatt i energibedriftene som deltok i kartleggingen. De fleste av disse er tilknyttet nett- og entreprenørselskapene.

Til sammen ble det innrapportert 15 H1-skader på lærlinger i 2015, det samme antallet som i 2014.

Disse får en H1-verdi på 14,8, altså nesten tre ganger så høyt som for gjennomsnittet i bransjen.

Tallet for skader både med og uten fravær per million arbeidstimer (H2) viser samme bilde.

For lærlinger var dette i fjor hele 27,5, mot 10,9 blant ordinært ansatte. Det totale antallet H2-skader blant lærlingene i fjor var 28, mot 30 året før.

I undersøkelsen understrekes det imidlertid at tallene for lærlingene er noe usikre, siden det for dem er benyttet antall timer som de øvrige ansatte i gjennomsnitt arbeider per år.

Sammenligning av antall skader med fravær per million arbeidstimer (H1) i energibransjen, industrien og bygg- og anleggsbransjen. <i>Foto: Kilde</i>
Sammenligning av antall skader med fravær per million arbeidstimer (H1) i energibransjen, industrien og bygg- og anleggsbransjen. Foto: Kilde

 

Verre i byggebransjen

Overordnet sett henger energibransjen etter sammenlignet med industrien. I industrien har H1-tallet nemlig gått betydelig ned, fra 4,2 i 2014 til 3,6 i 2015.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Bygg- og anleggsnæringen sliter imidlertid mer enn de to andre bransjene, med H1-verdi på 6,1 i 2015.

Energi Norge understreker at endringene for energibransjen ikke er stor fra 2014 til 2015.

– Egentlig er det lite endring fra i fjor. Vi hadde en reduksjon på 22 skader uten fravær (H2) og en økning på 19 skader med fravær (H1). Skadene fordelte seg altså litt ulikt, men vi opplever at vi har omtrent det samme resultatet som i 2014, sier HMS-rådgiver Maria Benestad Astrup i Energi Norge til Teknisk Ukeblad.

Bekymret for lærlingene

Det tallet er hun ikke fornøyd med. Energi Norge har sammen med bransjen nemlig satt som mål å redusere skadeantallet med 15 prosent innen 2020.

For å nå målet, har Energi Norge satt i gang et prosjekt for å kartlegge sikkerhetskultur og utarbeide verktøy basert på resultatene fra kartleggingen. Arbeidet skal ferdigstilles neste år.

Benestad er ikke fornøyd med det høye skadetallet for lærlingene.

– Jeg er bekymret for det. Jeg tror det er klokt at bedriftene ser nærmere på hvordan lærlingene følges opp med tanke på sikkerheten, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.