MENINGER

LEDER: For eller imot olje?

Med oljestopp risikerer en rekke teknologibedrifter nedleggelse, skriver redaktør Tormod Haugstad.

Bilde: Statoil
26. aug. 2013 - 11:47

Er mer olje- og gassutvinning forenlig med tiltak for å bremse menneskeskapte klimaendringer?

 

Regjeringen er splittet i dette spørsmålet siden SV har gjort kampen for å verne Lofoten, Vesterålen og Senja til sin hovedsak. Heller ikke Senterpartiet ønsker utbygging i Lofoten, kanskje med unntak av olje- og energiminister Ola Borten Moe, mens Ap-ledelsen er for. Regjeringen har valgt den mest pragmatiske løsningen ved å utsette spørsmålet om det skal iverksettes en konsekvensutredning.

 

Miljø- og klimaspørsmål har fått relativt lite oppmerksomhet så langt i valgkampen, antakelig fordi det er en sak som samler mer enn splitter på tvers av partigrensene. Samtidig har mer enn 90 organisasjoner samlet seg i Klimavalg 2013, «en partipolitisk uavhengig allianse som mobiliserer for å få klimautfordringen høyere opp på dagsorden».

 

Blant organisasjonene er «Ingeniører for klima», hvor snart 400 ingeniører har skrevet under, mens både Nito og Tekna glimrer med sitt fravær. Umiddelbart kan det virke feigt siden begge tar klimakampen på alvor, men det skyldes nok at begge er fagforeninger som har tusenvis av sine medlemmer sysselsatt i olje- og gassindustrien.

 

Et av de seks kravene til Klimavalg 2013 er redusert tempo i oljeutvinningen. Det kan høres tilforlatelig ut, men dreier seg om dramatiske konsekvenser for nærmere 250.000 arbeidsplasser i Norge. I en reportasje i denne utgaven av Teknisk Ukeblad kan du lese mer om hvilke scenarioer som åpenbarer seg om norske myndigheter skulle stoppe tildeling av nye ressurser.

 

Rundt regnet anslår man at ca. 70 prosent av ressursene på norsk sokkel er funnet. Tross en rekke nye tildelinger, blant annet i Barentshavet, er oljeproduksjonen nær halvert i løpet av ti år. Det går altså bare en vei, selv om aktivitetsnivået etter nye store funn nå er høyt og vil forbli høyt de neste 20 årene.

 

En tildelingsstopp vil være starten på en prosess hvor de utenlandske selskapene vil flytte fra norsk sokkel. Samtidig må leverandørindustrien finne nye kunder i andre land. Eksperter fra både Oljedirektoratet og Statistisk sentralbyrå mener en reduksjon i utvinningen av olje og gass på norsk sokkel er håndterbar over tid.

 

Det er på dette punktet den politiske debatten blir altfor lite nyansert. Et vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er forenlig med et fortsatt høyt aktivitetsnivå, men for øvrig må utvinning tillates i nye områder for å unngå en dramatisk omstilling hvor de høyteknologiske bedriftene og deres kompetente medarbeidere risikerer nedleggelse.

 

Les også:

Slik blir Norge uten ny olje  

Statoil selger oljefelt for nesten 16 milliarder

Vet størrelsen på Johan Sverdrup

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.