IT

Lager analoge filmer av digitale

ANALOGT: Administrerende direktør Bjørn Sæterøy i Cinevation ved maskinen de har konstruert for å lage analog film av digitale filer.
ANALOGT: Administrerende direktør Bjørn Sæterøy i Cinevation ved maskinen de har konstruert for å lage analog film av digitale filer. Bilde: Odd Richard Valmot
17. nov. 2010 - 07:08

Det norske selskapet Cinevation har konstruert en pussig maskin.

Du putter inn harddisker med digitale filmer i den, og etter et par timer har den produsert en god, gammeldags analog film på rull.

Les også: Norges billigste it-prosjekt?

Det høres ikke fremtidsrettet ut - omtrent som å lage lp-er av cd-er, men ifølge administrerende direktør Bjørn Sæterøy er dette et svært marked. Og det kommer det til å være lenge.



Nedsaltet idé

– Ideen til denne maskinen er ikke ny. Gründeren Rune Bjerkestrand fikk den allerede da han jobbet med Davies projektorer som ble produsert på Kongsberg. Men Davies var ikke interessert. Da de ble lagt ned, tok han opp ideen, som gikk ut på å bruke såkalte DLP-brikker som ble brukt i projektorer, til å eksponere film. Slike maskiner som eksponerte film fra digitale data fantes allerede, men de brukte lasere. Det gjør at de bruker et sekund på å eksponere hvert bilde. Vi kan eksponere 24 bilder i sekundet, like fort som filmen skal vises, sier han.



Verdensmarked

Sæterøy er ikke bekymret over at markedet for analog film forsvinner med det første.

Selv om vi er kommet langt med å digitalisere kinoer i Norge, vil det ta svært mange år før verden er heldigital.

Problemet med analog film slik den var før var at det tok lang tid og kostet mye penger å lage kopier.



Piratkopier

Dessuten ble kvaliteten stadig dårligere jo lenger ut i kopikjeden man kom.

Det betød at det tok lang tid før en film hadde premiere i små markeder, og det har gitt grobunn for piratkopier.

Alle godtar piratkopier

– De som har vårt utstyr kan ta ned en digital kopi fra satellitt og ha en analog kopi klar i løpet av et par timer over alt i verden. Og i den beste kvaliteten det er mulig å lage, mener Sæterøy.

Cinevation jobber nå med å produsere maskin nummer 18.

Markedet for slike maskiner, som koster fra 700 000 til 1,2 millioner euro, er kommet i gang igjen etter at det forsvant helt under finanskrisen.



Nettverksbedrift

For å produsere de nye filmmaskinene har Cinevation alliert seg med bedrifter i flere land.

Et selskap i Østerrike utvikler optikken.

Et tysk selskap tar seg av mekanikken.

Selve maskineriet skrus sammen hos Tronrud Engineering på Hønefoss.



Flytaxi

– Tronrud selv er en trivelig fyr. Han er veldig interessert i fly, og han henter ofte kundene våre i helikopter på Gardermoen. Det er jo helt gull for oss som bare er et lite firma i Drammen at vi kan vise frem den fabrikken på Hønefoss. Alle de internasjonale kundene våre blir imponert av det de ser, sier Sæterøy.



Datalagring

Selskapet ser flere muligheter med sin teknologi.

– Vi har tatt initiativ til og fått laget et EU-prosjekt for å bruke film for å langtidslagre data. I motsetning til ulike former for magnetisk lagring er film veldig aldringsbestandig. Det er svært attraktivt i mange sammenhenger, sier Sæterøy.



Les også: Kavlipristaker Donald Eigler: Vil lagre åtte bits i ett enkelt atom



Tåler 500 år

– Dessuten er film billig og kan lagre mye. Vi kan lagre data på bildene i X- og Y-retning og i fargeområdet. Det betyr svært mye data per bilde og enormt mye på en filmrull. Det skal bli like enkelt å skrive til film som til magnetbånd, men filmen vil være mye mer bestandig. Data på bånd kan ikke garanteres mer enn noen få år før de må leses tilbake og lagres på nytt. Jeg tror vi kan klare 500 år på film, avslutter han.



Les også: Femdoblet lagring

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.