KARRIEREUTDANNING

Laserkutter, 3D-printer og CNC-verktøy for alle

Makers space åpner i Oslo i juni.

Krisztine Tóth og Adam Scheuring ved Mesh vil hjelpe grundere å realisere sine produkter på Makers space. Foto: Maria Amelie
Krisztine Tóth og Adam Scheuring ved Mesh vil hjelpe grundere å realisere sine produkter på Makers space. Foto: Maria Amelie Bilde: Maria Amelie
14. mai 2013 - 09:08

Grunderkollektivet Mesh utvider og vil ha Norge med på den industrielle revolusjonen som spås blant annet av bladet Economist. 

I løpet av juni ferdigstilles en såkalt "Makers space" i Oslo, et nytt lokale hvor oppfinnere kan skape ting med egne hender.

3D-printer

– Vi har allerede kjøpt inn en laserkutter og en 3D-printer. I tillegg skal vi en industriell symaskin, CNC-verktøy, et laboratorium for mikroelektronikk og andre verktøy som besøkende kan ta i bruk for å skape noe, sier Adam Scheuring ved Mesh.

Stedet blir et community og et medlemskonsept hvor man kan bygge produkter sammen med andre og delta i samlinger for å lære mer om teknologi.

Målet er at medlemmene skal bygge alt fra roboter, smykker og til sensorer med internett-tilkobling.

– Samarbeidet og delingen av kompetanse og ideer er viktig for at Mesh Makers skal fungere, sier Scheuring.

Les også: NTNU har en av verdens mest avanserte 3D-printere

Tilgjengelig teknologi

Scheuring er selv elektroingeniør i Energy Micro, kommer fra Budapest og jobber som frivillig for entreprenørskap. Interessen for norsk sensorteknologi førte ham til Norge.

– Norske selskaper er verdensledende på mikroelektronikk og sensorteknologi og de store selskapene i USA bruker denne teknologien. Det er lett å få tak i det og det finnes i svært mange dagligdagse produkter rundt oss. Det er utrolig at noe sånt blir utviklet her i Norge og vi kan ta det i bruk og utvikle videre på det hos Makers space.

Scheuring legger vekt på at slike teknologier stadig går ned i pris, samtidig som de blir bedre på kvalitet.

– Demokratiseringen av IT-teknologi har ført til flere tusen vellykkede bedrifter de siste 20 årene. I dag er verktøy som 3D-skriver og mikrosensorer billigere og mer tilgjengelige for flere. Terskelen blir lavere for grundere som ønsker å skape varer og få dem ut på markedet, sier Scheuring.

Viktig å være med

Han håper at flere skal oppdage gleden ved å skape ting, og ikke minst henge på når teknologien utvikler seg så fort.

– For eksempel har de som ble ferdige med ingeniørstudiene for en liten stund siden aldri brukt en 3D-skriver. Man kan jo gå til innkjøp av en, eller prøve den hos oss for å holde seg oppdatert. Med Makers space ønsker vi at ungdomsskoleelever stikker innom her, men også at godt etablerte grundere tar turen og prøver ut det siste innenfor teknologien.

Krisztine Tóth ved Mesh legger til at det ikke bare er i Norge det skjer nå.

– Sverige har allerede opprettet sitt eget Makers space. Shanghai planlegger å bygge 100 slike. Obamas administrasjon har besluttet å utstyre 1000 skoler over hele USA med 3D-skrivere, laserkuttere og CNC-maskiner. Det er på tida å hive seg på trenden og få det til Norge, sier Tóth.

Les også: Slik kan norske bedrifter frigjøre tusenvis av arbeidstimer

Sparer mye tid

– Da vi jobbet med å utvikle prototyper for barnevognbeskyttelsen PramPack måtte jeg ofte reise til Kina. Jeg kunne være der i opptil to uker mens vi ventet på å få produktet akkurat slik vi ville ha det. Hadde vi hatt 3D-printer, kunne vi gjenskapt den riktige prototypen her i Norge og spart oss selv mye tid, sier Anders Mjåset.

Han er en av grunnleggere av Mesh, som har nylig fylt ett år. I oppstarten var det bare 200 kvadratmeter store lokaler for kontorutleie til grundere. I dag er Mesh på 2500 kvadrat og har 21 ansatte.

– I tillegg til kontorlokaler har vi fått en kafe, Makers space og en fin bakgård med eget utested. I løpet av året har vi hatt mer enn 150 arrangement hvor grundere og alle interesserte i entreprenørskap kan få innsikt i alt som omhandler å starte egen bedrift, treffe hverandre og utveksle ideer.

Mjåset påpeker at de jobber for at entreprenørskap skal bli mer tilgjengelig i Norge og at særlig unge mennesker som vil skape noe får mulighetene og nettverket de trenger.

Crowdfunding

Makers Space åpnes først i juni. For å samle inn penger til å kjøpe det resterende utstyret og for å teste ut konseptet har Mesh startet en kampanje gjennom crowdfunding.

Man kan gi penger og få en t-skjorte eller til og med navnet ditt gravert inn på veggen.

Les også:

Denne 3D-printeren kan du ha hjemme

Slik jobber de for å lykkes i Silicon Valley

Her finner de råstoffet til fremtidens supermateriale  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.