KRAFT

Lagrer CO2 under by

CO2-LAGRING: Statoil er ikke de eneste som jobber med CO2-fangst og -lagring. Shell har nå fått lov av den hollandske regjeringen til å lagre 800 000 tonn CO2 under en by med 43 000 innbyggere.
CO2-LAGRING: Statoil er ikke de eneste som jobber med CO2-fangst og -lagring. Shell har nå fått lov av den hollandske regjeringen til å lagre 800 000 tonn CO2 under en by med 43 000 innbyggere. Bilde: Illustrasjon
Kjetil Malkenes Hovland
20. nov. 2009 - 14:44

De 43 000 innbyggerne i Barendrecht er ikke overstrømmende begeistret over planen om å lagre CO2 under landsbyen.

Onsdag denne uken ble pilotprosjektet likevel godkjent av regjeringen.

Det er et uttømt gassfelt som skal brukes som lagringssted, skriver AP.

Går til retten

Barendrecht ligger 18 kilometer fra Rotterdam. Innbyggerne er kraftig imot planene, og de vil nå gå til rettssak mot Royal Dutch Shell.

Selskapet planlegger å begrave 800 000 tonn CO2 i undergrunnsreservoaret mer enn en kilometer under bakken.

Den hollandske regjeringen anslår at man kan lagre 10 millioner tonn i to slike uttømte gassfelter under byen, og de vil overvåke prosjektet nøye for å se om et nytt prosjekt er mulig.

– Regjeringen er Shells gissel

– Regjeringen er blinde for innbyggernes bekymringer, sier lokalpolitiker Simon Zuurbier i en uttalelse, og han anklager regjeringen for å «la seg ta til gissel av Shell».

Dette er det første av mange slike prosjekter som er planlagt i Nederland, men det kommer flere lignende prosjekter rundt omkring i Europa. CO2-en kommer først og fremst fra kullkraftverk. Dersom teknologien viser at dette er forsvarlig, kan land som Kina og USA fortsette med kullforbruket som før, uten like store utslipp av CO2 som før.

EU har planer om å kutte CO2-utslippene med 95 prosent innen 2050, og kan også trenge et triks eller to for å nå dette målet.

Vil lagre under havet

Bellonas Frederic Hauge er en forkjemper for CO2-lagring, men syns ikke det er klokt å ha prøveprosjektet under en by: Les saken her

– Vi hadde ønsket at de prosjektene som skal finne sted i Nederland, først og fremst dreide seg om lagring under havbunnen, sa han til NTB nylig.

NTB har for øvrig besøkt bekymrede innbyggere i Barendrect: Nederlendere frykter månelandingen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.