Tenk om kampen for et bedre klima hadde vært så enkel som Bellona-leder Frederic Hauge og Høyre-politiker Nikolai Astrup ga uttrykk for i Arendal i forrige uke. De kom rett fra forhandleren med sin nykjøpte elbilluksus til 700.000 kroner for å vise miljøbevissthet i praksis.
Men så enkelt er det ikke. Strømforsyningen er bygd opp gjennom en lang rekke kompliserte ordninger med avgifter og sertifikatordninger som de færreste forstår. Ikke engang elbileierne kan være helt sikre på at det ikke er noen watt med europeisk kullkraft når de stikker kontakten i nettet.
Når du kjøper strøm, kan du velge en kontrakt som viser at det er betalt opprinnelsesgarantier til norske vannkraftprodusenter. Systemet ble etablert av EU allerede i 2001 som et tiltak for å skape større miljøbevissthet og gi økt utbygging av fornybar kraft.
De fleste nordmenn bryr seg ikke om dette, siden de vet at norske vannkraftverk produserer minst like mye strøm som det vi forbruker. De vil bare ha den billigste strømmen. Derimot er det viktig for mange store bedrifter å sikre seg et bevis på at de viser miljøansvar.
Norsk vannkraft er populær ute i Europa. Derfor selges de fleste norske opprinnelsesgarantiene til utlandet. Garantien gir den utenlandske kjøperen et papir som gir inntrykk av at strømmen kommer fra norske fossefall, mens den i realiteten like gjerne kan komme fra kullkraftverk. Det spiller heller ingen rolle om det norske vannkraftverket er bygget for flere tiår siden og for lengst nedbetalt.
Som om ikke dette er komplisert nok, lager NVE også en EU-definert varedeklarasjon basert på dette markedet. Den viser at vi i Norge sitter igjen med en miks av kraft fra fossile ressurser og kjernekraft, mens bare 20 prosent kommer fra vannkraft. Da er vi plutselig ikke en naturgitt fornybarnasjon lenger. I alle fall ikke på papiret.
Opprinnelsesgarantienes intensjon var god. De kunne hatt sin misjon om ikke mange land de siste årene har innført en rekke ulike støttesystemer som går langt kraftigere til verks for å få inn fornybar kraft enn opprinnelsesgarantiene.
Norsk Industris leder, Stein Lier-Hansen, har sagt at opprinnelsesgarantiene er en pervertert ordning som bør avvikles. Hans kritikk støttes av en rapport fra Adapt Consulting (se side 12) som konkluderer med at ordningen ikke gir noen klimagevinst.
Norske myndigheter bør derfor være pådrivere overfor EU for å få et enklere og mer effektivt system.
Les også: Opprinnelsesgarantier gjør norsk industri «klimafiendtlig»
Les også: Norge vil be EU vurdere om handelen med opprinnelsesgarantier fungerer